Άλυτος παραμένει ο γόρδιος δεσμός της αξιοποίησης της έκτασης 1.615 στρεμμάτων στην Αφάντου της Ρόδου, μια επένδυση εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ.ευρώ, καθώς η λύση που προκρίνεται μέσω των “Μνημονίων Συνεννόησης” από το Υπουργείο Πολιτισμού για να επιλυθεί το πρόβλημα με την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους επενδυτές.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται σε γνώση των διεργασιών, τα σχέδια που έχει προωθήσει προς υπογραφή το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ ) μεριμνούν μεν απόλυτα για την ενδεχόμενη ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων εντός της ζώνης δραστηριοποίησης του Ιδιωτικού Φορέα Υλοποίησης του Έργου, πλην θέτουν το έργο υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ελληνικής γραφειοκρατίας και σε κλοιό αρχαιολόγων ενώ επιβαρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές με το σύνολο του κόστους των ερευνών για την ύπαρξη αρχαιοτήτων.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως το “Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας” που προωθεί προς υπογραφή το Υπουργείο Πολιτισμού επικαλείται το άρθρο 37 παρ. 6 του Ν. 3028/2002 προκειμένου να αιτιολογήσει πως κάθε δαπάνη για το ανασκαφικό-αρχαιολογικό έργο θα βαρύνει τους πλειοδότες στον προ διετίας διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.
Υπό την έννοια αυτή, θεωρείται δύσκολο να σημειωθεί άμεσα πρόοδος για την εν λόγω επένδυση, δεδομένου ότι από την περασμένη Άνοιξη, όταν και ενεπλάκη το Υπουργείο Πολιτισμού στην παραχώρηση, χαρακτηρίζοντας μέρος της περιοχής αρχαιολογικό χώρο, δεν έχει επέλθει συμφωνία για το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του ΥΠΠΟ και των επενδυτών που θα είχε ως στόχο να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Σημειώνεται πως με κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους οι υποψήφιοι επενδυτές, ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης (M.A.Angeliades Inc.) και ο Κύπριος επιχειρηματίας Νικολής Νικολαϊδης (T.N. Aegea Sun Investments Limited) έχουν προειδοποιήσει πως εάν τελικώς δεν εξευρεθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει, τότε θα αποχωρήσει από το project, θα ζητήσουν να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή και θα προσφύγουν στα δικαστήρια με αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η παρέμβαση, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία χαρακτήριζε μέρος της έκτασης (Ερημοκάστρο) ως αρχαιολογικό χώρο, προσέθεσε ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής, προσπάθεια η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από το 1977.
Ως αποτέλεσμα, η πώληση του 100% των μετοχών των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (SPV) που έχουν συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο της Αφάντου (Γκόλφ Αφάντου και Νότια Αφάντου) παραμένει σοβαρή εκκρεμότητα για το ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται, ότι από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στις ευρύτερη περιοχή, ύχους 300 εκατ.ευρώ, με την καθαρή οικοδομήσιμη επένδυση να ανέρχεται σε 540 στρέμματα. Από εκεί και πέρα παραδίδονται για χρήση άλλα 500 στρέμματα που είναι το Golf, για την οποία η Μ.Α. Angeliades υποχρεούνται να εκσυγχρονίσει.
Πέραν του γκόλφ, προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ.
capital.gr