Ειδήσεις

Σε «ήρεμα νερά» και εποικοδομητική η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Με μία ομόφωνη απόφαση καθώς είχε την μορφή του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τις μεσημεριανές ώρες και κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους.
Το θέμα που προτάχθηκε αφορούσε την ‘Διευθέτηση Ρέματος ΡΕΝΗ Φαληρακίου’ καθώς και την ‘Εγκριση Μελέτης και Τρόπο Εκτέλεσης’ του ιδίου έργου, το οποίο εισηγήθηκε η δημοτική σύμβουλος κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δώρος Κωνσταντίνου:
«Υποβάλλουμε ως Δήμος Ρόδου, πρόταση χρηματοδότησης στην πρόσκληση, που άνοιξε από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Θα πρέπει να πούμε ότι στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται επίσης άλλα τρία ρέματα (στ’ Αφάντου, στην Παστίδα και στην Ιαλυσό) οι μελέτες των οποίων έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και έχουν προχωρήσει αρκετά στην ολοκλήρωσή τους. Δεν τα υποβάλλουμε στο ΠΕΠ αλλά στο ΠΔΕ», εξήγησε η κα Ξεπαπαδάκη.
«Θεωρώ πως επειδή η καταληκτική ημερομηνία του μέτρου είναι έως τις 20 του μηνός, είναι από τις δυσκολότερες διαδικασίες ένταξης έργων όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά –καθώς απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.λπ. Δεν είναι μόνο η έγκριση οριοθέτησης αλλά και διευθέτησης, και αφορά και την ΜΠΕ. Στην καταληκτική ημερομηνία θα είμαστε ο μοναδικός Δήμος στο Νότιο Αιγαίο που θα καταθέσει πρόταση. Και υπάρχουν εγκρίσεις μελετών και για τ’ Αφάντου (2,5εκ. ευρώ), για το Γεννάδι, για τα Σφαγεία, για το Φαληράκι, για την Ιαλυσό (700.000 ευρώ) και για την Παστίδα (700.000 ευρώ). Εκτιμώ πως συνολικά οι μελέτες θα ξεπεράσουν τα 5εκ. ευρώ.
Το μέτρο είναι λιγότερο από το ΕΣΠΑ αλλά υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό της ΠΝΑ για τα συγκεκριμένα έργα. Ευελπιστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι οι όποιες εγκρίσεις θα περιλάβουν τα έργα αυτά», είπε ο κ. Κωνσταντίνου ευχαριστώντας τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την ΡΕΝΗ. Το θέμα ψηφίστηκε ομοφώνως από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Ενημέρωση δημάρχου
Η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενημέρωση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα. «Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο θα προχωρήσουν. Σήμερα καταθέτουμε πρόταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού συνολικά –η πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για να κάνουμε κάτι τέτοιο».
Ο κ. Χατζηδιάκος προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για να πραγματοποιηθούν την 7η Μαρτίου με αφορμή και την ανακήρυξη του έτους, ως ‘Έτος Δωδεκανήσου’. Όπως είπε, στις 6 Μαρτίου αναμένεται στην Ρόδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρόδου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της μελέτης αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου από την κα Τόνια Μοροπούλου, παρόντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του Αρμένιου Πατριάρχη και του Φραγκισκανού εκπροσώπου.
«Την 1η Μαρτίου θα γίνει μία επίσημη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την παρουσία του ΠτΔ και των Αρχηγών των Κομμάτων με αντικείμενο την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Κάποιοι είπαν ότι με αφορμή την 7η Μαρτίου, θα μας κάνουν ‘δώρο’ την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης. Δεν θα μας κάνουν κανένα δώρο. Είναι κάτι που δικαιούται η Ρόδος. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε και τα θέματα που απασχολούν τα Δωδεκάνησα. Όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Ροδιακή Έπαυλη κ.λπ. Ειδικά για την υπογραφή για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης, περιμένω την 7η Μαρτίου για να δω τι θα γίνει…»
Άλλα θέματα
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, για την οποία προέταξε το θέμα των παραλιών: «Θεωρώ ότι η ΚΥΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το θέμα, και αυτό το μήνυμα στείλαμε μέσω της ΠΕΔ. Η διαβεβαίωση που πήρα από τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό είναι ότι θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με βάση τα προηγούμενα. Δυστυχώς με το ποσοστό 50-50 (διαχείριση εσόδων) ο Δήμος θα μπορεί να κάνει μόνον τον καθαρισμό και όχι παρεμβάσεις. Όμως εμείς είμαστε πιο κοντά στον πολίτη και αν μας παραχωρηθούν για τρία χρόνια, μας δίνεται τουλάχιστον μία δυνατότητα να τις αξιοποιήσουμε».Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες, για τους οποίους έχει γίνει πολύς λόγος για τους άλλους Δήμους. Όμως αυτή η συζήτηση δεν αφορά την Ρόδο και την Κω, διότι διαθέτουν Κτηματολόγιο. Για τα άλλα νησιά όμως, υπάρχει πρόβλημα.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τον οποίο επισκέφθηκαν τον χώρο των παλαιών σφαγείων. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως πέρασαν από εδώ 20.000 πρόσφυγες και δεν σημειώθηκαν προβλήματα. Δεν επιβαρύνθηκε κανένας. Όλες οι προσφορές ήταν από εθελοντές. Επιμένω όμως, ότι δεν μπορεί να γίνει hotspot στην Ρόδο. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Θα μετεπιβιβάζονται εδώ από τα άλλα νησιά και θα προωθούνται σε άλλες περιοχές. Ο Πολιτισμός, μας επιβάλλει να τους φιλοξενούμε. Επειδή το αργότερο μέσα σε έξι μήνες, ο χώρος των σφαγείων θα βγει σε διαγωνισμό θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος. Ήταν υποχρέωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για να βρει άλλο χώρο για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρότασή μου είναι να προωθούνται σε hotspot ή να γίνουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να εκτονώνονται και οι αριθμοί από τα νησιά».
Επειδή όμως τέθηκε και θέμα για το ποιος αποφασίζει για την φιλοξενία, ξεκαθάρισε τα εξής: «Σε καμία περίπτωση κανένας δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τις δομές για τους πρόσφυγες εκτός από το δημοτικό συμβούλιο. Για να μην γίνουμε… Κυρίτσηδες! (δήμαρχος Κω)», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρόδος θα διατηρήσει τον χαρακτήρα του προ-αναχωρησιακού τόπου. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ‘άνθρωποι και ποντίκια συμβιώνουν εκεί’ και καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον κάποιων κύκλων που διοχέτευσαν τέτοιες πληροφορίες στην δημοσιότητα.
Ο δήμαρχος, σχολίασε και τα ‘παράπονα’ που ακούστηκαν σχετικά με την μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (που έφερε στην δημοσιότητα η ‘δ’): « Όταν ανέλαβα την μελέτη, ήταν σχεδόν στο 60% ολοκληρωμένη. Δώσαμε μάχη μέσα στο ΤΑΠΑ για να την περάσουμε και να μην μας κόψουν κάποια πράγματα. Ακούστηκε ότι ξεκινήσαμε ‘ανάποδα’ κ.λπ. Μέσα στην μελέτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού με μονοδρόμηση και θέσεις στάθμευσης. Δεν θα κάνουμε και πάρκινγκ έξω από το κατάστημά μας….», είπε ο δήμαρχος.
Στην συνεδρίαση προβλήθηκε βίντεο με την κατάσταση που κυριαρχούσε στο Καρνάγιο πριν από τον καθαρισμό του.
Ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στο θέμα με τους ‘φουσκωμένους λογαριασμούς της επιχείρησης σε χωριά’ (σχετικά έγραψε η ‘δ’) και κάλεσε τους ιθύνοντες της ΔΕΥΑΡ να τακτοποιήσουν τα πράγματα και να τα βάλουν σε τάξη.
Η μειοψηφία
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Στράτος Καρίκης υπογράμμισε πως «Η Ρόδος έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Όμως πρέπει και το  κεντρικό κράτος να το καταλάβει» και αναφερόμενος στην Προγραμματική Σύμβαση της Μ. Πόλης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την υπογραφή της. «Πρέπει κι εμείς να διεκδικήσουμε δυναμικά τους όρους που αξίζουν για το νησί μας. Θα πρότεινα και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εάν και το 2017 μείνουμε στα λόγια και δεν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση». Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε ακόμη στην παραλίες, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στην ανάγκη: «Να καθαρίσει το κέντρο από τα αυτοκίνητα», στις εξελίξεις με την Καθαριότητα καθώς και στο Εθνικό Θέατρο.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε πως «Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιόδοξη ματιά με την οποία βλέπετε τα πράγματα, όπως η Ροδιακή Έπαυλη, το ΤΑΙΠΕΔ, το Εθνικό Θέατρο και η Προγραμματική Σύμβαση της Μ.Πόλης» ενώ επανέφερε το θέμα των πάρκινγκ επί της οδού Διαγοριδών, καθώς κάποιοι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με πρόστιμα. Ακόμη, έθεσε το θέμα με την γνωστή διασταύρωση Γρηγορίου Ε’ και Δενδρινού, όπου συνεχίζονται να σημειώνονται τροχαία και πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αλλάξει η ροή της κυκλοφορίας.
Ο κ. Υψηλάντης, ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα για τον δήμαρχο Πατρέων, που διώκεται από τον τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Αρβανίτη, επειδή δεν έδωσε άδεια για προεκλογική συγκέντρωση.
Ο κ. Τάκης Πότσος ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να γίνει hotspot στην Ρόδο αλλά να εξεταστούν άλλες επιλογές για δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι παρών στην συνεδρίαση ήταν ο σύμβουλος από την Τοπική Κοινότητα Κρεμαστής, κ. Γιώργος Σοφρωνάς (της παράταξης του κ. Καρίκη) ενώ ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Ευάγγελος Μανδρακός ανακοίνωσε πως οι δημαιρεσίες θα γίνουν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 11 το πρωί.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Από την δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανακοινώθηκαν χθες τα ακόλουθα:
«Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Πότσος, κατέθεσε ψήφισμα συμπαράστασης στον δήμαρχο Πατρέων, ο οποίος διώκεται , επειδή δεν διευκόλυνε την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να προπαγανδίσει τις φασιστικές της αντιλήψεις, δίνοντάς της χώρο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές το 2015. Καθώς και γιατί αρνήθηκε να παραδώσει στους χρυσαυγίτες στοιχεία με τα πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό.
Επίσης αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα με αφορμή τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο, τις συνεχείς  προκλήσεις  της Τουρκίας  με παραβιάσεις και  αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά του Αιγαίου. Ειδικά  μέσα στο φόντο της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών για το μοίρασμα και τον έλεγχο μεταφοράς των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αν. Μεσογείου, εγκυμονεί κίνδυνος έξαρσης των πολεμικών συγκρούσεων με θύματα τους λαούς, με ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους και προσφυγιά. Τονίστηκε η αναγκαιότητα να υπάρχει έτοιμη δομή προσωρινής φιλοξενίας, που να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες σε  σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και άμεση μεταφορά των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν hotspot, γιατί είναι δομές που εγκλωβίζουν τους μετανάστες, είναι κέντρα κράτησης και μετατρέπουν τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ζήτησε διευκρινίσεις για το έργο που είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τίτλο «Επεμβάσεις στο κτήριο ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ (Πρώην ΠΙΚΠΑ) για στέγαση και φιλοξενία μεταναστών» με προϋπολογισμό 250.000, τι ρόλο θα επιτελέσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου