Υπέρ των κλειστών κέντρων μεταναστών-προσφύγων τάχθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά τη θέση του! Τόνισε ότι θα πρέπει η χώρα να στείλει μήνυμα ότι λειτουργεί οργανωμένα και κυρίως θα πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος να βρεθούν τα νησιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τους λάθους λόγους!
«Η θέση μου είναι σαφής. Την έχω εκφράσει πολλάκις. Πάντα ήμουν υπέρ των κλειστών κέντρων και συνεχίζω να είμαι. Είχε παγιωθεί μία κατάσταση στα νησιά, αρνητική και δυσάρεστη. Ένα μεγάλο φορτίο είχε προστεθεί στην πλάτη των νησιών δυσανάλογο από το μεταναστευτικό.
Το σχέδιο που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, έχει 12 διαφορετικά σημεία. Για την αποσυμφόρηση δώσαμε μεγάλη μάχη. Εξαγγέλθηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται δειλά… Την ώρα που αυτό το μέτρο ξεκινάει, δεν μπορώ παρά να το υποστηρίξω. Θα ήμουν διαφορετικά ανακόλουθος…
Η συζήτηση επικεντρώνεται όμως στα κλειστά κέντρα, στα οποία είμαι υπέρ για πολλούς λόγους. Η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να επιτρέπει στη Διοίκηση να παίρνει τις αποφάσεις της και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Πρέπει να λειτουργήσουμε με τάξη και νοικοκυριό. Να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα νησιά μας είναι τουριστικοί προορισμοί, πράγμα που πολλοί ξεχνάνε.
Ξεχνάνε ότι έχουμε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να προστατευθούν. Ένας από τους λόγους που τα νησιά μας πέτυχαν αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα στον τουρισμό είναι ότι ποτέ δεν σηκώσαμε υψηλά τους τόνους για το μεταναστευτικό το οποίο χειριστήκαμε με σύνεση χωρίς ακρότητες.
Κάναμε πολλή δουλειά και συνεχίζουμε… Δεν θέλουμε τα νησιά μας να είναι στο επίκεντρο μόνο γι’ αυτό. Έχουμε να προβάλλουμε άλλα πράγματα».
Ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Έκανε λόγο για «φασιστικές» νοοτροπίες που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, πράγμα που τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δεν έπαψαν ποτέ να κάνουν, παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί!
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε ως πολιτεία τους ανθρώπους αυτούς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που δεν λέει πουθενά ότι θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Διακρίνει πρόσφυγες και μετανάστες και αυτή είναι μία διάκριση που θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρη. Προβλέπει διαδικασίες ασύλου στις οποίες πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι.
Οι συνοριοφύλακες που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα προσληφθούν και θα τοποθετηθούν στα νησιά, είναι επίσης αναγκαίοι. Υποστηρίζω τις θέσεις πολλά χρόνια τώρα και δέχομαι κριτική η οποία σε ένα βαθμό ξεπερνάει τα όρια. Καταλαβαίνω την αντίθετη άποψη… Δέχομαι, κατανοώ και καταλαβαίνω την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι τα κέντρα θα πρέπει να είναι ανοιχτά γα το Χ λόγο. Δεν δέχομαι αυτό που λένε κάποιοι- και αναφέρομαι σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε Λέρο και Κω-ότι θα πρέπει να είναι κλειστά τα κέντρα, όμως πώς να ψηφίσω κάτι τέτοιο, αφού θα με φάνε! Δεν αντιλαμβάνομαι τέτοιες αντιλήψεις… Φαίνεται ότι έχει επικρατήσει μία κουλτούρα αντίδρασης που επηρεάζει τους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους. Πώς είναι δυνατό να επιτίθεσαι σε κάποιον για την άποψή του;
Αυτό είναι φασισμός. Τέτοιες επιθέσεις έχουμε δεχθεί εμείς, εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου. Εμείς λέμε τη γνώμη μας και σε μία δημοκρατία θα πρέπει να μπορεί κανείς να το κάνει ελεύθερα», είπε ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος.
Οι τοπικές κοινωνίες
Την πεποίθησή του ότι η άποψή του για τα κλειστά κέντρα μεταναστών δεν είναι αντίθετη με την άποψη των τοπικών κοινωνιών, εξέφρασε ο κ. Χατζημάρκος. Δήλωσε επίσης, ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική, εάν δεν τηρηθούν όσα προβλέπει το σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού.
«Οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται απ’ όσους εκλέγονται από αυτές. Είναι υγιές να εκφράζει ο καθένας τη δική του άποψη… Εάν με ρωτήσετε εάν βρίσκομαι σε δυσαρμονία με την άποψη των τοπικών κοινωνιών, θα σας απαντήσω ότι πιστεύω πώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών, είναι υπέρ των κλειστών κέντρων.
Πιστεύω ότι εκφράζω τη συντριπτική πλειοψηφία. Όμως η πλειοψηφία αυτή επιλέγει τη σιωπή, χωρίς να εκφράζεται δημόσια… Υπάρχει υστερία στο δημόσιο διάλογο στον οποίο δεν θέλει να εμπλακεί ο κόσμος… Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία θέλει τα κλειστά κέντρα επειδή θέλουν την προστασία της ζωής εκεί και την επιστροφή των νησιών σε μία κανονικότητα, όπου η διαχείριση θα γίνεται με τρόπο αξιοπρεπή. Όσοι αρέσκονται να βάζουν ταμπέλες-προσωπικά δεν το έκανα ποτέ-θα πρέπει να έχουν στο τραπέζι μία αντιπρόταση, κάτι αξιόπιστο.
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει ή όχι να υλοποιήσει με ακρίβεια το σχέδιο που παρουσίασε, αφορά την ίδια την κυβέρνηση και βεβαίως θα κριθεί από αυτό. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού, εάν δω ότι δεν τηρούνται όσα έχουν εξαγγελθεί θα είμαι ο πρώτος που θα το καταγγείλει».
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, δημιουργούνται τα κλειστά κέντρα και κλείνουν τα σημερινά. Η συνολική χωρητικότητα μειώνεται δραστικά σε σύγκριση με σήμερα. Ήδη γίνεται πραγματική αποσυμφόρηση. Η συνολική χωρητικότητα των κέντρων που θα λειτουργήσουν στα νησιά φθάνει στα 18.000 άτομα εκ των οποίων τα 15.000 θα φιλοξενούνται σε δομές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα 3.000 στην ΠΝΑΙ (1000 στη Λέρο και 2000 στην Κω).
Κλείνοντας το θέμα, ο περιφερεάρχης, Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η υποκρισία, τονίζοντας ότι υπερασπίζεται τις θέσεις του, ανεξάρτητα από το αν ανήκει ή όχι στη Νέα Δημοκρατία.
«Εάν τηρηθεί το σχέδιο θα φανεί και θα κριθεί η κυβέρνηση από αυτό. Κανένας δήμαρχος, κανένας δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος και περιφερειάρχης δεν κρατάει το κλειδί αυτών των κέντρων. Μακάρι να μας άφηναν εμάς να διαχειριστούμε το ζήτημα. Δεν κρύβομαι.. Βγαίνω μπροστά στα δύσκολα θέματα και ζητάω μερίδιο ευθύνης. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ως χρηματοδότηση ποτέ από καμία κυβέρνηση. Μακάρι να είχαμε αρμοδιότητα να το διαχειριστούμε, θα το είχαμε κάνει πολύ καλύτερα.
Σε αυτά που συμφωνώ το λέω, ανεξάρτητα από το αν είμαι ή δεν είμαι ΝΔ… Βγήκαν κάποιοι σούπερ κομματικοί να πουν ότι ο Γ. Χατζημάρκος ως μακρύ χέρι της ΝΔ υπερασπίζεται το σχέδιο. Υπερασπίζομαι απλά αυτά που πιστεύω και σίγουρα αυτοί που μου κάνουν την παρατήρηση δεν νομιμοποιούνται να μιλούν για κομματισμό… Μπορεί να το κάνει ο απλός πολίτης… Αρκετά με την υποκρισία…».
Ζημιές από τις πλημμύρες
Στις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, δηλώνοντας ότι οι μηχανικοί της Περιφέρειας κάνουν την αποτύπωση της κατάστασης έτσι ώστε να γίνουν στη συνέχεια οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
«Οι ζημιές από την κακοκαιρία του προηγούμενου διημέρου είναι μεγάλες και ακόμη τις αποτυπώνουμε… Είναι δύσκολο ακόμη και το έργο της αποτύπωσης. Ένας μικρός αριθμός μηχανικών που έχουν να διαχειριστούν τις ζημιές των δύο προηγούμενων έντονων καιρικών φαινομένων, καλείται να κάνει την αποτύπωση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία…
Σε δύο περιοχές έχουμε εντονότερο πρόβλημα, προς την Κάλαθο και προς τη Λάρδο. Προσπαθούμε λοιπόν να αποτυπώσουμε τις ζημιές με ακρίβεια για να δούμε ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν. Οι ειδικοί μάς λένε ότι ήταν ο μεγαλύτερος όγκος νερού που έπεσε ιστορικά και δόξα τω θεώ, δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή!
Λυπάμαι όμως πάρα πολύ διότι με αυτές τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλο αυτό το μεγάλο βάρος και φορτίο… Υπάρχουν σημαντικές ζημιές. Η χώρα είναι χωρίς την ειδική νομοθεσία, εμείς χωρίς ειδική χρηματοδότηση και χωρίς μηχανικούς.
Οι πολίτες έχουν δίκιο να ζητούν την άμεση αποκατάσταση, φτάνει να έχει κανείς τα απαιτούμενα μέσα για να τα καταφέρει», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Επίσης, ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος μήνα θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή της ΠΝΑΙ που θα κληθεί να αποφασίσει για την έγκριση του φακέλου δημοπράτησης του έργου της νέας γέφυρας Μάκκαρη. Υπάρχει μάλιστα παράλληλο έργο που θα πρέπει να ενταχθεί και αφορά στην μετατόπιση του κεντρικού αγωγού νερού, ώστε να μη περνά κάτω από τη γέφυρα.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας κατά τη θερινή περίοδο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι στο σημείο όπου βρισκόταν η γέφυρα, θα επιχειρηθεί να κατασκευαστεί σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρόμος που θα περνά κάτω από τον ποταμό.
Επίσης το Μάρτιο στη διαδρομή από το Χαράκι, θα γίνουν τα απαιτούμενα έργα, έτσι ώστε να καταστεί απόλυτα ασφαλής. Τη δεδομένη στιγμή, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έχει νόημα καμία παρέμβαση.