Ειδήσεις

«Μακεδονικό λάβαρο» υψώνουν οι ΑΝΕΛ προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου

«Οδηγός»  της λύσης για το Σκοπιανό, αλλά και των κινήσεων που πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι οι δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ  με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

«Δεν είναι ρεαλιστικό η FYROM να μην έχει τον όρο Μακεδονία με κάποια μορφή στην ονομασία της. Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς από τη Νέα Υόρκη προκαλώντας νέες ανησυχίες σε κορυφαία στελέχη κατά πόσο η κυβερνητική πλειοψηφία των «145+9» θα φανεί αρραγής, όταν η διακρατική συμφωνία με την ΠΓΔΜ έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Όσοι θεώρησαν πως ο Πάνος Καμμένος άνοιξε ένα «παράθυρο» συνεννόησης, όταν πριν από δυο εβδομάδες είχε βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε ένα έκτακτο μίνι υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό, άλλαξαν αμέσως άποψη μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του. Η λύση των σλαβικών όρων τύπου «Βαρντάρσκα» φαίνεται να είναι το πλαίσιο το οποίο βάζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο τραπέζι προκειμένου το κόμμα του να συναινέσει. Από τη στιγμή, μάλιστα που και ο εκπρόσωπος του ΠΓΔΜ  δήλωσε χθες πως όσα παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά περίπλοκα ευνοώντας αυτή την ώρα όσους στο εσωτερικό έχουν αποφασίσει να «μην βάλουν νερό στο κρασί τους» στο θέμα του ονόματος.

Σε αυτό το μήκος κύματος εκτιμήσεις από τη πλευρά των ΑΝΕΛ δεν αποκλείουν η λύση να μην δοθεί ούτε αυτή τη φορά για το ονοματολογικό. Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα πιο πολύ από τη στιγμή που οι δυο επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου Πάνος Καμμένος και Παναγιώτης Σγουρίδης έχουν βάλει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα σε αντίθεση με το Μαξίμου που το αποκλείει κατηγορηματικά.

Η κόντρα των ΑΝΕΛ με την Ένωση Κεντρώων

Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη των ΑΝΕΛ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να διεισδύει στα δικά τους  «χωράφια»  και να κορυφώνει την αντιπαράθεσή του για το θέμα της «Μακεδονίας» με το Μαξίμου. Έχοντας ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κομματικού ακροατηρίου τους στην Βόρεια Ελλάδα οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τον Βασίλη Λεβέντη να πείσει τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής δεξιάς πως είναι εκείνος που δεν αμφιταλαντεύεται σχετικά με τη μη αποδοχή  του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία.  Για αυτό το λόγο το τελευταίο διάστημα η γραμμή των ΑΝΕΛ έχει σκληρύνει και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν αντί να ανοίγουν. Η ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών με την Κουμουνδούρου, άλλωστε αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν τον Πάνο Καμμένο στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Βαρόμετρο» τα συλλαλητήρια

Η στήριξη των συλλαλητηρίων που θα γίνουν θεωρείται δεδομένη από τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου, ενώ απόλυτη σύμπτωση απόψεων υπάρχει και με την Εκκλησία. Η δυναμική της συγκέντρωσης  που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή θα αποτελέσει γνώμονα για το Μαξίμου, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης  προκειμένου να μετρήσουν  τις επόμενες κινήσεις τους. Αυτή η κινητοποίηση, άλλωστε θα δώσει το σήμα και για τα επόμενα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Η πιθανή λύση

Δεν είναι λίγοι όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν από τώρα πως αν τελικά το Σκοπιανό οδηγηθεί σε μια ονομασία κοινής αποδοχής, αυτή θα μπορέσει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή είτε με τη βοήθεια του«Κινήματος Αλλαγής» είτε  με ορισμένες διάσπαρτες ψήφους από τα  κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Εκτιμούν δηλαδή ότι στις δυνάμεις του κοινοβουλίου θα εμφανιστούν πολλές φυγόκεντρες τάσεις που θα αποτυπωθούν και στην τελική ψηφοφορία.

Πολύ πριν τη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μια σαφή εικόνα από την ενημέρωση που θα παράσχει στους πολιτικούς αρχηγούς είτε κατ’ ιδίαν είτε με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που προκρίνει ο Πάνος Καμμένος. Αναλόγως με το κλίμα και τη συσπείρωση που θα έχουν καταγράψει τα κόμματα στο εσωτερικό τους, δεν αποκλείεται να προκληθεί και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Τόσο στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Μαξίμου εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι πως ο Πάνος Καμμένος από τη στιγμή που τα κόμματα συναινέσουν, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και επισημαίνουν συνεχώς, όπως και  στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά.

Α.Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ στο Νταβός

Οι προσεκτικοί χειρισμοί που γίνονται το τελευταίο διάστημα και από τις δυο πλευρές οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να συναντηθεί τελικά με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα είναι ολοένα και περισσότερες. Εκτιμάται πως το τετ α τετ με τον ομόλογό του θα δώσει νέα στοιχεία στον Αλέξη Τσίπρα για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τόσο απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο όσο και στη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία και «μυστική διπλωματία».

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου