Στην κάλυψη των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές κατά προτεραιότητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, όταν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ διαθέτει και ιδιωτική ασφάλιση υγείας, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Χθες, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα άρνησης κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ νοσηλείας ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα (ΒΗΜΑ) αφορούσαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που παράλληλα έχουν και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Οπως ανέφερε, «οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες “βολεύτηκαν” στη λογική να πληρώνει πρώτα το κράτος και μετά, εάν μείνει κάτι, να πληρώσουν αυτές» και σημείωσε ότι εξετάζεται η αλλαγή αυτού του μοντέλου. «Είναι μια ιδέα, δεν πήραμε καμία απόφαση», τόνισε. Ο κ. Κουρουμπλής είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή: «Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει –εκτός απροόπτου αύριο– η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.
Εν τω μεταξύ, έως το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αριθμητικών ορίων στις εξετάσεις που μπορεί να γράφουν οι γιατροί ανά ασφαλισμένο. Ηδη έχουν ενσωματωθεί οι «κόφτες» –εάν ξεπεραστούν τα όρια– για 12 από τις 27 ιατρικές ειδικότητες και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του Φεβρουαρίου θα έχουν ενσωματωθεί τα όρια και για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Τα πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις ορίστηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στα μέσα του περασμένου μήνα. Πρόκειται για ένα όριο των συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ασφαλισμένο σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων και για κάθε ιατρική ειδικότητα. Το όριο αυτό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά. Για παράδειγμα, ένας παθολόγος ογκολόγος μπορεί να γράφει –και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ– έως, π.χ., τέσσερις αξονικές τομογραφίες, έξι ανοσολογικές εξετάσεις, πέντε αιματολογικές κ.ο.κ., ενώ ένας καρδιολόγος μία αξονική τομογραφία, μία ανοσολογική και πέντε αιματολογικές. Οσες εξετάσεις υπερβαίνουν τα όρια θα μπορούν να εκτελούνται δωρεάν μόνο σε δημόσιες μονάδες υγείας.
Καθημερινή