Ειδικοί λοιμωξιολόγοι μελετούν τα δεδομένα, προκειμένου να συστήσουν νέα πρωτόκολλα επικαιροποιημένα και προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις του ιού, λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας
Η πανδημία μείωσε τον τουρισμό στην Ευρώπη πέρυσι, τουλάχιστον κατά 52%, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και των προληπτικών μέτρων, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει απώλειες της τάξης του 70% μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα.
Για τη φετινή τουριστική σεζόν, η Ευρώπη ετοιμάζεται να καθιερώσει τα πράσινα πιστοποιητικά που θα περιλαμβάνουν και τους εμβολιασμούς, στην προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες του τουρισμού από τις απαγορεύσεις μετακινήσεων των πληθυσμών.
Στη χώρα μας, το άνοιγμα στον τουρισμό αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου, οπότε οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ειδικοί λοιμωξιολόγοι μελετούν τα δεδομένα, προκειμένου να συστήσουν νέα πρωτόκολλα επικαιροποιημένα και προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και νοσηρότητα.
Τα εμβόλια θα κρίνουν τα πάντα
«Κυρίαρχο στοιχείο για τα νέα, φετινά πρωτόκολλα, είναι η παράμετρος των εμβολίων», επισημαίνει στο in.gr η κ. Στέλλα Ι. Τσαρτσαρά, ειδικός Αργυρού και Γηριατρικού Τουρισμού, η οποία έχει συντάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΚΠΑ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στον ξενοδοχειακό κλάδο και τα οποία εγκρίθηκαν από τον ΕΟΔΥ. «Και το θέμα αφορά όχι μόνο την ξενοδοχία και την εστίαση, αλλά και γενικότερα όλες τις δραστηριότητες του τουρισμού, όπως οι μεταφορές, ξεναγήσεις κλπ», τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν ζητήματα συμπεριφοράς και όχι οργάνωσης των επιχειρήσεων.
Χωρίς λοιπόν να περιμένουμε νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα προβλέπουν ηπιότερα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης, η κ. Τσαρτσαρά, επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα μέχρι και 95% στις κλινικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί, όμως στην πραγματική ζωή, τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα, ξεκινώντας από 50% μέχρι και 95%.
Το σημαντικό ζήτημα που υφίσταται λοιπόν, είναι το «παράθυρο» που δημιουργείται από τη μείωση του ποσοστού αποτελεσματικότητας στην πραγματικότητα και στην καθημερινή ζωή, για την προστασία όλων από τη μετάδοση του ιού, είτε υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε όχι.
Διότι ο κάθε εμβολιασμένος, μπορεί να αποφεύγει την αυξημένη νοσηρότητα, όμως ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί σε τι ποσοστό αποτρέπεται η μετάδοση του ιού, εφόσον ο ίδιος ο εμβολιασμένος κολλήσει τελικά.
«Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) δεν έχει τροποποιήσει τις Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες για το 2021. Ισχύουν οι ίδιες περίοδοι καραντίνας, όπως και τα τεστ κατά την άφιξη ακόμη και σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί. Τελικά, δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει με τα Πιστοποιητικά Εμβολιασμού, αφού τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ακόμη επαρκή, ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα εξαίρεσης των εμβολιασμένων από τα μέτρα καραντίνας.
Φανταστείτε για παράδειγμα τι θα γίνει με το 40-50% της αναποτελεσματικότητας του εμβολίου στους προορισμούς υποδοχής τουριστικών ροών», επισημαίνει η κ. Τσαρτσαρά.
Καθυστερήσεις εμβολιασμών
Και προσθέτει: «Ο πληθυσμός με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τα άτομα ηλικίας 18-49 ετών, πιθανότατα δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται λοιπόν η διασπορά του ιού και πάλι στην κοινότητα μέσω των συναθροίσεων στους προορισμούς των διακοπών, όπως συνέβη και πέρυσι. Το ίδιο βέβαια, θα ισχύσει και παγκοσμίως. Η πορεία όμως των εμβολιασμών θα συνεχίζει να προχωρά. Επομένως, θα μπορούμε να περιμένουμε με σιγουριά και καλύτερη οργάνωση, ικανοποιητικά τουριστικά κύματα τον Σεπτέμβριο. Όμως μέχρι τότε, θα πρέπει να ισχύουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα ως έχουν, απαρέγκλιτα.
Τέλος, οι ευπαθείς ομάδες φέτος θα απασχολήσουν πολύ περισσότερο τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, μέχρι την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Παρά το γεγονός αυτό όμως, δεν αποκλείεται να ζητείται η καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων των ξενοδοχείων, μιας πιθανής παρόξυνσης σε ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή να λαμβάνεται ειδική μέριμνα στο μενού για τους ταξιδιώτες που πάσχουν από αρρύθμιστο διαβήτη κατά τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο».
Πηγή : in.gr