Ειδήσεις

Νέα συμβιβαστική πρόταση ΕΕ στο τραπέζι-Οι λέξεις που μπορούν να γεφυρώσουν την απόφαση

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί μια πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη στην Αθήνα χθες βράδυ. Εισηγείται αίτημα για παράταση του «master financial assistance facility of Greece» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Οι αναφορές σε «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση».

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν και του EWG κατάρτησαν νέα πρόταση βάση της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την παράταση και την μεταβίβασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στις εξελίξεις, η νέα αυτή πρόταση θεωρείται συμβιβαστική μεταξύ αυτής της Κομισιόν την οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα (γνωστή και ως κείμενο Μοσκοβισί) για να υποβάλει το αίτημα και της πρότασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (το κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρει ότι αντικαταστάθηκε η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: παράταση του «master financial assistance facility of Greece».

Αυτός είναι και ο επίσημος τίτλος της ελληνικής δανειακής σύμβασης και η επιλογή αυτή θεωρείται συμβιβασμός μεταξύ του «Loan Agreement» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και του «extension of current program» που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup που παρουσιάστηκαν έως σήμερα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση μεταβιβάστηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ υπήρξε συνομιλία του τελευταίου με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στην πρόταση αυτή, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση για να ζητήσει την παράταση (κάτι που θα γίνει αύριο) φαίνεται πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Στην πρόταση δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και το conditionality (όροι) που θα συνοδεύουν το αίτημα.

Αναφέρονται όμως μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λέξεις «bridge» και «humanitarian crisis», κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επιπλέον στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «new deal» για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, ανάλογα με την ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς, η οποία θα επιφέρει τις δικές της παρατηρήσεις, θα κριθούν οι εξελίξεις και το κατά πόσο μπορεί να κλείσει η συμφωνία. Να σημειωθεί τέλος ότι στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την φράση «some flexibility».

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αν όλα πάνε καλά και η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που θα ανοίξουν νέο κύκλο διαβουλεύσεων είναι πιθανό για την έγκριση να μην απαιτηθεί Eurogroup, αλλά απλά μια τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.

.euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου