Φωτιές έχει ανάψει η αλλαγή της στόχευσης των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις. Οι «θεσμοί» φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, προχθές βράδυ, στη Βουλή. Η τελευταία ξεκαθάρισε ότι θα φέρει τροπολογία βάσει τις οποίας, οι εισπράξεις του ΤΑΙΠΕΔ – ή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, όπως αναμένεται να μετονομασθεί – θα διοχετεύονται στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, αντί της προεξόφλησης του χρέους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μια μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης. Μάλιστα κάποιοι υπογράμμιζαν το γεγονός ότι η τροπολογία έχει δρόμο μέχρι την ψήφισή της και ότι στην περίπτωση μιας συμφωνίας με τους πιστωτές, πιθανόν και να μην περάσει. Επιπλέον, η νέα ρύθμιση δεν αντιστοιχεί σ’ αυτά που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Eurogroup.
Την αντίφαση αυτή, μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης, επεσήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων -έστω και σε μικρότερο ύψος- θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους. «Ο κ. Υπουργός δεν εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες όταν έλεγε ότι “τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση του δημόσιου χρέους;”» ρώτησε ο κ. Σταϊκούρας, την κ. Βαλαβάνη. «Δεν ξέρω πώς το εννοούσε (ο κ. Βαρουφάκης)…», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών.
Οταν ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης, τα οποία ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε δώσει στη δημοσιότητα, τη στήριξη της κυβέρνησης και της κ. Βαλαβάνη, ανέλαβε η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η τελευταία χαρακτήρισε ως non paper και προκαταρκτικά κείμενα, τα έγγραφα του κ. Βαρουφάκη και ότι μέχρι τότε η πολιτική αυτή είχε αλλάξει με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι τα έγγραφα που προσκόμισε είναι αναρτημένα στον δικτυακό τόπο του ΥΠΟΙΚ και ότι μαζί με τον τίτλο non paper, φέρουν και τον τίτλο της επίσημης θέσης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση του Eurogroup που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι στα έγγραφα που διένειμε ο κ. Βαρουφάκης από τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, φαίνεται ότι στις προσθέσεις της κυβέρνησης είναι ν’ αποφευχθεί το «ξεπούλημα (fire-sales)» των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Πουθενά, ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για αναστολή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και κυρίως για τροποποίηση της στόχευσης των πόρων του προγράμματος.
Πάντως, χθες, ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντά τους, ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης. Επίσης, χθες, ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των δύο μελών του Δ.Σ. από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή των κ. Αρη Καλλιπολίτη και Κ. Κεφαλογιάννη. Επίσης, όπως ανέφερε προχθές η κ. Βαλαβάνη, στο νέο Ταμείο που θα μετασχηματιστεί το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουν θέση τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνομώνων, που είχαν οριστεί από τους «θεσμούς». Πρόκειται για τους κ. Ζήνωνα Κοντολαίμη και Φιλίπ Μπουάν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