Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι υπηρεσίες αναφέρεται στην σημερινή συνέντευξή της στην «δημοκρατική», η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου και Εμφάνισης της Πόλης, κυρία Λίτσα Ροδίτη – Κρεμαστινού.
Παρά την υποστελέχωση και τον περιορισμένο αριθμό σε μέσα, στόλο και εξοπλισμό, η βαρύνουσα αυτή υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ογκώδες έργο για το περιβάλλον, το πράσινο, την εμφάνιση της πόλης, τα κλαδέματα, την φύτευση αλλά και την ευταξία ολόκληρου του νησιού.
«Θέλω η Ρόδος, ολόκληρο το νησί και η πόλη μας, να είναι όμορφα και τέλεια. Είμαστε η βιτρίνα της χώρας, αφού είμαστε ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς», δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ευαισθησία που έχει στο κομμάτι της ευθύνης που έχει αναλάβει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κρεμαστινού, αναλάβατε μια πολύ δύσκολη Αντιδημαρχία που έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα και την εμφάνιση της πόλης, το πράσινο και κατ’ επέκταση την φροντίδα του περιβάλλοντος σε ολόκληρο το νησί. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο να το φέρετε εις πέρας;
Εδώ και περίπου δέκα μήνες ανέλαβα την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της Πόλης, αφήνοντας πίσω μου μία εξίσου δύσκολη Αντιδημαρχία, με πάρα πολλά αντικείμενα όπως η Πρόνοια, διάφοροι οργανισμοί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ. Συνεπώς, έχω να κάνω με ένα εντελώς καινούργιο αντικείμενο, για το οποίο όμως είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη. Θέλω η Ρόδος, ολόκληρο το νησί και η πόλη μας, να είναι όμορφα και τέλεια. Είμαστε η βιτρίνα της χώρας, αφού είμαστε ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να δει μια περιποιημένη πόλη, ένα καθαρό και όμορφο νησί. Γι αυτό θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μένα.
Ξεκινήσαμε από το να καθαριστεί σε βάθος όλο το πράσινο στην πόλη. Δυστυχώς, δεν είχαμε το περιθώριο να το επεκτείνουμε και στις γειτονιές, αλλά προχωράμε σταδιακά. Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, είναι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, να έχουμε μια πιο βελτιωμένη και περιποιημένη πόλη. Σιγά σιγά μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Έχουμε πολύ λίγο προσωπικό για ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο. Να σας αναφέρω ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει σταδιακά να τακτοποιούμε και τις τουριστικές περιοχές του νησιού μας όπως η νησίδα στο Φαληράκι, που είχε χρόνια να καθαριστεί. Γνωρίζω καλά ότι όλες οι περιοχές έχουν τις ανάγκες τους, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο.
• Και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η τουριστική σεζόν…
Πράγματι, αλλά έχουμε ανεβάσει ρυθμούς για την προετοιμασία του νησιού. Εμείς στην Υπηρεσία, φιλοδοξούμε να έχουμε την πόλη μας έτοιμη, γεμάτη λουλούδια, περιποιημένη από κλαδέματα και έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Δυστυχώς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα φυτά και τα λουλούδια που θέλουμε αυτή την περίοδο, λόγω καιρικών συνθηκών αλλά κάνουμε τον προγραμματισμό μας από τώρα, στα σημεία τουλάχιστον που πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις. Η μελέτη είναι έτοιμη από πέρσι και προετοιμάζουμε την ανάπλαση της περιοχής (απέναντι από τον σταθμό ταξί στο Μανδράκι), στο Νεώριο, και θα ακολουθήσει η ανάπλαση στην Τάφρο. Φυσικά, η περίφημη «ανθοδέσμη» θα παραμείνει ως έχει, ενώ έχουμε ετοιμάσει και ένα σχέδιο για την απέναντι πλευρά! Επίσης, σχεδιάζουμε ανάπλαση και παρέμβαση στην είσοδο της νέας μαρίνας με νέες κατασκευές καθώς και σε άλλα σημεία.
• Ετοιμάζετε κάποιες ειδικές μελέτες;
Προσπαθούμε να προωθήσουμε την μελέτη για τον καθαρισμό των πάρκων ενώ οι αναπλάσεις θα είναι ύψους 74.000 ευρώ. Θα παρουσιάσουμε σύντομα και τα σχέδια στο δημοτικό συμβούλιο.
