Στις διαφωνίες του με το ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιό του για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις κόκκινές γραμμές που βάζει το Ποτάμι για να κυβερνηθεί η Ελλάδα αναφέρεται ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
«Δεν είμαι διαθέσιμος για να γίνω υπουργός κανενός.» δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με την συμμετοχή του κόμματός του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και προσθέτει: «Αν ήθελα να γίνω υπουργός, την είχα την ευκαιρία. Ομως την βλέπω αλλιώς την πολιτική. Δεν μπαίνεις για να παζαρέψεις καρέκλες. Μπαίνεις για να προτείνεις λύσεις. (…) Το Ποτάμι δεν είναι δεκανίκι . Το Ποτάμι έχει πρόσωπα, έχει λύσεις, έχει προτεραιότητες και η στήριξή του σε μια κυβέρνηση εξαρτάται κυρίως από τις προτεραιότητες της άλλης πλευράς.»
Οι κόκκινες γραμμές
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέλυσε τις «κόκκινες γραμμές» για τη συμμετοχή του κόμματός του σε μια κυβέρνηση: «Πρώτον μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη για να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η χρηματοδότησή μας. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την έξοδό μας από την ευρωζώνη με μονομερείς ενέργειες. Δευτερον κοινωνικό κράτος , ενίσχυση της προσχολικής παιδείας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις πραγματικά φτωχές οικογένειες. Τρίτο,ν δουλειές, δουλειές, δουλειές, που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και εξαγωγές. Τέταρτον δικαιοσύνη και ισονομία και συγκρουση με τις συντεχνίες και συμφέροντα που λυμαίνονται το κράτος. Και πέμπτον αποτίναξη του κομματικού ζυγού από το Δημόσιο, ανοικτές διαδικασίες για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής, μακριά από τις λογικές των δικών μας παιδιών, που χθες ήταν πράσινοι και γαλάζιοι και σήμερα κάποιοι θέλουν να είναι κόκκινοι ή ροζ.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το 33%
«Υπάρχουν στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν σωστές επισημάνσεις, ειδικά όταν μιλάνε για το παρελθόν, αλλά οι περισσότερες προτάσεις τους για το μέλλον στερούνται λογικής.» σχολιάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης και τονίζει ότι «Το 33% της αριστεράς δεν θα καταφέρει τίποτε στην Ευρώπη, όπως δεν κατάφερε τίποτε το 33% του Δεξιοπασόκ. Χρειαζόμαστε μεγάλες πολιτικές συμφωνίες του 51% και το Ποτάμι γι΄αυτές της συμφωνίες θα προσπαθήσει.» Ο πρόεδρος του Ποταμιού τονίζει με νόημα ότι «οι προτάσεις μας δεν θα είναι οι αναμενόμενες. Αλίμονο δηλαδή αν είχαμε μπει στην πολιτική για να πλασάρουμε τις στερεότυπες λύσεις του παλιού πολιτικού συστήματος.»