Ειδήσεις

«Λίστα θανάτου» για μια θέση σε ΜΕΘ – Πολιτικοί και τραγουδιστές… ενός ανώτερου Θεού

Στο… χάος βυθίζεται η δημόσια Υγεία. Άνθρωποι πεθαίνουν στην αναμονή για ένα κρεβάτι στην Εντατική, αδιαχώρητο από ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, πολυάριθμοι ασθενείς σε δωμάτια, και ατελείωτες ουρές στα επείγοντα συνθέτουν την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία.

Τρεις ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες ημέρες περιμένοντας στη μακριά λίστα για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ, την ώρα που 150 κλίνες είναι εξοπλισμένες, αλλά κλειστές λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών. Την ίδια ώρα στη λίστα αναμονής δεν τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα, αφού οι επώνυμοι με αδιαφανείς διαδικασίες βρίσκουν πιο εύκολα και γρήγορα κρεβάτι.

Όπως εκμυστηρεύτηκε στο newpost.gr νοσηλεύτρια, που εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στον Ευαγγελισμό, αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, «όταν κάποιος είναι διάσημος π.χ. πολιτικός ή τραγουδιστής, με απόφαση της διοίκησης έχει τύχει να πάρει προτεραιότητα αυτός και ας επέμεναν οι γιατροί για κάποιον νεαρό. Επίσης θυμάμαι πολιτικός που παρέμενε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, παρότι μπορούσε να μετακινηθεί σε απλό δωμάτιο, επειδή… φοβόταν».

Αυτό επιβεβαιώνει στο newpost.gr, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος. «Το ποιος θα μπει στην Εντατική το αποφασίσει ο επικεφαλής εντατικολόγος της εκάστοτε μονάδας με το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο ασφαλώς μπορεί να παρέμβει κάποιος, η διοίκηση  για παράδειγμα, γιατί φοβούνται τη δημοσιότητα και φροντίζουν όταν αδειάζει κρεβάτι να δίνουν προτεραιότητα σε διάσημους».

Υπάρχει κι ένας άλλος ιδιότυπος ρατσισμός, αλλά «αναγκαίος και υποχρεωτικός», καθώς νεότεροι άνθρωποι παίρνουν προτεραιότητα σε σχέση με πιο ηλικιωμένους. «Πρέπει να επιλέγεις ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις έναν 67χρονο με εγκεφαλικό που περιμένει 20 ημέρες, αλλά να πάρει σειρά ένας 20χρονος από τροχαίο».

Η πολυήμερη αναμονή «σκοτώνει». Στη λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή 48 άνθρωποι, ενώ χθες μεταφέρθηκαν στην εντατική μόλις πέντε. «Για να είναι αναστρέψιμη μια κατάσταση, οι γιατροί λένε ότι ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί σε ΜΕΘ το πρώτο 24ωρο. Όσοι χρειαστούν πάνω από πέντε ημέρες, τότε η κατάστασή τους συνήθως είναι η αναστρέψιμη» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σημειώνει ότι «ένα επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι έχει αυξηθεί ο χρόνος νοσηλείας στη μονάδα, δεν εξυπηρετούνται όπως στο παρελθόν, λόγω των σοβαρών ασθενειών των τελευταίων χρόνων, λόγω σημαντικών ιώσεων όπως ο Η1Ν1, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν».

Η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ είναι διαχρονικό θέμα, ωστόσο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και ο κ. Γιαννάκος εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. «Η κατάσταση επιδεινώνεται διότι η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί αρκετά και ταυτόχρονα υπάρχει έξαρση επικίνδυνων ιώσεων που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Υπάρχουν κρεβάτια» όπως λέει, αλλά καταγγέλλει ότι «με εσωτερική διευθέτηση δίνουν πλαστό αριθμό, ψεύτικο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορούμε να δούμε πόσες κλίνες υπάρχουν ελεύθερες. Ξέρω ότι υπάρχουν εξοπλισμένα κρεβάτια περί τα 150 σε όλη την Ελλάδα, που δεν λειτουργούν είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού».

Η δημόσια δαπάνη  για την Υγεία είναι στο 5% στην Ελλάδα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 7,5% και στις σκανδιναβικές ξεπερνά το 8,5%. Ο κ. Γιαννάκος ζητά «να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες υγεία, να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να αυξηθεί το προσωπικό».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικό εξέπεμψε SOS, τονίζοντας πως «ασθενείς με σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στη βραχεία νοσηλεία, που και αυτή έχει γεμίσει! Πάνω από 750 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και δεκάδες παραμένουν στο ΤΕΠ», ενώ η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στη δημοσιτότητα με φωτογραφίες της, τα πολυάριθμα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων σε μέρες εφημερίας.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου