Την ύπαρξη σοβαρής κρίσης στις σχέσεις της τόσο με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης όσο και –κυρίως- με το ίδιο το Μαξίμου έφεραν στην επιφάνεια οι χειρισμοί της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αιτία, η στάση που η πρόεδρος της Βουλής τήρησε απέναντι σε αίτημα της Χρυσής Αυγής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις της σε διαδικαστικά θέματα, οι οποίες, όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, ήρθαν να καταστρέψουν το κλίμα που με την ομιλία του θέλησε να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενόψει των κρισιμότατων επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Μάλιστα στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η παρέμβαση Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα της ευρύτατης συναίνεσης που φάνηκε να εξασφαλίζει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή.
Η σοβαρότατη εμπλοκή που πυροδότησε πολύωρη έκρηξη στην αίθουσα της Ολομέλειας, προέκυψε από την επιλογή της κας Κωνσταντοπούλου να σημειώσει, επικαλούμενη δικαίωμά της που προκύπτει από διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, ότι κρίνει αναγκαία την διεξαγωγή ο νομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε έως και προειδοποιήσεις από την ΝΔ και το ΚΚΕ ότι θα αποχωρούσαν από την διαδικασία.
Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΧΑ, «παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –βουλευτές των οποίων είχαν δηλώσει πως θα υπερψήφιζαν- περιορίστηκαν να συναχίσουν να εκφράζουν διαμαρτυρίες για τα προηγηθέντα και η ψήφος «τυπικώς» δεν κατεγράφη στα πρακτικά.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε χθες η Χρυσή Αυγή διά του εκπροσώπου της Αρτ. Ματθαιόπουλου: «Θέτω το ζήτημα σε προσωπικό επίπεδο γιατί εσείς μας δώσατε αυτό το δικαίωμα κυρία Πρόεδρε» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ και συνέχισε:
«Με αφορμή την πρώτη σας εξαγγελία ως Προέδρου της Βουλής είπατε ότι θα εγγυηθείτε την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπερ σημαίνει ότι οι παράνομοι προφυλακισμένοι βουλευτές, εφόσον εκφράζουν την επιθυμία τους να είναι παρόντες, πρέπει να είναι παρόντες».
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, με άλλη ευκαιρία, η κα Κωνσταντοπούλου είχε θέσει ζήτημα ακυρότητας αποφάσεων που λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών χωρίς να παρίστανται σε αυτές οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας απαγορεύσεων από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Δεδομένου ότι ούτε σήμερα δόθηκε αυτή η άδεια, το αίτημα της ΧΑ δεν μπορούσε βάσει Κανονισμού (δεν ήταν παρόντες όλοι όσοι το υπέγραφαν) να γίνει αποδεκτό. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός ήρθε λοιπόν, όταν η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για προσωπική της επιλογή να θεωρηθεί αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία.
«Ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», σχολίασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικές συναίνεσης. Συστηματικά τροφοδοτείτε εντάσεις και πυροδοτείτε συγκρούσεις. Θέλατε να ταυτιστείτε με τη ΧΑ. Το κάνετε συστηματικά. Ως πρόεδρος της Βουλής πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο. Προσωπικά μπορείτε να αμφισβητείτε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι προσωπικό τιμάριό σας η Βουλή», πρόσθεσε σε αυστηρότατο τόνο.
«Ησασταν αντιπρόεδρος κυβέρνησης με γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύντομη απάντησή της η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία ωστόσο νωρίτερα, και μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, είχε ανακοινώσει πως αλλάζει την αρχική της απόφαση και αποσύρει την “ιδέα” της ονομαστικής ψηφοφορίας. Πληροφορίες έφεραν τον πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της διακοπής, να ζητεί από την Πρόεδρο αυτή την αλλαγή στάσης.
Η κα Κωνσταντοπούλου καθώς εξακολουθούσε να δέχεται πυρά από όλες τις πτέρυγες για τους χειρισμούς της, έκρινε σκόπιμο να κατέλθει της έδρας και να ομιλήσει από του βήματος. Στην ομιλία της αυτή, αφού επιτέθηκε σφοδρότατα στους επικριτές της, υποστήριξε ότι η αρχική της θέση βρισκόταν σε πλήρη αντιστοιχία με τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έλεγε ουσιαστικά ότι θα έπρεπε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να “περάσει” από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να φανεί η θέση του καθενός βουλευτή έναντι των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή προσπάθεια αρκετών εκ των πολιτικών της αντιπάλων να της “χρεώσουν” επιλεκτικές συμμαχίες με τη ΧΑ, τόνισε πως η προσωπική και πολιτική της διαδρομή δεν επιτρέπει σε κανένα να την ταυτίσει με το συγκεκριμένο κόμμα της άκρας δεξιάς. Υποστήριξε δε πως τις σε βάρος της επιθέσεις, τροφοδοτεί η ενόχληση πολλών για την πρωτοβουλία της να συστήσει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.
Καθημερινή
Πολυ αντιπαθητικη γυναικα. Αρκετη υπεροψια και μεγαλο τουπε. Ατυχης διορισμος απο τον κ. Τσιπρα.