Προς διευθέτηση οδεύει η ένδικη διαφορά της κ. Mirgaleeya Zaytyna, χήρας του εκλιπόντος, την 18η Iανουαρίου 2007, ιδρυτή της εφημερίδας «Πρόοδος» Γεώργιου Διαμαντίδη, με το «Δημοσιογραφικό Ιδρυμα Γεωργίου Διαμαντίδη».
Mε την διαθήκη του ο Γ. Διαμαντίδης κατέλειπε στο ίδρυμα 260.000 μετοχές (αξίας 3 ευρώ η κάθε μία) που κατείχε στην «Γ. Διαμαντίδης – Γραφικές Tέχνες A.E.» καθώς και τα τυπογραφεία στα οποία τυπωνόταν η «Πρόοδος», ολόκληρο το ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Mαλλιαράκη 21, ποσό 100.000 ευρώ που αναγράφεται σε συμβόλαιο που είχε συντάξει η συμβολαιογράφος κ. Aριστέα Hρακλείδη και το σύνολο των καταθέσεων που είχε στο όνομά του, στην Eγνατία Tράπεζα και στην Eθνική Tράπεζα καθώς και τις μετοχές του στην Alpha Bank και σε κάθε άλλο τραπεζικό ιδρυμα.
Στη Pωσίδα σύζυγό του Zaytyna Mingaleeva κατέλειπε ένα ακίνητο στην οδό Eλ. Bενιζέλου 28 και ένα διαμέρισμα στο Δήμο Nέας Σμύρνης Aττικής, που είχε περιέλθει σ’ αυτόν εκ κληρονομίας.
Στους εξ αίματος συγγενείς του ουδέν κατέλειπε γιατί, όπως ανέφερε στη διαθήκη, τους είχε κατ’ επανάληψη βοηθήσει και είναι όλοι τους οικονομικά ανεξάρτητοι.
Η χήρα Διαμαντίδη, εστράφη με αγωγή της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, διεκδικώντας τη νόμιμη μοίρα από την κληρονομιά του συζύγου της.Πιο συγκεκριμένα σύζυγος, τα τέκνα, τα εγγόνια και οι γονείς ονομάζονται «αναγκαίοι κληρονόμοι» και έχουν δικαίωμα στην κληρονομιαία περιουσία ακόμα κι αν η επιθυμία του θανόντος ήταν να αποκλειστούν από αυτήν.
Αυτοί προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία να λάβουν ως κληρονομιά το μέρος εκείνο της κληρονομικής περιουσίας, που ονομάζεται «νόμιμη μοίρα» και προβλέπεται από τις διατάξεις της «αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής» του κληρονομικού δικαίου.
Οι διατάξεις αυτές ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που ο διαθέτης άφησε με διαθήκη την περιουσία του αποκλείοντας με αυτήν κάποιους από τους αναγκαστικούς κληρονόμους ή αφήνοντας τους ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους είναι μικρότερη και από αυτήν της νόμιμης μοίρας.
Εν πάση περιπτώσει η υπόθεση αυτή εισήχθη προς εξέταση χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και οι δύο πλευρές εκπροσωπούμενες από τους δικηγόρους Αθηνών κ.κ. Ελένη Αποστολάκη και Κ. Χριστοδουλιά, παρουσίασαν στο δικαστήριο πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό για τυπικούς λόγους. Ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης, που εκπροσώπησε την χήρα σε άλλη διαδικασία, δεν μπορούσε εξάλλου να παραστεί και να συνυπογράψει το πρακτικό καθώς δεν είχε λάβει σχετική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Η υπόθεση έτσι αναβλήθηκε για την 21η Απριλίου 2016.
Οι δύο πλευρές συνομολογούν στον πρακτικό ότι συμβιβάζονται με την χήρα Διαμαντίδη να λαμβάνει το 25% της νόμιμης μοίρας και συγκεκριμένα το συγκεκριμένο ποσοστό έναντι της περιουσίας του ιδρύματος Διαμαντίδη και ταυτόχρονα να δωρίσει στο ίδρυμα το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
https://www.dimokratiki.gr/18-03-2016/odevi-pros-diefthetisi-dienexi-gia-tin-proodo-metaxi-ton-emplekomenon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.