Ειδήσεις

Στη Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει φτώχεια και δυστυχία!

Ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να έχει προσλάβει η φτώχεια και στη Ρόδο.  Η κοσμοπολίτικη βιτρίνα έχει σπάσει προ πολλού και μέσα από το σπασμένο τζάμι έρχονται και προβάλλουν καθημερινά νέα περιστατικά συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της Ρόδου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κοινωνικής Πρόνοιας Λίτσα Κρεμαστινού, πολλές οικογένειες ζουν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα, υπάρχουν άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν κάποιο συγγενή και αναγκάζονται να διαμένουν σε παραπήγματα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα για φαγητό και για κάθε άλλη βασική τους ανάγκη.
«Πλέον η κατάσταση έχει γίνει πραγματικά δραματική. Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι που ζουν  με κομμένο το ρεύμα. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν ρυθμίσεις και να πληρώσουμε κάποια δόση αν γίνεται, για να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Πρόσφατα ήλθαν να με βρουν δύο φίλοι, που διαμένουν σε κάποια πρόχειρη κατοικία στο λιμάνι και δεν έχουν να φάνε. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανένα συγγενή και δεν ήξεραν από πού να ζητήσουν βοήθεια. Τέτοια περιστατικά τα ζούμε καθημερινά και βοηθάμε όσο μπορούμε.
Γενικά από το 2016 και έπειτα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Δίνουμε κανονικά τα επιδόματα στους δικαιούχους, το συσσίτιο διανέμει φαγητό σε 160 δικαιούχους σε καθημερινή βάση-αυτές είναι οι δυνατότητες, γενικά κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει και το Κράτος να δει την κατάσταση με τη δέουσα σοβαρότητα. Οι συνθήκες που επικρατούν στη Ρόδο υπάρχουν παντού στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν αποτελούμε εξαίρεση.
Δεν έχουμε βέβαια πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και στα χωριά. Δεν έρχονται όλοι όσοι έχουν ανάγκη σε εμάς. Αν είχαμε κοινωνικούς λειτουργούς και βγαίναμε έξω για να ελέγξουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, είμαι βέβαιη ότι θα διαπιστώναμε πως είναι πραγματικά τρομακτικός ο αριθμός όσων χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε η κ. Κρεμαστινού.

Τα προνοιακά επιδόματα
Στο μεταξύ εχθές επρόκειτο να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (2500 άτομα στα Δωδεκάνησα) τα προνοιακά επιδόματα για τους μήνες Νοέμβριο και Οκτώβριο που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 1.773.849 ευρώ.
«Καταφέραμε να πληρωθούν εφέτος νωρίτερα τα κοινωνικά επιδόματα σε σύγκριση με πέρυσι. Δίνω τα συγχαρητήριά μου στην οικονομική υπηρεσία που με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23ης Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες ώστε να μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει κανονικά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Διακοσταματίου.

Κοινωνικό εισόδημα
αλληλεγγύης 2017
Στο μεταξύ από τις αρχές Φεβρουαρίου οι δικαιούχοι της Ρόδου θα μπορούν να πάρουν το νέο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα μηνιαίο επίδομα πρόνοιας που, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ως στόχο να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες που ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση στα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι από φέτος θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016 σε 30 Δήμους της χώρας και ενίσχυσε 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους περίπου το 50% είχε μηδενικό εισόδημα.
Οι αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr, μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αίτηση θα πρέπει να κάνουν και οι παλαιοί δικαιούχοι. Τα βήματα είναι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα, όπως και η τελική απάντηση. Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως, είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει το συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου