Η Ελλάδα έχει αρχίσει επιτέλους να ανακάμπτει και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πρόοδος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος. Αλλά η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί ούτως ή άλλως, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας πως η χώρας μας έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο προς το παρόν.
Όπως επισημαίνει η C.E., το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το γ’ τρίμηνο 2017, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης από το 2006. Η βελτίωση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο του εμπορίου, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει πολύ καλή πορεία δεδομένης της ισχυρής γερμανικής ζήτησης ειδικότερα.
Ωστόσο, προειδοποιεί η Capital Economics, η εγχώρια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη. Οι αυξήσεις του φόρου εισοδήματος έχουν καταναλώσει τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ οι συντάξεις και επιδόματα έχουν μειωθεί. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πολύ ασθενέστερη από ό, τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Και οι τράπεζες παραμένουν σε μια εύθραυστη κατάσταση, επισημαίνει. Οι καταθέσεις δεν φεύγουν πλέον, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στα capital controls που συνεχίζονται. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου και οι προσπάθειες για τη μείωσή τους σημαίνει ότι ο δανεισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.
Ενώ η Ελλάδα υπερέβη κατά πολύ τον προϋπολογισμό της τον περασμένο χρόνο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε one-off παράγοντες οι οποίοι δεν θα επαναληφθούν ενάντια σε ένα ζοφερό οικονομικό σκηνικό. Οι προβλέψεις της Capital Economics τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,5% φέτος και είναι πολύ χαμηλότερες από το 2,4% της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει η C.E., οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις επέτρεψαν στην Ελλάδα κάποια πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 4% για πρώτη φορά από το 2007. Και επειδή το χρέος δεν υπάρχουν πολλές λήξεις χρέους τα επόμενα δύο χρόνια, η χώρα αναμένεται να καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί ή σύντομα μετά. Αλλά το γεγονός ότι οι πιστωτές της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν πάνω του 80% του χρέους σημαίνει ότι θα επιμείνουν στη συνεχιζόμενη οδυνηρή λιτότητα. Και αν δεν συμφωνήσουν σε μια σημαντική διαγραφή χρέους, μια άτακτη χρεοκοπία θα παραμείνει απειλή για το μέλλον.
Ελευθερία Κούρταλη-capital.gr