Η διατήρηση ή μη του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είναι μία από τις κρίσιμες παραμέτρους της προεκλογικής περιόδου.
Το ότι μέχρι τώρα δεν έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το τι θα γίνει με τον μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο προσφυγικών ροών, δεν σημαίνει ότι δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη στραμμένο το ενδιαφέρον της στην επόμενη μέρα και το πολιτικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί σε περίπτωση μη διατήρησης.
Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος θα διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2019.
Το τι θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση, η οποία προφανώς και δεν θέλει να πάει σε εκλογές, με τους κατοίκους των νησιών να καταγράφουν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ΦΠΑ στην κάλπη. Και η κυβέρνηση θέλει να ξέρει τι θα ισχύει τον Ιούλιο, από τον Απρίλιο. Γιατί αν οι εθνικές εκλογές γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, θα πρέπει να προκυρηχθούν τον Απρίλιο.
Το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχίσει να ισχύει (για άλλο ένα εξάμηνο) μόνο αν συναινέσει η Κομισιόν, μέσω του ειδικού κλιμακίου της που καταγράφει αν οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής υπερβαίνουν τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που μπορούν να δεχθούν τα νησιά.
Άρα αν οι ροές είναι υποτυπώδεις, προχωρά γοργά η ταυτοποίηση και παράλληλα μεταφέρονται όσοι το δικαιούνται στην ενδοχώρα, τέλος η ευνοϊκή ρύθμιση. Θα έλεγε κάποιος ότι θα συνέφερε την κυβέρνηση να συνεχίσουν να είναι υπερπλήρη τα κέντρα φιλοξενίας σε σχέση με τη δυναμικότητα τους, να υπάρξουν μεγαλύτερες ροές -τώρα που ανοίγει και ο καιρός-, ή έστω να συνεχιστεί βολικά η καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μην βρουν αυτή τη φορά έναν πρόθυμο σύμμαχο στο πρόσωπο των Ευρωπαίων και προσμετρούν τον παράγοντα ΦΠΑ σε αυτούς που θα κρίνουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τόσο στην ουσία όσο και επικοινωνιακά, καθώς μία ενδεχόμενη αρνητική έκβαση χαλάει το αφήγημα περί «ατού στην οικονομία». Η μάχη δίνεται σιωπηλά ήδη στα ευρωπαϊκά φόρα, όμως η θετική απάντηση δεν έρχεται -τουλάχιστον ως τώρα. Θέλοντας να έχει έτοιμο ένα plan B, η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την έκπτωση δηλαδή που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Είναι αρκετό αυτό για να καλμάρει τους νησιώτες; Όχι, γιατί δεν το χρησιμοποιούν πολλοί προς το παρόν και γιατί το μέτρο δεν είναι αρκετό από μόνο του, είναι συμπληρωματικό στα πλαίσια της νησιώτικης πολιτικής.
Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι, που θεωρούν ότι όπως έχει πάρει δύο αναβολές ως τώρα η εφαρμογή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, έτσι θα πάρει και μία τρίτη.
της Κατερίνας Δούκα