Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – η Ρόδος αξίζει και επιβάλλεται να έχει καλύτερη εικόνα και κυρίως μια εικόνα αντάξια της φήμης και της ιστορίας της», δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργος Κακούλης.
Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στη Μεσαιωνική Πόλη, στην πορεία της ΔΕΡΜ Α.Ε., στις Πηγές Καλλιθέας και ξεκαθαρίζει την θέση της δημοτικής αρχής, σχετικά με τους διαγωνισμούς των ακινήτων.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κακούλη θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για την χρονιά που πέρασε. Κατ’ αρχήν πώς αξιολογείτε το έργο που αφήσατε στην πρώην αντιδημαρχία σας; «Παλέψατε» για τάξη στην Μεσαιωνική Πόλη, στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και για τον κανονισμό στη Νέα Αγορά.
Θεωρώ ότι το 2017 για τη δημοτική αρχή ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές σε σχέση με τις προηγούμενες.
Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι καταφέραμε αρκετά πράγματα και επιλύσαμε σημαντικά προβλήματα που ταλάνιζαν για πολλά χρόνια την πόλη της Ρόδου.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων,την διαπλάτυνση της Μιχαήλ Πετρίδη, την κατεδάφιση των ρυμοτομούμενων κτισμάτων της οδού Καμείρου, την χωροθέτηση των μικροπωλητών στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.ά
Παρά ταύτα και για όσα άλλα έχουν γίνει, δεν αρκούν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί η Ρόδος, η οποία αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού και της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδος, αξίζει και επιβάλλεται να έχει καλύτερη εικόνα και κυρίως μια εικόνα αντάξια της φήμης και της ιστορίας της.
Υπάρχουν πολλά και διάφορα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα προκαλώντας αλγεινή εντύπωση τόσο στους επισκέπτες όσο και σε μας τους ίδιους.
Επιδίωξη της δημοτικής αρχής και όλων εμάς που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο τιμόνι του Δήμου παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι η επίλυση των προβλημάτων και η βελτίωση το συντομότερο δυνατόν της εικόνας της πόλης της Ρόδου και όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλους τους τομείς.
Κατά την προσωπική μου άποψη απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή από όλους μας, μηδενός εξαιρουμένου και εννοώ και τους δημότες οι οποίοι αποτελούν το βασικό κύτταρο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Η συνδρομή όλων μας και η αλλαγή νοοτροπίας σε αρκετά θέματα κρίνεται απαραίτητη.
Όσον αφορά την Μεσαιωνική Πόλη…
Η Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο με απεριόριστη υπεραξία για τον τόπο.
Είναι παγκοσμίως γνωστή ως ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ως εκ τούτου πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης τόσο από το Δήμο όσο και από την ίδια την πολιτεία.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και «δυστυχώς» άλυτα, όσο κάποιοι που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Μεσαιωνικής Πόλης συνεχίζουν να σκέπτονται με τη λογική του τυχοδιωκτισμού και να λειτουργούν παράτυπα και εκτός νομιμότητας.
Η δημοτική αρχή και κυρίως την περίοδο που ήμουν αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και σήμερα, έκανε και κάνει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της ομολογουμένως κακής εικόνας.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα περιμέναμε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης των φαινομένων της παράνομης κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός των τειχών, της άγρας πελατών, της επαιτείας, του παράνομου υπαίθριου εμπορίου κ.α
Ο μόνος τρόπος ήταν και παραμένει η Ελληνική Αστυνομία η οποία και αυτή, όπως σήμερα είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της να αντεπεξέλθει.
Επιπλέον το ισχύον «θεσμικό πλαίσιο» παρουσιάζει σημαντικά κενά και αστοχίες με αποτέλεσμα να καθιστούν την αντιμετώπιση των φαινόμενων αυθαιρεσίας έστω και δια της καταστολής σχεδόν αδύνατη.
