Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο και ουσιαστικό να παλέψουμε σαν μηχανικοί και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές τα παρακάτω σημεία τα οποία αφορούν τόσο την πλευρά της υγείας όσο και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η επιδημία στους μηχανικούς και σε όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό της περιοχής μας.
Η ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Μηχανικών και γενικότερα των εργαζομένων γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και τώρα , παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αναμενόμενης έξαρσης της εξάπλωσης του κορονοϊού όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, η κατάσταση των υποδομών υγείας στο νησί είναι τραγική.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ελλείψεις που έχουν διογκωθεί από την διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας. Όπως και το ίδιο το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου καταγγέλλει «…ότι σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 222 νοσηλευτές, 65τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εμφανιστές- ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου.»
Η άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας στο Νοσοκομείο της Ρόδου, στα Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ για την απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία τους είναι επιτακτική ανάγκη.
Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού, ώστε να εξυπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους των χωριών.
Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που τώρα εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο, τα Κ.Υ., τα Π.Ι. και το ΕΚΑΒ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό που χρειάζονται.
Να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και προσωπικό για οργάνωση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που να καλύπτει τις ανάγκες με βάσει τα διεθνή πρότυπα κάτοικοι – κρεβάτια ΜΕΘ.
Απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων, των χώρων ΝΠΔΔ, σχολείων κλπ.
Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα αποσκοπεί στην περίθαλψη των αρρώστων -είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον-, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ οι γιατροί να αποζημιώνονται από το κράτος τόσο για την εργασία τους όσο και για τον εξοπλισμό και τα μέσα προφύλαξης που θα χρειαστούν.
Να καλυφθούν οι οικονομικές δαπάνες των ασθενών που καλούν γιατρό κατ’ οίκον, καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος.
Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
Ένα ακόμα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει είναι ο έλεγχος στις εισόδους του νησιού (αεροδρόμιο – λιμάνι) ώστε να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση κρουσμάτων.
Τα μέτρα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Οι άδειες για παράδειγμα που δόθηκαν στους εργαζόμενους μηχανικούς δεν είναι ξεκάθαρο αν δεν θα κοπούν από τις κανονικές τους άδειες.
Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί έχουν κλείσει τα γραφεία τους και δεν είναι καθόλου σίγουρο πότε θα ανοίξουν και σε ποιες συνθήκες μια που το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η εξάρτηση της δραστηριότητας όλων σχεδόν των κλάδων της παραγωγής από τον τουρισμό, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και σε αδιέξοδο αυτή τη περίοδο και λόγω κορονοϊού, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που θα στερηθούν το εισόδημα από την δραστηριότητά τους στο τουριστικό τομέα και αυτό θα έχει γενικότερες επιπτώσεις.
Άμεσα και απαραίτητα μέτρα που πρέπει να διεκδικηθούν:
1. Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των γραφείων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.
2. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς με εισόδημα έως 12.000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τα γραφεία τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
3. Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων,
4. Να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
5. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.
6. Άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. (π.χ. υποχρέωση δαπανών κατά 30% με πιστωτική κάρτα). Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
7. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.
8. Να υπάρξει τουλάχιστον τρίμηνη αναστολή της ημερομηνίας λήξης των βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο (ΤΑΠ, κλήσεις κλπ).
9. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.
Καλούμε τη Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητήριου τμήμα Δωδεκανήσου να συζητήσει άμεσα να πάρει θέση και να διεκδικήσει τα παραπάνω απαραίτητα μέτρα.
Ρόδος 17-03-2020