• Διευκρινίσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας • Σε πλήρη εφαρμογή από 1η Μαρτίου 2025
Ενα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για ανέργους στο πλαίσιο της ευρύτερης νέας γενιάς ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης παρουσίασαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στη Ρόδο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με την παρουσία των τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων καθώς και των ΜΜΕ. Την κα Κεραμέως συνόδευαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Ιωάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας και Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Ιωάννης Πάππου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κώστας Σπανός, ο πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Απόστολος Ασπράκης, Χρήστος Ευστρατίου, Χαρούλα Γιασιράνη, η διευθύντρια του ΟΑΕΔ κα Μαίρη Καραγιάννη, από την Επιθεώρηση Εργασίας ο κ. Γιώργος Στάθης, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Δωδεκανήσου κα Έφη Χαραλαμποπούλου, στελέχη της ΝΔ κ.ά.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 54.793.440 ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω της Δ.ΥΠ.Α. σε πέντε επιλεγμένες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η κατάρτιση και επανακατάρτιση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερις δράσεις:
1. Επιδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης ανέργων στις παραπάνω περιοχές.
2. Κατάρτιση: Θεωρητική κατάρτιση 22.500 ανέργων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης, με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, και πιστοποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων που αποκτώνται.
3. Επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Δικαιούχοι είναι 850 άνεργοι που θα λάβουν έκαστος ενίσχυση 14.800 ευρώ για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
4. Συμβουλευτική: Υλοποιείται με ίδιους πόρους της Δ.ΥΠ.Α. και αφορά τόσο στην ατομική συμβουλευτική (εξατομικευμένη προσέγγιση) όσο και στην ομαδική συμβουλευτική ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Τοποθετούμενη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως δήλωσε τα εξής:
«Η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό, φτάνοντας αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο ποσοστό 17ετίας. Συνεχίζουμε με στοχευμένες ενέργειες σε κατηγορίες συμπολιτών μας με περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών απασχόλησης όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες, και σε περιοχές που έχουν σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και χρήζουν στήριξης».
Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε τα εξής:
«Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια προτεραιότητά μας, με προγράμματα «νέας γενιάς» που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και στηρίζουν τη νέα επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ερχόμαστε τώρα να υλοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας άνω των 54 εκατ. ευρώ και να ενισχύσουμε τις αγορές εργασίας σε 5 περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά – Αχαΐα, Καστοριά, Ρόδο, Σέρρες, και Πέραμα-Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Σαλαμίνα. Με προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, περισσότεροι από 30.000 πολίτες περιοχών που είτε βρίσκονται σε οικονομική μετάβαση, είτε έχουν υποστεί ταχεία αποβιομηχάνιση, είτε έχουν μία αγορά εργασίας με έντονη εποχικότητα, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις, που σε αυτές τις περιοχές ειδικά στα τελευταία χρόνια καλούνται να λειτουργήσουν αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερες προκλήσεις, θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, αποκτώντας ένα απαραίτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους».
Μιλώντας ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Χατζημάρκος, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά από μία δεκαετία δημοσιονομικής κατάρρευσης, η χώρα προσπαθεί να μπει σε μία πορεία, σε μία κατάσταση όπου θα έχει πάντα την απαραίτητη πληροφορία και θα ισχύουν στην αγορά, οι κανόνες αυτοί, που πρέπει να έχει μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή δεν είναι μία εύκολη πορεία καθώς, πρόκειται για μία μετάβαση πολύ βαριά. Αυτό για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε και να υποσχεθούμε στις επόμενες γενιές είναι ότι δεν θα περάσουν, αυτά που περάσαμε, εμείς…»
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ
Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων (ΟΕΕ, ΕΞΡ και διευθυντές ξενοδοχείων, κατά κύρια βάση) οι οποίες, επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της “ψηφιακής κάρτας” εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για το πώς θα αποδώσει στην πράξη, καθώς υπάρχουν διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται στην λειτουργία της –κυρίως στα ξενοδοχεία αλλά και στον επισιτισμό.
«Τελικά, έγινε ένας νόμος ο οποίος προστατεύει τον εργαζόμενο, αλλά δεν προστατεύει την επιχείρηση αφού ένα λάθος του εργαζόμενου, θα το πληρώσει η επιχείρηση» -ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Παπαβασιλείου –ο οποίος επέδωσε και σχετική επιστολή στην υπουργό.
Απαντώντας η υπουργός, κα Κεραμέως, υπογράμμισε τα εξής:
«Για την Ψηφιακή Κάρτα να βάλουμε το θέμα στο ευρύτερο πλαίσιο: αυτός ο νόμος, δεν είναι καινούργιος. Έχει ψηφιστεί από το 2022. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό και στην εστίαση, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και μάλιστα, σε πιλοτική εφαρμογή καθώς ο κάθε κλάδος έχει ιδιαιτερότητες. Σε κάθε φάση επέκτασης της κάρτας, δώσαμε μία πιλοτική περίοδο και ζητήσαμε τα σχόλια για να βγάλουμε τις διευκρινιστικές εγκυκλίους και να δώσουμε λύσεις, σε προβλήματα που υπάρχουν.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε δύο κατευθύνσεις: α. να προστατέψει τον εργαζόμενο, να καταγράφεται ο ακριβής χρόνος εργασίας για να διασφαλιστεί η αμοιβή του, κ.ο.κ. κι αυτό έχει λειτουργήσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό το μέτρο μεγάλα σούπερ μάρκετ, εταιρείες σεκιούριτι, βιομηχανία, λιανεμπόριο, τράπεζες κ.λπ. Αυτό που είδαμε ήταν ότι δηλώθηκαν 815.000 παραπάνω υπερωρίες. Αυτό δείχνει πολλά για την ανάγκη και τη χρησιμότητα αυτού του εργαλείου.
β. να προστατέψει τον υγιή ανταγωνισμό και τις επιχειρήσεις. Όταν μία επιχείρηση είναι απολύτως σύννομη, τακτική στις εισφορές της κ.λπ. ενώ, μία άλλη επιχείρηση είναι το αντίθετο, αυτό νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό.
Συνεπώς, από 1η Μαρτίου 2025, θα γίνει πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς πέρασε η περίοδος της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. Όλα έχουν προβλεφθεί.
Θα σας αναφέρω το εξής: όταν πήγα στο Υπουργείο Εργασίας η εφαρμογή ήταν για 100.000 περιπτώσεις. Σήμερα, πήγαμε (με την επέκταση του μέτρου) στους 750.000 εργαζόμενους. Αν επικοινωνηθεί σωστά δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση. Οι κανόνες δεν αλλάζουν. Απλά το εργαλείο αυτό, έρχεται να διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή του νόμου». Δεσμεύτηκε πάντως, ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες “διορθώσεις” τεχνικού τύπου ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, ενώ το υπουργείο, προετοιμάζεται και για το “ΕΡΓΑΝΗ-2”.