Κλείνοντας το κεφάλαιο της Μεσαιωνικής Πόλης και μετά από εμπειρία 2,5 χρόνων ως αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης απευθυνόμενος σε όλους μας αλλά κυρίως στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Μεσαιωνικής Πόλης, εάν οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν επιδείξουμε επαγγελματική συνείδηση και σεβασμό να ξέρουμε ότι η απαξίωση αυτού του τεράστιου πολιτιστικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς δε θα αργήσει να έρθει με συνέπειες σοβαρές και μη αναστρέψιμες.
Στην ερώτηση πως αξιολογώ το έργο μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιδήμαρχος Μ.Π., ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω αλλά οι συνδημότες μου.
Εκείνο που πρέπει να σημειώσω για την ΜΠ είναι δυο πράγματα τα οποία θεωρώ άκρως σημαντικά και θεωρώ ότι είναι από τις σημαντικότερες επιτυχίες αυτής της δημοτικής αρχής.
Η πολεοδομική μελέτη της ΜΠ η οποία ήταν βαλτωμένη για αρκετά χρόνια και σήμερα μετά το πέρασμα της στη Β φάση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της .
Ο Κανονισμός της Νέας Αγοράς με την εφαρμογή του οποίου θα λυθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τις χρήσεις, την ευταξία και την αισθητική αναβάθμιση της.
Εκείνο που με «πλήγωσε» κατά την διάρκεια της θητείας μου ως αντιδήμαρχος ΜΠ ήταν ότι παρά τις επίμονες και συνεχείς προσπάθειές μου, η αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου του « Εθνικού Θέατρου» για το οποίο έχω πολλά να πω, δεν προχώρησε αλλά θεωρώ ότι δεν είναι του παρόντος.
• Όταν αναλάβατε την ΔΕΡΜ Α.Ε. ήταν ένας δύσκολος χώρος για εσάς; Πώς αποτιμάτε την πορεία της επιχείρησης μέχρι και το τέλος του 2017;
Η Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε. όντως είναι ένας δύσκολος χώρος γιατί αφορά μια επιχείρηση με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται χρήμα και δή δημόσιο χρήμα.
Μόνο εξ’ αυτού του λόγου απαιτείται μεγάλη προσοχή και χρηστή διαχείριση.
Για μένα η διαχείριση της εν λόγω εταιρείας αποτελούσε ένα αντικείμενο άγνωστο αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη πρόκληση, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, γιατί δεν κρύβω ότι η τοποθέτησή μου από το δήμαρχο δε με έβρισκε σύμφωνο αλλά για δικούς του λόγους τη θεώρησε επιτακτική.
Χάριν όμως του εξαίρετου προσωπικού της εταιρείας αλλά και των άξιων μελών του Δ.Σ. καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα με κυριότερο και πιο σοβαρό τη μεταστροφή της οικονομικής χρήσης του 2017 από ζημιογόνα σε κερδοφόρα, με αποτέλεσμα την αποφυγή κατάργησης της εταιρείας, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Το 2017 για τη ΔΕΡΜ Α.Ε. κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο καθότι εκτός της κερδοφορίας που είχε, προχώρησε και έλυσε χρόνια προβλήματα που είχαν σχέση με την αξιοποίηση ακινήτων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη εμφανή και με προοπτικές καλύτερες για τα επόμενα χρόνια.
Επίσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που απορρέουν από το καταστατικό, η εταιρεία προχώρησε σε διάφορες παρεμβάσεις με κυριότερες εκείνες στο μνημείο των Πηγών της Καλλιθέας.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Την επισκευή και συντήρηση όλων των ξύλινων στοιχείων της εισόδου (πέργκολες, καφασωτά).
Την πλήρη αντικατάσταση της μόνωσης και στεγάνωσης του δώματος της μεγάλης Ροτόντας
Την επίστρωση του αύλειου χώρου επιφανείας 800,00 τ.μ περίπου ανατολικά της μεγάλης Ροτόντας, με ειδικό δάπεδο το οποίο θα αναβαθμίσει τον τομέα των εκδηλώσεων στην Καλλιθέα.
