Ειδήσεις

Προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα

Σε επισημάνσεις και προτάσεις που αφορούν στην ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στις νησιωτικές περιοχές, προχωρά με υπόμνημα που κατέθεσε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Με αφορμή όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, ο κ.Κόνσολας επισημαίνει ότι η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου επιβάλλει διαφορετικά κριτήρια στη διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών αλλά και στο κανονιστικό πλαίσιο για τις μεταθέσεις.
Ο Βουλευτής τονίζει, επίσης, ότι απαιτείται η ίδρυση τμημάτων με συνοριοφύλακες αφού τα Δωδεκάνησα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση.

Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:
«Κατέθεσα τις απόψεις και τις προτάσεις μου στον κ.Δένδια αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, αλλά και στο νησιωτικό χώρο, πρέπει να διαρθρωθούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν εδώ.
Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε οριζόντιες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επεσήμανα την ανάγκη διοικητικής αυτοτέλειας σε επίπεδο νομού αλλά και την κυριαρχία ορθολογικών κριτηρίων στις μεταθέσεις των αστυνομικών στο νησιωτικό χώρο. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί το αμετάθετο σε επίπεδο Περιφέρειας και Νομού. Για έναν αστυνομικό, όμως, που υπηρετεί στα νησιά μας και έχει οικογένεια, μία μετάθεση εκτός νομού ή και Περιφέρειας ακόμα, σημαίνει αξεπέραστα προβλήματα και τεράστιες δυσκολίες.

Θεωρώ ότι οι συνθήκες επιβάλλουν και τη δημιουργία τμημάτων συνοριακής φύλαξης στα νησιά μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση».
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες που υπάρχουν στις νησιωτικές περιοχές.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θέλω να συμβάλω και εγώ καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Εκτιμώ ότι η κατάργηση του ενιαίου και της αυτονομίας της διοίκησης, σε επίπεδο νομού, δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας.
Ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, η γεωγραφική ασυνέχεια και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, απαιτούν ένα ευέλικτο μοντέλο διοίκησης των αστυνομικών υπηρεσιών σε επίπεδο νομού. Δεν μπορεί να κυριαρχήσουν τα οριζόντια κριτήρια που θα ισχύσουν για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στην ηπειρωτική χώρα.

Η επίκληση της ρήτρας νησιωτικότητας, ενισχύει το επιχείρημα και επιβάλλει τη δημιουργία δύο Περιφερειακών Διευθύνσεων με έδρα τη Ρόδο, οι οποίες θα αποτελέσουν το διάδοχο σχήμα των καταργούμενων Αστυνομικών Διευθύνσεων.
Είναι σαφές ότι θα υπάρχει αδυναμία συντονισμού από την Κρήτη για τις υπηρεσίες και τις δομές της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο.

2. Το Αιγαίο και ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα, αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση.
Είναι οξύμωρο να υπάρχουν συνοριοφύλακες στην Αττική και στον αστικό ιστό και να μην υπάρχουν στα νησιά μας, εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα φύλαξης αλλά και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθούν τμήματα συνοριακής φύλαξης στα νησιά μας. Είναι καιρός να ξαναδούμε την προοπτική δημιουργίας των τμημάτων παράνομης μετανάστευσης στη Ρόδο και την Κω, όπως προβλεπόταν με το Π.Δ.116/2007.

3. Η κατάργηση του αμετάθετου σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού, δεν συνυπολογίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας.

Για έναν αστυνομικό με οικογένεια, που υπηρετεί σε ένα νησί, μια ενδεχόμενη μετάθεση στην ηπειρωτική χώρα θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας. Είναι σαφές ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τις μεταθέσεις των αστυνομικών υπαλλήλων στα νησιά πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκτιμώ ότι στα Π.Δ που θα ρυθμίζουν θέματα αξιολόγησης, προαγωγών και μεταθέσεων θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια στο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις μεταθέσεις των αστυνομικών που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου.

4. Απαιτείται ευελιξία στη διοικητική εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στο νησιωτικό χώρο.
Η γεωγραφική ασυνέχεια καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις για αυτό και πρέπει να υπάρχει υπηρεσία μιας στάσης, σε κάθε νησί, στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται στη διεκπεραίωση διοικητικών ζητημάτων όπως θεωρήσεις, έκδοση ταυτότητας, βεβαιώσεις κ.α.

Με την πεποίθηση ότι οι προτάσεις αυτές συμβάλλουν στην αρτιότερη και περισσότερο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στις νησιωτικές περιοχές, ευελπιστώ σε μία θετική αποτίμηση από την πλευρά σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου