• Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στη Σύμη • Τα ανατριχιαστικά μηνύματα, οι δηλώσεις των γονιών, των δικηγόρων και ό,τι έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα
Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της 13χρονης από τη Σύμη, η οποία αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη μητέρα της με ποντικοφάρμακο, υπό την καθοδήγηση του 15χρονου φίλου της.
Το ανατριχιαστικό περιστατικό αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία της μητέρας στις αρχές, με τους διαλόγους των δύο ανηλίκων να προκαλούν σοκ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που έχει παραγγείλει στο Α.Τ. Σύμης η Εισαγγελέας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Ρόδου για την πλήρη εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας μητέρας από τη 13χρονη κόρη της υπό την καθοδήγηση 15χρονου φίλου.
Το θέμα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική» και έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις διερευνάται αρμοδίως και μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις καθώς βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ενώ έχει παρέλθει προ πολλού το αυτόφωρο, ενώ είναι σαφές ότι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι παιδιά και οι χειρισμοί είναι διαφορετικοί.
Η Εισαγγελέας Ανηλίκων έδωσε παραγγελία στο Α.Τ. Σύμης για την ακούσια νοσηλεία του 15χρονου στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προκειμένου ακολούθως να γίνει μεταφορά του σε δομή στην οποία απασχολείται παιδοψυχίατρος εκτός Ρόδου. Ελλείψει παιδοψυχιάτρου στην περιοχή μας η παραγγελία έχει ως σκοπό να υπάρξει μία πρώτη αξιολόγηση του παιδιού.
Επιπλέον η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με τους γονείς της 13χρονης και με το παιδί αύριο και θα αποφασίσει ακολούθως αν συντρέχουν λόγοι για να υπάρξει ανάλογη μεταχείριση και της 13χρονης.
Ο συνήγορος της οικογένειας της 13χρονης κ. Μηνάς Τσέρκης έχει συγκεντρώσει πλήθος μηνυμάτων του 15χρονου προς τη μικρή, ενώ έχει διαπιστώσει ότι υπήρξε απόπειρα διαγραφής ορισμένων και ως εκ τούτου θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη υπηρεσία το έργο του ελέγχου όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που είχε το παιδί στην διάθεσή του για να γίνει επίσημη ανάκτηση των μηνυμάτων.
Από την άλλη ο συνήγορος της οικογένειας του 15χρονου κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος χθες επισκέφθηκε το παιδί στην ψυχιατρική κλινική και έχει ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Από την αθώα εφηβική σχέση σε απόπειρα δολοφονίας
Η σχέση των δύο ανηλίκων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και γρήγορα πήρε διαστάσεις που ανησύχησαν τους γονείς της 13χρονης. Η συμπεριφορά της άρχισε να αλλάζει δραματικά: επέστρεφε αργά στο σπίτι χωρίς ενημέρωση, άρχισε να καπνίζει, να καταναλώνει ενεργειακά ποτά, αντιδρούσε επιθετικά στους γονείς της, δήλωνε ότι είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, εγκατέλειψε τα φροντιστήριά της, άρχισε να κάνει απουσίες στο σχολείο και σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε για αλλεργία, παρά τις ιατρικές οδηγίες.
Η ραγδαία αλλαγή στην προσωπικότητά της και η εμμονή της με τη σχέση της οδήγησαν τους γονείς να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο. Ο ειδικός διαπίστωσε ότι η ανήλικη βρισκόταν υπό έντονη επιρροή του 15χρονου, ο οποίος φαινόταν να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη συμπεριφορά της.
Όταν η μητέρα, ανησυχώντας για την κόρη της, έλεγξε τις συνομιλίες της στα κοινωνικά δίκτυα, ήρθε αντιμέτωπη με ένα ανατριχιαστικό εύρημα: μηνύματα στα οποία ο 15χρονος παρότρυνε τη 13χρονη να βλάψει τη μητέρα της.
Οι συνομιλίες που προκαλούν σοκ:
• 15χρονος: «Τελείωσες;»
• 13χρονη: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω.»
• 15χρονος: «Σήμερα το βράδυ πρέπει να τελειώνεις με τη μητέρα σου, γιατί δεν μπορώ άλλο. Θέλω να μείνουμε μαζί.»
• 13χρονη: «Εγώ τέτοια ευθύνη δεν μπορώ να την πάρω.»
• 15χρονος: «Δεν έχεις επιλογή. Αν δεν το κάνεις, θα έχουμε πρόβλημα.»
Το σχέδιο εξόντωσης
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η κοπέλα, καθοδηγούμενη από τον ανήλικο φίλο της, αποπειράθηκε να δηλητηριάσει τη μητέρα της, τοποθετώντας ποντικοφάρμακο σε γλυκό και τσάι που της πρόσφερε. Ωστόσο, η μητέρα δεν τα κατανάλωσε και σύντομα συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ανησυχητική όταν η μητέρα εντόπισε στο δωμάτιο της κόρης της ένα μαχαίρι κουζίνας, το οποίο η ίδια δεν αναγνώριζε. Παράλληλα, οι διαδικτυακές συνομιλίες αποκάλυψαν ότι ο 15χρονος πίεζε τη 13χρονη να ολοκληρώσει το σχέδιο, ενώ σε μηνύματα την απειλούσε όταν εκείνη εξέφραζε ενδοιασμούς.
Την ημέρα της σύλληψής τους, οι δύο ανήλικοι είχαν περάσει χρόνο μαζί στο σπίτι της 13χρονης, με τον 15χρονο να κρατά στα χέρια του ένα σωληνάριο με άγνωστη ουσία. Τα μηνύματα που αντάλλαξαν αποκάλυψαν ότι περίμεναν να φύγει ο πατέρας από το σπίτι, προκειμένου να “κανονίσουν” τη μητέρα.
Οι δηλώσεις των γονιών και των δικηγόρων
Ο πατέρας της 13χρονης δήλωσε:
«Την πίεζε να το κάνει αυτό, αλλά δεν έγινε, γιατί το παρακολουθούσαμε και την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και μας το είπε. Είχε αλλάξει χαρακτήρα, της έδινε χάπια και ήθελε να μας βγάλει από τη μέση».
Ο δικηγόρος του 15χρονου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ανέφερε:
«Η υπόθεση έχει διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό. Η 13χρονη δεν είναι αμέτοχη στα γεγονότα. Υπάρχουν και άλλα μηνύματα που δείχνουν ότι η ίδια είχε σχεδιάσει τη δολοφονία.» Ο κ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Buongiorno, σημείωσε πως η υπόθεση δεν έχει υπόσταση, προσθέτοντας ότι η περιγραφή που γίνεται από τη μητέρα, δεν επιβεβαιώνεται.
«Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο 15χρονος δεν ήταν στο σπίτι της 13χρονης. Η 13χρονη εάν έκανε κάτι, γιατί αυτό θα διαπιστωθεί, ήταν μόνη της στο σπίτι. Η περιγραφή που γίνεται από τη μητέρα, πέραν του ότι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, είναι αποκλειστικά κατάθεση της μητέρας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος για το εάν έχει καν υπόσταση η υπόθεση. Έχουμε βρει πουθενά κανένα υποτιθέμενο κατασχεμένο κέικ με υποτιθέμενο δηλητήριο; Υπάρχουν κάποια πολύ βαριά «κατηγορώ» χωρίς να έχει γίνει κάποια έρευνα. Με απασχολεί το ότι έχουμε δύο ανήλικα παιδιά. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε το θέμα πρώτα με ευαισθησία και μετά με την όποια τιμωρητική διάθεση εάν έχει συμβεί κάτι. Δεν υπάρχει υπόσταση στην υπόθεση», ανέφερε.
Ο πατέρας του 15χρονου υπερασπίστηκε το παιδί του λέγοντας:
«Το παιδί μου είναι υιοθετημένο, είναι πονεμένη ψυχούλα. Το έχουν στοχοποιήσει άδικα. Η κοινωνία της Σύμης ποτέ δεν το δέχτηκε και αυτό το οδήγησε σε απομόνωση.»
Η μητέρα της 13χρονης δήλωσε:
«Έρχονταν και μου έλεγαν, “πού έχει μπλέξει η κόρη σου”; Δεν ήξερα πώς να τη σώσω από αυτή την κατάσταση».
Η αποκάλυψη και η επέμβαση των αρχών
Η μητέρα, τρομοκρατημένη από τα ευρήματα, μετέβη άμεσα στις αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνα, κατάσχεσαν το μαχαίρι και τα μηνύματα συνομιλιών και σχημάτισαν δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί ενδοοικογενειακής βίας και περί όπλων.