Επιπλέον, έχουμε ετοιμάσει μια μικρή μελέτη της τάξης των 24.000 ευρώ για την Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου ,ενώ έχουμε κάνει παρεμβάσεις, έχουμε απομακρύνει κάποια επικίνδυνα κλαδιά κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να απομακρύνουμε τα κλαδιά πάνω στα πολύ ψηλά δέντρα. Γι αυτά απαιτούνται ειδικά συνεργεία αποτελούμενα από αναρριχητές.
• Η πρόσφατη παρέμβαση που κάνατε με το κλάδεμα των ψηλών υπερήλικων δέντρων, στις περιμετρικές οδούς και πέριξ του δημοτικού πάρκου «ΘΕΡΜΑΙ», στο κέντρο της πόλης, λόγω επικινδυνότητας που παρουσίαζαν με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ήταν μια συντονισμένη ενέργεια.
Πράγματι, αλλά παρά τα θετικά σχόλια, ακούστηκαν και τα αρνητικά. Κάποιοι μας έκαναν καταγγελίες ότι κόψαμε πολύ τα δέντρα. Αυτό δεν ήταν σωστό. Ακόμη και η Διεύθυνση Δασών ήρθε και είδε ότι κόψαμε αυτά που έπρεπε υπό την επίβλεψη των γεωπόνων μας. Ως δημοτική αρχή έχουμε ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Σε έντονα καιρικά φαινόμενα ή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μπορεί να προκληθούν ατυχήματα και να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ήταν μια ευκαιρία να κλαδευτούν τα δέντρα. Θα συνεχιστούν τα κλαδέματα σε όλη αυτή την περιοχή. Θα γίνει πάλι μια πολύ συντονισμένη ενέργεια με την Υπηρεσία Πρασίνου, με την Τροχαία, την Πυροσβεστική αλλά και με τους ιδιώτες που έδωσαν τα οχήματά τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια.
• Υπήρχαν κάποια σχέδια για την περιοχή στο Ενυδρείο. Υπήρχε και κάποια μελέτη για την ανάπλαση εκεί. Τι προγραμματίζετε να κάνετε τώρα;
Έχουμε καταφέρει πολλά στο Ενυδρείο με τον καθαρισμό που κάνουμε εκεί είτε κάθε μήνα είτε κάθε 15 ημέρες το καλοκαίρι, με τα κλαδέματα των θάμνων. Σχεδιάζουμε κάποιες παρεμβάσεις με φυτεύσεις αλλά είναι πολύ δύσκολο διότι οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο αντίξοες που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλά. Για παράδειγμα δεν είναι πολλά τα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε λόγω καιρού αλλά τουλάχιστον την συντήρηση του γκαζόν θα την κάνουμε συστηματικά. Επίσης έχουμε φυτέψει μερικά ειδικά φυτά «άμμου», όπως λέμε και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
• Οι διαδικασίες για τους ιβίσκους θα επαναληφθούν, όπως αναφέρατε και πρόσφατα;
Οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ‘Ψευδόκκοκου’ που ταλαιπωρεί εδώ δύο χρόνια τους ιβίσκους στην Ρόδο, θα επαναληφθούν, με την διάθεση ειδικών ωφέλιμων εντόμων (πασχαλίτσες) που καταστρέφουν τα βλαβερά έντομα. Αυτή την φορά θα γίνει κυρίως σε σημεία μέσα στην πόλη αλλά και σε άλλες περιοχές στο νησί. Προγραμματίζουμε να αγοράσουμε κι άλλα έντομα –σε πιο μικρή έκταση- όπου έχει προσβολές ιβίσκων. Η κατάσταση με την διαδικασία που κάναμε έχει βελτιωθεί πάρα πολύ για τα φυτά με τα ωφέλιμα έντομα (πασχαλίτσες).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρασίνου ο προγραμματισμός για τα κλαδέματα έχει ξεκινήσει από τους προηγούμενους μήνες στις οδούς: Ολύμπου Καρπάθου, Χ. Τσιγάντε, Καναδά, Αυστραλίας, Αγ. Γεωργίου, Ξάνθου, Μοσχόβη, Άνω Ηλιούπολη, Χαράλαμπους (Γηροκομείο), Πατριάρχου Αθηναγόρα και από χωριά, στην Λάρδο, Πυλώνα, Παστίδα, Κρεμαστή και Ελεούσα.
Ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει τις οδούς: Διαγοριδών, Δαμασκηνού, Αμμοχώστου, Νικολάου Σάββα, Ακτή Σαχτούρη, Τηλιακού, Αποστ. Παύλου, Παπαχριστοδούλου, Χειμμάρας και θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.