Ειδήσεις

«Ορθώς ανεστάλη η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την ΤτΕ»!

Ο κοινοτάρχης Παραδεισίου, οικονομολόγος κ. Κυριαζής Μιχαηλόγλου, με μια πολυσέλιδη έκθεση, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν, σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, την τράπεζα στην αδυναμία κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών -Υπήρχαν τρόποι αποφυγής της ανάκλησης συμπεριλαμβανομένου και του έγκαιρου διορισμού επιτρόπου από την ΤτΕ 8Αναμένονται οι εκθέσεις των Τεχνικών Συμβούλων

Ορθώς ανακλήθηκε η άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, απεφάνθη με έκθεσή του, δικαστικός πραγματογνώμονας – οικονομολόγος, που διορίστηκε από την Πταισματοδίκη Ρόδου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπέγραψαν την απόφαση.
Ο κοινοτάρχης Παραδεισίου, οικονομολόγος κ. Κυριαζής Μιχαηλόγλου, με μια πολυσέλιδη έκθεση, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν, σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, την τράπεζα στην αδυναμία κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική»,  η πλευρά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γ. Προβόπουλος, πρόεδρος, Ιωάννης Παπαδάκης, υποδιοικητής, Βασιλική Ζάκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Σπυρίδων Ζάρκος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου έχει ορίσει ως τεχνικό σύμβουλο, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, την μεγαλύτερη εταιρεία ορκωτών λογιστών στην Ελλάδα, την PWC (PriceWaterhouseCoopers), που έχει εμπλακεί μέχρι και στη σύνταξη κρατικών προϋπολογισμών. Την τεχνική έκθεση επιμελείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Νικόλας Πεγειώτης, επικεφαλής του τμήματος Deals της PriceWaterhouseCoopers.
Τεχνικό σύμβουλο έχουν ορίσει εξάλλου και οι δικηγόροι κ.κ. Στέφανος Στεφανίδης και Γιάννης Χαρίτος, που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. Πρόκειται για τον ορκωτό λογιστή κ. Δημήτριο Σταματίου Γανωτάκη.
Για την υπόθεση, έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, οι πέντε βουλευτές Δωδεκανήσου, που προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προέκυπτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Οι 5 ύποπτοι για κατηγορούμενοι, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους Αθηνών κ.κ. Ευάγγελο Πουρνάρα και Αντώνιο Παπαδημητρόπουλο, με υπόμνημά τους αρνήθηκαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, που τους αποδίδεται, επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών σε αυτό.
Υποστήριξαν ότι η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και η θέση της σε εκκαθάριση, στο χρονικό σημείο που αυτή έλαβε χώρα, ήταν επιβεβλημένη καθώς, μεταξύ άλλων, η αδυναμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της διαπιστωμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαιακής ανεπάρκειάς της, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της, καθιστούσε δυσχερή και προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η συνέχιση λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα όχι μόνον στους καταθέτες, αλλά θα ενείχε και κινδύνους συστημικής φύσης για τα υπόλοιπα δραστηριοποιούμενα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή, λόγω της άμεσης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Διατείνονται ακόμη ότι με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας προστατεύτηκε και η τοπική οικονομία από τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η συνεχιζόμενη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος υπό καθεστώς ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Ο πραγματογνώμονας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήλεγξε 4 παραμέτρους στη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας προκειμένου να αποφανθεί αν υπήρξε ζημιά στους μεριδιούχους.
Εξέτασε συγκεκριμένα την υπόθεση ιδρυτικού στελέχους της Συνεταιριστικής που έχει στραφεί κατά της τράπεζας, θέμα για το οποίο εκκρεμεί εξάλλου αυτοτελής δικογραφία στο στάδιο της κυρίας Ανάκρισης, το ενδεχόμενο ρευστοποίησης συνεταιριστικών μερίδων σε μεριδιούχους, τις ρυθμίσεις των δανείων που έγιναν στο τρίτο τρίμηνο του 2013 και τέλος την πολιτική της διοίκησης της τράπεζας συνολικά σε θέματα προβλέψεων, πιστοδοτικών τακτικών και παρακολούθησης του χαρτοφυλακίου των δανείων της.
Ο πραγματογνώμονας θεωρεί συγκεκριμένα ότι καλώς η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ανέστειλε τη ρευστοποίηση των μερίδων της, αφού υπήρχε απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατόπιν σχετικών προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα διαστήματα Οκτωβρίου 2011 –Δεκεμβρίου 2013.
Θεωρεί συγκεκριμένα ότι ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, στην διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να δεχτεί ή όχι την έξοδό του από την τράπεζα.
Η αγορά μερίδων, όπως επισημαίνεται, συνιστά επένδυση και η ρευστοποίησή τους γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που στην προκείμενη περίπτωση και περίοδο δεν πληρούντο.

