Ειδήσεις

Με χαμηλότερο επιτόκιο η νέα υπερ-ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Ευνοϊκότερους όρους για την εξόφληση του συνόλου των χρεών κάθε πολίτη προς το Δημόσιο προβλέπει η νέα υπερ-ρύθμιση την οποία εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του capital.gr η νέα υπερ-ρύθμιση για οφειλές προς ταμεία, εφορία και συνολικά προς όλο το Δημόσιο, θα προβλέπει:
– επιτόκιο χαμηλότερο από 5% σε κάθε δόση.
– εξόφληση από 12 έως 24 δόσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.
– θα ρυθμίζει σε έναν ενιαίο διακανονισμό το σύνολο των χρεών προς το ευρύτερο δημόσιο.

Η παραπάνω πρόταση έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τρύφωνα Αλεξιάδη και αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στο capital.gr, πως η θέσπιση της νέας υπερ-ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία, είναι αυτή τη στιγμή άμεσα εξαρτώμενη από τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού.

Όπως εξάλλου είχε επισημάνει το “Κ” του Σαββάτου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς εφορία και ταμεία που έχει γίνει ποτέ, με ύψος 100 δισ. ευρώ και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να “τρέξει” έως την 1η Ιουλίου του 2016 οπότε προγραμματίζεται βάσει του νέου ασφαλιστικού η ενοποίηση της διαδικασίας δήλωσης – είσπραξης των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Κι αυτό, παρά τις “δεδομένες” ενστάσεις των δανειστών για… κάθε ρύθμιση οφειλών. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη ρύθμιση αυτή και ως “καρότο” προς τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες για το “μαστίγιο” της εισφοράς 26,5% στο εισόδημά τους για τον κλάδο σύνταξης και υγείας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θέλουν διακαώς να ενισχύσουν τα “ίδια” έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησής τους.

Η “αρχιτεκτονική” του χρέους

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Αυτό το χρέος – μαμούθ “μοιράζεται” ως εξής:
– Πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε 83,6 δισ. ευρώ στην Εφορία. Εκτιμάται ότι το 70% αυτού αφορά νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις.
– Πάνω από 630.000 εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι χρωστάνε στα Ταμεία 14,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος των χρεών βαραίνει το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ.

Πως θα είναι η ρύθμιση

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς των κ.κ. Κατρούγκαλου – Αλεξιάδη, η νέα υπερ-ρύθμιση θα “τρέξει” σύμφωνα με το ακόλουθο παράδειγμα:
– Ένας επιχειρηματίας χρωστά 6.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, 2.000 ευρώ στο ΙΚΑ (για τους εργαζομένους που απασχολεί) και ταυτόχρονα επιπλέον 4.000 ευρώ στην Εφορία.
– Ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί να υπαχθεί σε μία και μόνη ενιαία ρύθμιση για το συνολικό χρέος του προς το ασφαλιστικό ταμείο του και το Δημόσιο, ύψους 12.000 ευρώ.
– Από τη στιγμή που θα υπαχθεί ένας επιχειρηματίας στην εν λόγω ρύθμιση, θα μπορεί καταβάλει μία και μόνη δόση στο Δημόσιο.
– Η δόση αυτή στη συνέχεια θα “χωρίζεται”, πηγαίνοντας ένα μέρος της προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ (ή, πιο συγκεκριμένα, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση) και ένα άλλο για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Αντίθετα, έως τώρα οι ρυθμίσεις χρεών, αν και διέπονταν από ενιαίους “όρους”, γίνονταν χωριστά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία και χωριστά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (π.χ., “ρύθμιση 100 δόσεων”), αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οφειλέτες, και συγκεκριμένα μερίδα επιχειρηματιών, υπάγονταν τόσο στις μεν όσο και στις δε ρυθμίσεις.

Τον “δυϊσμό” αυτό αποφάσισε να σπάσει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διευκολύνει τόσο τους οφειλέτες όσο και τα …οικονομικά των Ταμείων και του κράτους, που εξακολουθούν να δοκιμάζονται, παρά την “ανάσα” που πήραν τον τελευταίο μήνα.

Έτσι, όσοι χρωστάνε σε Ταμεία και Εφορία θα μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα ενημερότητα και από τους δύο φορείς, κάτι που είναι αναγκαίο σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή τους με το Δημόσιο (π.χ., για επιστροφή ΦΠΑ, είσπραξη ποσών από συμβάσεις με το κράτος, μεταβίβαση ακινήτου κ.λπ.).

Τα Ταμεία “ενσωματώνονται” στις Εφορίες

Η από κοινού ρύθμιση των συνολικών ληξιπροθέσμων χρεών προς Ταμεία και Εφορία αποτελεί μέρος μόνο της διαδικασίας ενοποίησης των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από την Εφορία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού για τον Ιούλιο του 2016, τοποθετείται η θέσπιση του “κοινού μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος”. Στο μητρώο αυτό “ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών”. Έτσι, οι εισφορές “θα δηλώνονται και καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης”. Η προώθηση της διαδικασίας αυτής είναι κρίσιμη προκειμένου να προχωρήσει και η επιβολή, αλλά και η είσπραξη της εισφοράς 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,5% για τον κλάδο υγείας επί του εισοδήματος στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου