Ειδήσεις

Τι δήλωσαν προς την «δ» οι Γ. Ρέτσος, Γ. Κορομηλάς, Γ. Πάππου και Γ. Ματσίγκος για το Eurogroup

Με κομμένη ανάσα παρακολουθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και οι έμποροι τις εξελίξεις και κυρίως τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα ωφελεί την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τους μετέχοντες στην συνεδρίαση του Eurogroup η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα θορύβησαν τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και συνέβαλαν ώστε να επιβραδυνθούν και σε κάποιες περιπτώσεις να παγώσουν οι κρατήσεις.
Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο και η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης τότε, όπως επισημάνθηκε στη «δ», οι συνέπειες για τον τουρισμό θα είναι καταστροφικές.
«Δεν είμαστε τώρα σε θέση να κάνουμε εκτιμήσεις. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη. Θα προβούμε σε εκτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα δεδομένα αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ξένων τουριστικών πρακτόρων, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε:
«Όλοι είμαστε ανήσυχοι. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε εκτιμήσεις. Περιμένουμε να δούμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων το σαββατοκύριακο».
Για πάγωμα των κρατήσεων από τις περισσότερες τουριστικές αγορές έκανε λόγο στη «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
«Το κλίμα δεν είναι θετικό και οι κρατήσεις από όλες τις τουριστικές αγορές της Ευρώπης έχουν σχεδόν παγώσει από την περασμένη εβδομάδα. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Το κακό είναι πως δεν πάνε καλά και οι κρατήσεις από τη Ρωσία. Να μην περιμένουμε πως θα έχουμε αύξηση των αφίξεων. Η μείωση από τη συγκεκριμένη αγορά μπορεί να ξεπεράσει το 50%», δήλωσε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Σε ερώτηση για το αν θα πληγεί ο τουρισμός σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήξουν σε αδιέξοδο, ο κ. Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε:
«Αν δεν αρχίσουν τώρα να γεμίζουν τα αεροπλάνα τότε θα έχουμε ακυρώσεις των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το Μάιο και τον Ιούνιο. Μετά θα ξεκινήσουν τις συμπτύξεις. Αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους t.o’s για να ενημερωθούμε για τις επόμενες κινήσεις τους. Όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερείτορς και κυρίως οι Γερμανοί είναι προβληματισμένοι. Ευελπιστούσαν πως θα πηγαίναμε καλά. Δεν θα είναι εύκολο να καλύψουμε τις απώλειες από τη ρωσική τουριστική αγορά»
Σχετικά με την προβολή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, ο κ. Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε:
«Αν δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τότε θα πάμε όλοι με κατεβασμένα κεφάλια στην έκθεση. Ελπίζω να έχει βρεθεί λύση. Διαφορετικά αντί να συζητάμε για τον τουρισμό θα ομιλούμε για τις πολιτικές εξελίξεις και τα οικονομικά μας προβλήματα».
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως η στάση των εταίρων είναι άκαμπτη. Λύση δεν είναι να πάμε σε ρήξη. Θα πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι κάποιες υποχωρήσεις και να μην συνεχιστεί η εφαρμογή ενός προγράμματος που οδήγησε σημαντική μερίδα του λαού σε εξαθλίωση. Στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην οποία αναφέρονται και τα στελέχη της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις που κάνουν με τους Ευρωπαίους. Μπορεί να μην εξελίχθηκε καλά η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εταίροι πιέζουν την Ελλάδα να δεχθεί παράταση του μνημονίου. Πρέπει να γίνουν οι κινήσεις εκείνες για να καταλάβουν οι δανειστές ότι δεν οδηγεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα πουθενά. Δεν πρέπει επίσης να δίδουν τελεσίγραφα που οδηγούν σε άλλες εποχές. Είναι ανάγκη να καθίσουν δανειστές και κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση που δεν θα οδηγήσει τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης γιατί αυτό θα κλονίσει και άλλες χώρες ακόμη και τη Γερμανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς.
Σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν οι δανειστές, ο κ. Κορομηλάς δήλωσε:
«Ομιλούν για ευελιξία αλλά δεν εξειδικεύουν την έννοια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει περί της ευθύνης των Ελλήνων. Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο και τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο. Να δώσουν ευκαιρία στην Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση με διαφορετικό τρόπο και όχι με μεθοδεύσεις και σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Να σκεφθούν οι εταίροι πως με τη ρήξη δεν θα χάσει μόνο η Ελλάδα αλλά και εκείνοι».
Σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες περί «κουρέματος» των καταθέσεων, ο κ. Κορομηλάς δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
«Οι φήμες στέλνουν τον κόσμο στις τράπεζες και αδειάζει τα ταμεία. Η κυβέρνηση διεξάγει διαπραγμάτευση. Οφείλουμε όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι και να βοηθήσουμε ώστε ο διάλογος να έχει θετική κατάληξη. Αν καλλιεργείται κλίμα φόβου η κατάσταση θα γίνει χειρότερη», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς.
Την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση που θα δώσει την δυνατότητα στην αγορά να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Έτσι θα καταφέρουν και οι έμποροι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όσο συνεχίζεται η ασάφεια η αγορά θα κινείται σε μηδενικούς ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Ας ελπίζουμε να μην γίνει ποτέ αυτό. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την παραμονή στην     Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η ΕΕ έχει ανάγκη την παραμονή της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εξεύρεση λύσης που θα ωφελήσει και την χώρα μας και την Ευρώπη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου