Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ 2,070 ΕΥΡΩ
«Σοκ και δέος» προκαλούν οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη Ρόδο που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή.
Χθες στη Ρόδο η τιμή της αμόλυβδης, συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία της έφτασε μέχρι και τα 2,070 ευρώ με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 2,007 ευρώ!
Η αύξηση της τιμής των καυσίμων σε συνδυασμό με την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος έχουν οδηγήσει σε απελπισία τα νοικοκυριά που έχουν επιβαρυνθεί τουλάχιστον με επιπλέον 250 με 300 ευρώ τον μήνα τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Όπως έκανε γνωστό στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος καθημερινά μεταβαίνουν στα γραφεία του Κέντρου Ροδίτες προκειμένου να ενημερωθούν πώς και με ποιες διαδικασίες μπορούν να παίρνουν τρόφιμα σε τακτική βάση είτε από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, είτε από διάφορους φιλανθρωπικούς συλλόγους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα βασικά είδη για το καθημερινό τραπέζι.
Περαιτέρω η αύξηση στην τιμή των καυσίμων έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απόφαση να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους καθώς πλέον η μετακίνησή τους καθίσταται ασύμφορη! Ειδικά οι εργαζόμενοι αναζητούν λύσεις για να μεταβαίνουν στην εργασία τους, κυρίως για διαδρομές εκτός πόλεως, χρησιμοποιώντας ένα όχημα εκ περιτροπής και βενζίνη… ρεφενέ.
Το ακόμα πιο δυσάρεστο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν όχι μόνο να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ακόμα και να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
«Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ έχουν οδηγήσει σε απελπισία πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αναζητούν δανεικά από συγγενείς και φίλους προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, δίνοντας έστω και έναντι. Δυστυχώς ζούμε στη Ρόδο καταστάσεις που ούτε φανταζόμασταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης», λέει ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
«Δυστυχώς πολλοί θεωρούν ότι η Ρόδος εξαιτίας του τουρισμού είναι ένα πλούσιο νησί που δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Στη Ρόδο υπάρχει φτώχεια, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ζουν υπό καθεστώς ένδειας. Η Ρόδος ζει από τον τουρισμό αλλά στα χρόνια της πανδημίας η μονοκαλλιέργεια αυτή άφησε χωρίς δουλειά χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις ακόμα και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης μετά από μια μακρά περίοδο ανεργίας ή υποαπασχόλησης.
Αν η σεζόν δεν ανοίξει για οποιοδήποτε λόγο στο τέλος Μαρτίου, θα ζήσουμε καταστάσεις πολέμου (!), δεν αντέχει άλλο η τσέπη του Ροδίτη που έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον 300 ευρώ τον μήνα», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει, τα πράγματα είναι ήδη τραγικά και όλοι είναι στην αναμονή για την έναρξη της σεζόν ώστε να ξεκινήσει η καταβολή μισθών. «Μέσω του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος έχουμε στείλει περισσότερους από 30 υπερφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ προς επανεξέταση, όμως δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Οι καταναλωτές αυτή τη στιγμή είναι έρμαια μιας σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς καν να έχει γίνει ακόμα τίποτα. Εχουμε πληρώσει ακριβά από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έναν παρ΄ολίγον… πόλεμο.
Οι αυξήσεις στα βασικά είδη έχουν καταστήσει μια κόλαση την καθημερινότητα των μισθωτών, των φοιτητών που εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς τους και των συνταξιούχων.
Αν υπολογίσουμε ότι ο βασικός μισθός είναι στα 650 ευρώ, ότι οι εποχικοί υπάλληλοι παίρνουν επίδομα ανεργίας 400 ευρώ, καταλαβαίνετε πόσο δυσβάστακτες είναι οι αυξήσεις αυτές και πόσο δύσκολη έχουν κάνει τη ζωή μας. Το εργατικό δυναμικό της Ρόδου είναι γύρω στα 55.000 άτομα, εκ των οποίων τα μισά νοικοκυριά και πλέον ζουν με 400 ευρώ τον μήνα!
Το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου είναι μάρτυρας εκατοντάδων περιπτώσεων ανέχειας, απευθύνονται σε εμάς καθημερινά συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που βιώνουν. Δεν σας μιλώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι πέρα από την πενιχρή σύνταξη και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη προσπαθούν από το υστέρημά τους να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν από τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς, για να μην σας μιλήσω για τις περιπτώσεις που οι οικογένειες επέστρεψαν στα πατρικά τους και ζουν όλοι μαζί παππούδες, γονείς και παιδιά για να κάνουν οικονομία», λέει ο κ. Εγγλέζος, ο οποίος σημειώνει ότι η έναρξη της σεζόν είναι η μοναδική λύση καθώς δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τσουνάμι των ανατιμήσεων.
«Η μέση οικογένεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο οικονομικό βάρος. Η τιμή της αμόλυβδης στα δύο ευρώ στη Ρόδο ήταν ένας εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η πραγματικότητα των νησιωτών είναι πιο δύσκολη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν από τους αρμόδιους.
Πόσο παραπάνω να αντέξει η τσέπη του εργαζόμενου στα νησιά; Σήμερα που μιλάμε τα νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα αυξάνονται καθημερινά, όπως αυξάνονται και οι Ροδίτες που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Αν συνεχιστεί αυτό το ράλι με τις ανατιμήσεις πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο δύσκολος ακόμα και από την περίοδο του lock down», κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.