Κατά την εξέτασή της από τις αρχές, η 13χρονη ομολόγησε ότι είχε τοποθετήσει ποντικοφάρμακο στο φαγητό της μητέρας της και ότι είχε πάρει το μαχαίρι από το σπίτι του φίλου της, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει εναντίον της.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία Ανηλίκων για τα περαιτέρω.
Οι ανησυχίες των ειδικών
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ. Ειδικοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι αυτή η υπόθεση αναδεικνύει τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εφηβικών σχέσεων από τους γονείς, καθώς και την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη των παιδιών που εμφανίζουν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιστατικό»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αναφερόμενη στην περίεργη υπόθεση λέει: «Είναι ένα πολύ δύσκολο περιστατικό. Ήμασταν υποχρεωμένοι να σχηματίσουμε δικογραφία από την στιγμή που καταγγέλλονται αδικήματα και εδώ έχουμε μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, αποδεδειγμένη τουλάχιστον από τις συνομιλίες των δύο παιδιών, τα όσα ανέφερε η μητέρα της 13χρονης στην Αστυνομία. Πρέπει να δούμε με προσοχή το θέμα αυτό».
Όπως λέει η ίδια: «Είναι πολύ περίεργο περιστατικό, θέλει προσοχή. Ο εισαγγελέας ζήτησε άμεσα τη δικογραφία. Υπάρχουν συνομιλίες, υπήρχε μία φιλική σχέση, δεν ξέρω τι άλλες σχέσεις είχαν τα παιδιά μεταξύ τους και φαίνεται ότι επειδή ο νεαρός θεωρούσε εμπόδιο τους γονείς της κοπέλας, έπεισε την κοπέλα αυτήν σιγά σιγά να κάνει κακό στους γονείς της».
«Η μητέρα αναφέρει ότι αποπειράθηκε να τη δηλητηριάσει με κάποια άγνωστη ουσία. Αυτά τα σκευάσματα πετάχτηκαν, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να ελέγξουμε, υπάρχουν όμως οι συνομιλίες που το αναφέρουν, οπότε αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει.
«Δεν έχουν συλληφθεί τα παιδιά, δεν υπήρχε η διαδικασία του αυτοφώρου, δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη από τον εισαγγελέα. Αναμένουμε τι θα διατάξει ο εισαγγελέας», καταλήγει.
Χωρίς παιδοψυχολόγο σε δημόσια δομή παραμένει η Ρόδος παρά την έκρηξη της παραβατικότητας ανηλίκων
Στον απόηχο του πανελλήνιου σάλου που ξέσπασε από την αποκάλυψη της «δημοκρατικής» για το ζευγάρι των ανηλίκων στη Σύμη που επιχείρησε να δηλητηριάσει τη μητέρα της 13χρονης, επανήλθε στην επιφάνεια και το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης παιδοψυχολόγου σε δημόσια δομή της Ρόδου για τις απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες σε περιστατικά ανηλίκων.
Πρόκειται για ένα κενό, που εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό θέμα, αφού δεν είναι απλώς διοικητικό ή τεχνικό, αλλά έχει άμεσες και σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά σε καταστάσεις κρίσης και παραβατικότητας, ιδιαιτέρως δε με την έκρηξη της παραβατικότητας στα τελευταία χρόνια.
Η Ρόδος εδώ και χρόνια δεν διαθέτει παιδοψυχολόγο σε δημόσια δομή από τότε που αποχώρησε η προηγούμενη ειδικός, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών που αφορούν ανήλικους που είναι αναγκαία η πραγματογνωμοσύνη.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Εισαγγελίας για την κάλυψη αυτής της θέσης, το αίτημα παραμένει ανικανοποίητο, αφήνοντας ένα σοβαρό κενό στην προστασία των ανηλίκων.
Η απουσία αυτής της ειδικότητας έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Καταρχάς, σε περιπτώσεις όπως αυτή της Σύμης, όπου εμπλέκονται ανήλικοι, απαιτείται εξειδικευμένη αξιολόγηση για την ψυχοκοινωνική τους κατάσταση, την ψυχική τους υγεία και την ενδεχόμενη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία. Αντί όμως να απευθυνθούν σε έναν παιδοψυχολόγο, τα παιδιά αυτά θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου θα εξεταστούν από ψυχολόγους για ενήλικες οι οποίοι καλούνται κάθε φορά να καλύψουν το κενό του συστήματος.
