Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, οι επιχειρηματίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι με τον τουρισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, καθώς όλη η χώρα -μετά και το σημερινό lockdown – πλέει σε αχαρτογράφητα νερά.
Το γενικό λουκέτο, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, θα συμπαρασύρει όλους τους κλάδους με τον τουρισμό να διέρχεται μια από τις πλέον αβέβαιες περιόδους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ανά τον κόσμο.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, η «βόμβα» της κατάρρευσης της Thomas Cook, θα φαντάζει παιχνιδάκι μπροστά στις τεράστιες επιπτώσεις από την «λαίλαπα» του κορωνοϊού.
Η απόφαση μεγάλων tour operators να προχωρήσουν σε αναστολή όλων των πληρωμών ή σε καταβολή ενός πολύ μικρού ποσοστού που προβλέπονται στα συμβόλαια early bookings και να μετατρέψει επίσης και τα guarantee συμβόλαια, σε allotment ως απόρροια των κλυδωνισμών από την πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργεί ήδη ασφυκτικές καταστάσεις σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία, που περιμένουν τα χρήματα αυτά για να εκκινήσουν για την νέα τουριστική περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τοκούζη, πολύ σύντομα θα αρχίσουν να «σκάνε» η μία επιταγή πίσω από την άλλη χωρίς να κανείς να μπορέσει να εμποδίσει το ντόμινο, αφού η στρόφιγγα της καταβολής των προκαταβολών έχει κλείσει. «Το ζητούμενο είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με την κυβέρνηση στο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα ώστε να απαιτηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα, για να επανέλθει η κανονικότητα. Η πρόκληση είναι τεράστια γιατί ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και όλοι θα κληθούμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. Το τουριστικό προϊόν είναι πολύ εύθραυστο και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναβιώσει, ούτε ως επιχειρηματίες και ούτε ως εργαζόμενοι. Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει λαμβάνοντας μέτρα στήριξης για την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο κ. Παν. Τοκούζης.
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, θέτει και μια ακόμα πολύ σοβαρή παράμετρο για την επόμενη ημέρα αναστολής των περιοριστικών μέτρων, που προκύπτει από το σημερινό υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφοδοσίας, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις τράπεζες, τα μίνι μάρκετ και ψιλικά, τις αποθήκες χαρτικών και απορρυπαντικών, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν τα καφέ και εστιατόρια αποκλειστικά με υπηρεσίες delivery και take away.
Διευκρινίζεται πως το online εμπόριο θα συνεχιστεί κανονικά. Επομένως τα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό, θα μπορούν να δουλεύουν όμως για την υποδοχή και αποστολή εμπορευμάτων μέσω παραγγελιών που θα μπορούν να δέχονται.
Όπως εξήγησε ο κ. Π. Τοκούζης, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και εν συνεχεία του lockdown βρήκε τις τουριστικές επιχειρήσεις στην χειρότερη περίοδο, καθώς λίγο πριν από το άνοιγμα της σεζόν είχαν ήδη ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης ως είθισται, για να είναι έτοιμες για την υποδοχή των τουριστών, οι οποίες από σήμερα παγώνουν.
Χθες, παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο στη Ρόδο σε καταστήματα με χρώματα, οικοδομικά υλικά και είδη κιγκαλερίας από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ώστε, όσοι μπορούν, να συνεχίσουν τις εργασίες μόνοι τους. «Οσοι είχαν ξεκινήσει εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης στις μονάδες τους είναι αδύνατον να τις ολοκληρώσουν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το lockdown συνεχιστεί πέραν του πρώτου 15μέρου του Απριλίου, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε επισκέπτες τον Μάιο. Θεωρώ ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον 1,5 μήνας για να μπορέσουν τα συνεργεία να ολοκληρώσουν τις ημιτελείς εργασίες που παγώνουν από σήμερα. Όταν θα λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις, τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης, δεν θα ξέρουν πού να πρωτοπάνε», λέει ο κ. Π. Τοκούζης.
Όπως αναφέρει, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εφαρμογής των μέτρων και τη χρονική τους διάρκεια, καθώς αν διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Απριλίου, τότε εκτιμά ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι και με ένα «τσουνάμι» ακυρώσεων από επισκέπτες που θα θελήσουν να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, προτιμώντας να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι την περίοδο των διακοπών τους στη χώρα μας.