Σημείωση: όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις έγιναν με την σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεότερων Μνημείων με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία.
• Βλέπουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, διαγωνισμοί αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου Ρόδου. Κατά την άποψή σας, είναι αυτές οι διαδικασίες προσοδοφόρες για τον Δήμο;
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, και βέβαια είναι προσοδοφόρες. Εύκολα είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι κάθε τι που αξιοποιείται με νόμιμες διαδικασίες και προς τη σωστή κατεύθυνση μόνο πρόσοδα θα φέρει.
Επιπλέον και ως τεχνικός θα πρέπει να σας αναφέρω ότι η αχρησία και η μη αξιοποίηση των ακινήτων μόνοι φθορές και ζημιές δημιουργούν που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν στην πλήρη απαξίωση τους.
• Υπάρχει μια διάχυτη δυσπιστία ότι στους διαγωνισμούς παίρνουν μέρος επιχειρηματίες που δεν είναι ντόπιοι. Τι θα απαντούσατε σε αυτά τα σχόλια;
Σχετικά με τη δυσπιστία που επικρατεί για τους διαγωνισμούς των ακινήτων υπάρχει παραπληροφόρηση και είναι αναληθές ότι δεν παίρνουν μέρος ντόπιοι επιχειρηματίες.
Το ό,τι οι τελικοί πλειοδότες σε μερικούς διαγωνισμούς δεν είναι ντόπιοι, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει συζήτησης και προβληματισμού.
Στο διάστημα που είμαι πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. διενεργήθηκαν πλέον των 10-15 διαγωνισμών στους περισσότερους από τους οποίους πλειοδότες ήταν ντόπιοι (βλέπε διαγωνισμός τουριστικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Πεταλούδων, διαγωνισμός χώρων υγιεινής, διαγωνισμός ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στο φράγμα Απολακκιάς κλπ).
Όσον αφορά το θέμα της εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου της πλατείας Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξάνδρειας περί ου έγινε μεγάλος λόγος, προς αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρω ότι στο διαγωνισμό υπήρξαν 19 συμμετέχοντες εκ των οποίων 13 φυσικά πρόσωπα και 6 εταιρείες, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να είναι ντόπιων συμφερόντων.
Αν ο τελικός πλειοδότης δεν ήταν ντόπιος είναι ένα θέμα για το οποίο λόγω της σχετικής νομοθεσίας που διέπει τους ανοικτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πέραν από αυτό που προβλέπεται εφόσον μέσα από τη διαδικασία επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη ωφέλεια για το Δήμο.
• Ένα μεγάλο κομμάτι του έργου που έχει η ΔΕΡΜ Α.Ε. είναι οι «Πηγές Καλλιθέας». Έχει κέρδη αυτή η επιχείρηση και ποια είναι τα σχέδια για φέτος;
Είναι σαφές και αλίμονο εάν η διαχείριση του εξαίρετου και μοναδικού μνημείου των Πηγών της Καλλιθέας δεν ήταν κερδοφόρα.
Το 2017 υπήρξε αύξηση των κερδών της τάξεως του 10% που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και στην αριθμητική αύξηση των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο.
Με τις παρεμβάσεις που έγιναν και αναφέρονται πιο πάνω αλλά και με τη προγραμματισμένη ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, θεωρώ ότι το μνημείο θα αναβαθμιστεί και με δεδομένες τις βελτιώσεις στην παροχή υπηρεσιών του αναψυκτήριου , τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.
Επίσης προγραμματίζεται, ενδεχομένως εντός της τρέχουσας περιόδου, ο ελαιοχρωματισμός της μεγάλης Ροτόντας, η κατασκευή χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ και η μελέτη διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης στην είσοδο.