Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η επιμονή στο λάθος είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα… ελπίζουμε να προχωρήσει θετικά και γόνιμα η διαπραγμάτευση και να βρεθεί λύση». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεκλήθη υπό το φως των δραματικών εξελίξεων στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης.
Διαφωνία Μητσοτάκη για Παυλόπουλο
Στην ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, διαπιστώθηκαν και οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις στη Ν.Δ. έναντι της υποψηφιότητας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία. Κατά πληροφορίες της «Κ», ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη από χθες (Αλφα) είχε σημειώσει σχετικά με τον κ. Παυλόπουλο ότι «δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Εύχομαι να αποδειχθεί ένας καλός Πρόεδρος και η θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο να διαψεύσει τις επιφυλάξεις μου», έθεσε το ζήτημα και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στα όργανα και ζήτησε να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη θέση Μητσοτάκη αντέδρασε έντονα ο κ. Νικ. Κακλαμάνης εκ των πρώτων που συνεχάρησαν τον κ. Παυλόπουλο χθες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το τί θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση για τον Πρόεδρο το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ., με τον κ. Μητσοτάκη να φημολογείται ότι θα επιλέξει αποχή από την ψηφοφορία. Επίσης, δικαιολογημένα απόντες είναι δύο ακόμα «γαλάζιοι», οι Αλ. Κοντός και Σ. Αναστασιάδης.
«Ραγδαίες εξελίξεις»
Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωζώνης θα είναι ραγδαίες και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται με την «πολιτική παράμετρο» την ίδια ώρα που και οι 18 υπόλοιπες χώρες επιμένουν στα οικονομικά δεδομένα. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στα υπόλοιπα μέτωπα, όπως αυτό της συνάντησης του κ. Παν. Λαφαζάνη με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και τα στελέχη της Socar και γινόταν το σχόλιο πως «πράγματα που έχουν επιτευχθεί με κόπο, τίθενται σε κίνδυνο».
Καθημερινή