Στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Βουλιαγμένη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρόδου & Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης. Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας με τον κ. Καμπουράκη να τονίζει κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, πώς αν «πέσει» η Αυτοδιοίκηση, πέφτει η κοινωνία και ότι αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «O τρόπος που βλέπουμε και αξιολογούμε τα πράγματα σήμερα, είναι αυτός, που θα καθορίσει, και το πως, θα μοιάζει το μέλλον. Για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση, να συνεχίσει να προσφέρει, στην οικονομία και την κοινωνία, στη χώρα και τους πολίτες, είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι, να δούμε τη “μεγάλη εικόνα”, τής κατάστασης που διαμορφώνεται.
Ζούμε την τέλεια καταιγίδα! Μετά από τη διετία της πανδημίας, που αφήνει τεράστιες ανοιχτές πληγές, κι απαίτησε ταυτόχρονα, μια μεγάλη κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης, σε ανθρώπους και μέσα, για την αντιμετώπισή της, βρισκόμαστε τώρα, στη δίνη των συνεπειών ενός πολέμου, στην Ευρώπη. Οι οικονομικές συνέπειες, αυτού του πολέμου, ειδικά ως προς το σκέλος του ενεργειακού κόστους, γονατίζουν, όλους τους Δήμους, της χώρας.
Πολύ δε περισσότερο, τους νησιωτικούς Δήμους, που έτσι κι αλλιώς, σηκώναμε στις πλάτες μας, επιβαρυμένα κόστη ενέργειας, και μεταφορών, λόγω των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας, και αυτή τη στιγμή, είμαστε κυριολεκτικά με μια θηλιά, στο λαιμό μας.
Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα, πως το μήνυμα, που πρέπει να βγει, όσο πιο δυνατά, και όσο πιο καθαρά γίνεται, από αυτή την Έκτακτη Συνάντησή μας, είναι πως αν πέσει η Αυτοδιοίκηση, πέφτει η κοινωνία. Ειδικά σε τόπους, μικρούς, απομονωμένους, νησιωτικούς, όπως οι Δήμοι, που εκπροσωπεί, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη στάση μας, είναι να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στις τοπικές κοινωνίες μας, δίπλα στην καθημερινή αγωνία, των τοπικών οικονομιών μας.
Πιστεύω ακράδαντα, πως για άλλη μια φορά, η αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποί της, θα τα καταφέρουμε, προκειμένου, όπως είπε, και στο πρόσφατο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τον ανηφορικό δρόμο, που έχουμε μπροστά μας, με σωστή πυξίδα, να φτάσουμε στον προορισμό μας».
«Μόνη λύση η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των Δήμων»
Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, επεσήμανε ότι η μόνη λύση στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται, είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των Δήμων, με επιπλέον 3 δόσεις ΚΑΠ για το τρέχον έτος. «Όλοι ξέρουμε πολύ καλά, πως οι πόροι, είναι το κλειδί, για το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Αλλά είναι ένα κλειδί, που γυρνάει προς δύο κατευθύνσεις. Χωρίς πόρους, όλα είναι ευχολόγια. Κλειδώνουμε, τις τοπικές κοινωνίες μας στη μιζέρια, και στην οπισθοδρόμηση. Με πόρους, μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα, σε ένα μέλλον βιωσιμότητας, για Όλους.
Για να ανταπεξέλθουμε στα κόστη, που μας γονατίζουν σε όλες τις βασικές λειτουργίες μας, θα έπρεπε να αυξήσουμε, με πρωτοφανή τρόπο, τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά έτσι θα ήταν, σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας.
Γι’ αυτό, και ως ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θεωρούμε ως μόνη λύση, στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των Δήμων, με επιπλέον 3 δόσεις ΚΑΠ, για το 2022. Επίσης την αύξηση, κατά 31%, των σχολικών ΚΑΠ, για το 2022, προκειμένου να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα, θέρμανση, καθαριότητα, συντηρήσεις κτλ, για τις σχολικές μονάδες, αφού το διαθέσιμο ποσό, δεν επαρκεί, και εκ των πραγμάτων συμπληρώνεται εξ ιδίων πόρων, των Δήμων», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
«Σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ, που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, τής αύξησης του ενεργειακού κόστους, και είναι ανέφικτο, να μετακυλήσουμε το κόστος, στους καταναλωτές, προτείνουμε:
1. Οι ΔΕΥΑ, να τύχουν της ίδιας, και μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με μειωμένο ενεργειακό τιμολόγιο, μείωση των φόρων και τελών, και μείωση του ΦΠΑ.
2. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ, νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα αυτών, που για την υδροδότηση, χρησιμοποιούν αποκλειστικά μονάδες αφαλάτωσης, σε ποσοστό 50%, επιπλέον της σημερινής χρηματοδότησης. Ειδικότερα, να υπάρξει αύξηση των ΚΑΠ, από 5.000.000€ που προτείνει η ΚΕΔΕ, για Εργοστάσια Αφαλάτωσης Ύδατος, σε 7.500.000€, για το 2022», ανέφερε ο κ. Καμπουράκης, καταλήγοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πλήττει συλλογικά, την ελληνική αυτοδιοίκηση, δεν έχει προηγούμενο, στην πρόσφατη ιστορία και συμπλήρωσε επίσης πώς:
«Πρόκειται για μια ακραία οικονομική διαταραχή, που απαιτεί φιλόδοξη, συντονισμένη, και κατεπείγουσα δράση πολιτικής, σε όλα τα μέτωπα, με σκοπό τη στήριξη, των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, που κινδυνεύουν.
To πλήγμα είναι ακόμη πιο βαθύ, και πιο μεγάλο, για τα νησιά μας. Για μας, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου, ΔΕΝ υπάρχει άλλος δρόμος, από το να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να βοηθήσουμε τους πολίτες.
Φυλάμε «Θερμοπύλες» και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».