Την έντονη αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσαν οι δηλώσεις στις οποίες φέρεται ότι προέβη ο υπουργός Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γερμανός υπουργός , επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους νησιωτικών δήμων, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots .Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης , απέστειλε επιστολή στον ίδιο τον Γερμανό υπουργό , στην οποία του επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει “ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος”.
Ακόμη του επισημαίνει ότι η άποψη που διατυπώνει. “είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος”.
Ο κ Πατούλης στην επιστολή του προς τον Γερμανό υπουργό τονίζει ότι “από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει στην επιστολή του ότι αυτό που απαιτείται είναι η η χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και όχι να επιρρίπτονται “ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών”.
Σχολιάζοντας τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού , τόνισε: “ελπίζουμε η λανθασμένη πληροφόρηση του Γερμανού υπουργού να μην προέρχεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στους δημάρχους για να αποκρύψουν τις δικές τους”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