Επιπλέον, η ανυπαρξία δημόσιου παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες που να μπορούν να διενεργούν πραγματογνωμοσύνες με εντολή της Εισαγγελίας. Οι ιδιώτες παιδοψυχολόγοι, δεν επιτρέπεται να συντάσσουν πραγματογνωμοσύνες, κάτι που δημιουργεί ένα νομικό και θεσμικό αδιέξοδο.
Το περιστατικό της Σύμης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν ανηλίκους και η πολιτεία οφείλει να παρέχει στα παιδιά τις απαραίτητες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά σε μία εποχή που οι ψυχοκοινωνικές προκλήσεις είναι αυξανόμενες και οι ανήλικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους.
Μαρία Καραμαλέγκου MEd MSc, σχολική ψυχολόγος: «Η εφηβεία μπορεί να μετατραπεί σε οικογενειακή κρίση»
Η ειδική παιδαγωγός, σχολική ψυχολόγος, Μαρία Καραμαλέγκου MEd MSc στην περίπτωση των παιδιών 13 και 15 ετών, εξηγεί στη «δημοκρατική» πως η εφηβεία μπορεί να μετατραπεί σε οικογενειακή κρίση, με αφορμή το σοκαριστικό αυτό περιστατικό.
«Στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας ο έφηβος επαναβιώνει τα προβλήματα της παιδικής του ηλικίας αλλά και οι γονείς ξαναζούν μέσω του εφήβου τη δική τους εφηβεία και τα προβλήματα της. Προβλήματα ορίων μεταξύ των μελών της οικογένειας προβλήματά επικοινωνίας, συναισθηματικών ανταλλαγών, πειθαρχίας οικογενειακής συνοχής και ανεξαρτησίας εμφανίζονται τώρα με καινούργια ένταση.
Η βαθμιαία συναισθηματική απομάκρυνση του εφήβου από τους γονείς του δημιουργεί θέματα και φέρνει στην επιφάνεια τη δική τους εξάρτηση από τα παιδιά καθώς και τον ρόλο των παιδιών στη διατήρηση της συζυγικής αρμονίας και ομοιόστασης. Η εφηβεία γίνεται τότε οικογενειακή κρίση.
Ο έφηβος κατά τις διεργασίες της εφηβείας αποσύρει το ενδιαφέρον του από τους γονείς και το επενδύει στους φίλους του. Συνάμα στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο συχνά η αγάπη προς τους γονείς μετατρέπεται σε μίσος και ο σεβασμός σε περιφρόνηση. Επίσης ένας έφηβος μπορεί να κάνει προβολή της επιθετικότητας στους γονείς του και να τους συμπεριφέρεται με καχυποψία γιατί τους βλέπει σαν διώκτες του.
Απορρίπτοντας την αυθεντία των γονιών του ο έφηβος μένει μόνος του και όντας μετέωρος είναι εύκολη λεία απογοητεύσεων. Μην αντέχοντας τη μοναξιά και την πλήξη δείχνει πολλές φορείς παρορμητική συμπεριφορά και προκαλεί αντιπαραθέσεις προς το περιβάλλον του ώστε να αποκτήσει την αίσθηση της ταυτότητάς του. Χαρακτηριστική είναι επίσης η τάση του εφήβου για εκδραμάτιση και συχνά απειλείται από απώλεια του ελέγχου του εαυτού του.
Δημιουργείται την περίοδο της εφηβείας η ανάγκη για ινδάλματα ώστε να αποκαταστήσει ο έφηβος τη συνοχή του εαυτού του. Η επίδειξη δύναμης αποφασιστικότητας και υπόδειξη κατεύθυνσης είναι αυτά που τον ελκύουν. Την ίδια στιγμή πολλές φορές οι γονείς του εφήβου δε βλέπουν το άγχος και την απόγνωση του παιδιού τους πίσω από τις όποιες συμπεριφορές του και υιοθετούν τιμωρητικές στάσεις, οι οποίες διαιωνίζουν τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις».