«Του χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια», λέει το παλιό γνωμικό που ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στον οποίο προσφέρθηκαν, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, 25 ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και απάντησε ότι… δεν τα χρειάζεται!
Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς αποτελεί μια εξόφθαλμα επιπόλαιη αντιμετώπιση μιας σοβαρής υπόθεσης που θα μπορούσε να βοηθήσει είτε στην αύξηση των εσόδων της, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων αυτών, είτε στην υλοποίηση του υπεσχημένου προγράμματος κατασκευής φοιτητικών εστιών για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Σ. Στάγκας, βρήκε και παρέδωσε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με το οποίο ζητήθηκε, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης απόφασης της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περί μη αναγκαιότητας για κάλυψη κρατικών αναγκών ακινήτων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, να δοθεί απάντηση για το αν υπάρχουν δεσμεύσεις ή όχι για 25 ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη και συγκεκριμένα στις οδούς Τιμοκρέοντος, Κ. Ροδίου, Ανδρονίκου, Επιχάρμου, Αγ. Φανουρίου, Ηροδότου, Πλάτωνος, Αριστοφάνους, Αριστείδου, Δωσιάδου, Περικλέους, Γαβαλά, Ταυρίσκου, και Κλεισθένους.
«Σε περίπτωση που κάποιο από τα ως άνω ακίνητα κριθεί ότι πρέπει να δεσμευτεί, τότε απαιτείται να υπάρχει αιτιολογημένη πρόταση της Υπηρεσίας σας για τον σκοπό της αναγκαιότητας», ανέφερε ο προϊστάμενος της ΚΥΔ κ. Γεώργιος Παυλούς.
Ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης με το αρίθμ. πρωτ. 3554/2-7-2013 έγγραφό του αρνήθηκε να διεκδικήσει τα ακίνητα…
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν χρειάζεται κανένα από τα δημόσια ακίνητα για την κάλυψη των κρατικών αναγκών της».
Θυμίζουμε ότι ο πρώην περιφερειάρχης είχε υπεραμυνθεί της υλοποιήσεως προγράμματος αναστήλωσης ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης, ιδιοκτησίας του δημοσίου με σκοπό την αξιοποίησή τους, ως φοιτητικών εστιών, όπως προβλέπεται και από την πολεοδομική μελέτη του Δήμου Ρόδου και είχε προς τούτο συνάντηση και με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Ο περιφερειάρχης ανέλυσε την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία θα εγίνετο κατ’ αρχήν η καταγραφή των διαθέσιμων ακινήτων και η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, για τη χρήση τους, ως φοιτητικών εστιών.
Μετά την καταγραφή επρόκειτο να ακολουθήσει η εκπόνηση μελετών για το καθένα από αυτά, μια διαδικασία που θα ανελάμβανε οι αρχιτέκτονες της Ρόδου με ευθύνη του Συλλόγου τους, προκειμένου – όπως και στην περίπτωση της συνεργασίας με το ΤΕΕ – να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης νέων επιστημόνων.
Το όλο εγχείρημα επρόκειτο μάλιστα να χρηματοδοτηθεί μέσα από το ΕΣΠΑ, μετά από συνεννόηση που είχε προηγηθεί ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί το ποσό των πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναζητήσει ακίνητο (ξενοδοχείο) για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.
Ο πρώην περιφερειάρχης είχε διαβεβαιώσει μάλιστα ότι είχε αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της πρώην Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και είχε ζητήσει από το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων να ακολουθήσουν ταχείς ρυθμούς και να προετοιμαστούν έγκαιρα, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ έπρεπε να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2013, κάτι που σημαίνει ότι εξίσου έγκαιρα θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσουν οι εργασίες…