Περισσότεροι από 45.000 είναι οι νεκροί από τον φονικό διπλό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Η ανεύρεση επιζώντων στα ισοπεδωμένα κτήρια δίνει μικρές ελπίδες, αλλά είναι σαφές ότι τα θαύματα στα χαλάσματα δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Την ίδια ώρα εκατομμύρια εκτοπισμένοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Στην Τουρκία κοιμούνται ακόμα και σε θερμοκήπια και στη Συρία παίρνουν ξανά το δρόμο της προσφυγιάς.
Το δράμα των σεισμόπληκτων στην Τουρκία και την Συρία δεν έχει τέλος. Η προσπάθεια να ξαναβρούν τις ζωές τους είναι πραγματικά επίπονη.
12 ημέρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου, από τη μάχη της επιβίωσης, στις μπουλντόζες για τους ομαδικούς τάφους. Μέσα στον θρήνο, ιστορίες θάρρους και αντοχής δίνουν κουράγιο. Ενώ πλέον ελλοχεύει και ο υγειονομικός κίνδυνος.
Η ΕΡΤ σε Άδανα & Αλεξανδρέττα
Την αγωνιώδη μάχη για να ορθοποδήσουν ξανά οι κάτοικοι, καταγράφει το συνεργείο της ΕΡΤ στα Άδανα με την απεσταλμένη, Κάτια Νιάκαρη. Πλέον, σβήνει κάθε ελπίδα για επιζώντες. Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί, εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό.
Στην Αλεξανδρέττα, μέλη της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης, επιχειρούν σε διάφορα σημεία, απομακρύνοντας σορούς πολιτών μέσα από τα χαλάσματα.
Στο λιμάνι της πόλης, το πρωί έφτασαν τέσσερα φορτηγά από την Ελλάδα με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Τουρκίας, μεταφέροντας ρούχα, φάρμακα και φαγητά που μπορούν να συντηρηθούν.
Η ορθοδοξη κοινοτητα της περιοχής δημιούργησε ομάδες εθελοντών στον ιερό ναο του Αγίου Γεωργιου, εκεί όπου μεταξύ άλλων μοιράζουν φαγητό στους ανθρώπους που υποφέρουν .
Στο μεταξύ, σε θρίλερ εκτυλίσσεται η σύλληψη τριών ελλήνων διασωστών στο Χατάι.
40.000 κτίρια που δεν έπεσαν έχουν κριθεί ακατάλληλα
Τα συνεργεία σταμάτησαν την επιχείρηση αναζήτησης επιζώντων και στην παρούσα φάση εργάζονται για την απομάκρυνση των σορών από τα χαλάσματα.
Περίπου ένα εκατ. πολίτες έμειναν άστεγοι και έχουν επιστρατευτεί τρένα προκειμένου να στεγάσουν οικογένειες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, ενώ έντονος είναι ο φόβος για ξέσπασμα επιδημιών εξαιτίας των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν.
Τουλάχιστον 40.000 κτίρια που δεν έπεσαν έχουν κριθεί ακατάλληλα και πρόκειται να κατεδαφιστούν, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί πάνω από 4.000 μετασεισμοί στην περιοχή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εικάζεται πως κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται 100.000 άνθρωποι, ενώ έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί 45.000 άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία.