Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να καταγράψει με κάθε τρόπο την ιστορική αντίθεση της στη Συμφωνία για το σκοπιανό την οποία θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Θέλει να καταδείξει ότι μαζί την υπέγραψαν οι κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος και στην ουσία μαζί θα την επικυρώσουν αφού χωρίς τους «δανεικούς» βουλευτές των ΑΝΕΛ η Συμφωνία δεν περνάει.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ούτε το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ που θα έρθει στη συνέχεια στη Βουλή καθώς με βάση το άρθρο 2 της Συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει χωρίς καθυστέρηση να «επιδιώξει» την ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα – Βόρεια Μακεδονία- στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά εκτιμάται ότι η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου, με τα τετελεσμένα που θα έχουν προηγηθεί, δεν θα είχε κανένα νόημα δεδομένου ότι πλέον η Ελλάδα θα βρισκόταν σε διεθνή απομόνωση καθώς όλες οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, θα εκκινούν την διαδικασία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο Βορειοατλαντικό Οργανισμό.
Γι’ αυτό και φαίνεται να επιλέγεται η αποχή για να σταλεί το μήνυμα ότι η ΝΔ αφήνει μόνο του τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει και την τελευταία υπογραφή στην εθνική υποχώρηση για το σκοπιανό, συνεπικουρούμενος από τους «πρόθυμους» όπως τους αποκαλεί η Πειραιώς, και πιθανόν κάποιους του Ποταμιού.
Το συλλαλητήριο
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως στους βουλευτές και τα στελέχη εφόσον το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος την Κυριακή το οποίο την προηγούμενη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ετερόκλητο όχλο» και επιχείρησε να το ταυτίσει με τους ακροδεξιούς. Η ΝΔ δεν πρόκειται να χαρίσει τους διαδηλωτές στην Χρυσή Αυγή όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Με σκληρή γλώσσα σχολίασε η Πειραιώς την Ρηματική (Διπλωματική) Διακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ που συνοδεύει τη Συμφωνία και δημοσιοποιήθηκε χθες από το Μαξίμου σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας. Η εκτίμηση είναι ότι όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο.
Η ΝΔ κάνει τρεις επισημάνσεις:
1. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»! Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά, επισημαίνει η Πειραιώς.
2. Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, επισημαίνεται ότι όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών «ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών αλλά ότι το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα». Διευκρινίζεται μάλιστα ότι στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. «Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική»» αναφέρει η ΝΔ. «Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.»
3. Η ΝΔ απαντάει και στον ισχυρισμό του Μαξίμου ότι είναι ικανοποιητική η διευκρίνιση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική τονίζει η ΝΔ. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.