Ο πραγματογνώμονας αφού εξέτασε τα στοιχεία που τέθηκαν στην διάθεσή του δεν διαπίστωσε εξάλλου ότι υπήρξε ρευστοποίηση μερίδων από τον Οκτώβριο του 2011, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει. Φέρεται μάλιστα να έχει αιτηθεί να του χορηγηθούν σχετικά στοιχεία από τον εκκαθαριστή της τράπεζας, επιφυλασσόμενος για την υποβολή συμπληρωματικής εκθέσεως.
Σε ό,τι αφορά το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας διαπιστώθηκε ότι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2013 ανέκυψε μετά από έλεγχο της ΤτΕ θέμα με τις ρυθμίσεις ορισμένων δανείων και την ταξινόμηση τους σε κατηγορίες κινδύνου.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, φέρονται να προκάλεσαν πλασματική μείωση των εποπτικών προβλέψεων και κατ’ επέκταση βελτίωση του δείκτη κύριων στοιχείων βασικών ιδίων κεφαλαίων. Ορισμένα δάνεια συγκεκριμένα ενώ δεν κάλυπταν τα κριτήρια που ετίθεντο με εγκυκλίους ταξινομήθηκαν από την κατηγορία των οριστικώς καθυστερημένων στις ρυθμίσεις πράγμα που μείωσε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η ΤτΕ ανέθεσε στην γνωστή εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών «Deloitte», τον έλεγχο των συγκεκριμένων ταξινομήσεων και μετά το πέρας του ελέγχου η ΤτΕ τα επαναταξινόμησε. Οι συγκεκριμένες ενέργειες, όπως αποφαίνεται ο πραγματογνώμονας, έγιναν πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου και πριν ανακληθεί η άδεια και ως εκ τούτου δεν προκλήθηκε ζημία.
Από εκεί και πέρα διαπιστώνει ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στην τράπεζα στην τελευταία τριετία  της λειτουργίας της, απόρροια τόσο της οικονομικής κρίσεως ότι και της πολιτικής της.
Γίνεται μνεία συγκεκριμένα σε αδυναμίες του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, σε έλλειψη ρευστότητας, σε κακή αξιολόγηση των ποσοστών της κερδοφορίας, στη μείωση του δείκτη ρευστών διαθέσιμων, σε συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου σε κλάδους υψηλού κινδύνου, σε λανθασμένες προβλέψεις σε δάνεια και σε λάθος υπολογισμό των ακινήτων, που ήταν ενυπόθηκα σε αυτά, σε ρυθμίσεις δανείων, σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια και στη μη υλοποίηση σχεδίου ανάκαμψης.
Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε συσταθεί εγκαίρως μονάδα διαχείρισης προσωρινών καθυστερήσεων σε θέματα δανείων παρότι υφίσταντο αδυναμίες στην παρακολούθηση των καθυστερήσεων στα δάνεια, όπως είχε επισημάνει από το θέρος του 2009 η ΤτΕ.
Γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μνεία στο ότι εχορηγούντο δάνεια με ευκολία και ότι υπήρξαν περιπτώσεις εγκρίσεως ή αναθεωρήσεως χρηματοδοτήσεων παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τους αρμόδιου τμήματος κινδύνου.
Ο πραγματογνώμονας αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναλυτικώς στα όσα διαπίστωσε από ελέγχους της η ΤτΕ και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είχε διαπιστωθεί και σοβαρό πρόβλημα με τις εποπτικές προβλέψεις, που φέρονται να υπολείπονται κατά 25 εκατ. ευρώ από εκείνες που έπρεπε να έχουν σχηματιστεί.
Πέραν των ανωτέρω ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ήταν αρκετά χαμηλότερος από το επιτρεπτό όριο.
Αποφαίνεται έτσι ότι τα ανωτέρω οδήγησαν δικαιολογημένα στην ανάκληση της αδείας της τράπεζας. Πλην όμως οι συγκεκριμένοι χειρισμοί δεν ήταν από μόνοι τους εκείνοι που έβαλαν «λουκέτο» στην τράπεζα αφού στην κακή της πορεία συνετέλεσε και η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η οποιαδήποτε εκτίμηση του ύψους της ζημίας που προκλήθηκε από χειρισμούς της διοίκησης της.
Αυτό το έργο εξάλλου είναι αντικείμενο Ορκωτού Λογιστή μετά το πέρας της ειδικής εκκαθάρισης της τράπεζας.
Ο πραγματογνώμονας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαριθμεί μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί από την διοίκηση της τράπεζας για τη βελτίωση των οικονομικών της στοιχείων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι θεωρεί ότι και η ΤτΕ θα μπορούσε να είχε επιληφθεί νωρίτερα του θέματος για να αποφευχθεί το μοιραίο. Εκτιμά συγκεκριμένα ότι όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν διαπιστωθεί, με πόρισμα, τα πρώτα προβλήματα, θα μπορούσε να είχε διοριστεί επίτροπος.
Εξειδικεύοντας την άποψή του ότι η απόφαση για την ανάκληση της αδείας της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας ορθώς ελήφθη, ο πραγματογνώμονας, κάνει μνεία στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που διέθετε και να καλύψει τις υποχρεώσεις της και δεν είχε επαρκή ίδια κεφάλαια, αδυνατώντας να καλύψει την κεφαλαιακή της βάση.
Εκτιμά συγκεκριμένα ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντλήσει στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσό που απαιτείτο για την αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο επιτρεπτό όριο την συγκεκριμένη περίοδο πόσω μάλλον όταν δεν είχε εκτιμηθεί από την ΤτΕ ως βιώσιμο το σχέδιο ανάκαμψής της.

Κάνει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μνεία και στο ενημερωτικό δελτίο της Συνεταιριστικής Τράπεζας της 3ης Οκτωβρίου του 2013 στο οποίο διαπιστώνεται απόκλιση  από τους δείκτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου