Ειδήσεις

Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης Δήμων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Στο έκτακτο συνέδριο των Δημάρχων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε μεταξύ άλλων για το ενεργειακό κόστος: «Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!»
Έκτακτη Συνάντηση είχαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας, καθώς οι έκτακτες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούν, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη των εργασιών, την άμεση εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο ζωτικών υποδομών για την λειτουργία μεγάλων και μικρών δήμων.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.

«Για μας, για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, πρώτο ζητούμενο είναι να τελειώσει σήμερα ο πόλεμος για να αναχαιτιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλεί.

Ενώ δηλώνουμε έτοιμοι να βγούμε και πάλι μπροστά για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στη διαχείριση μιας κρίσης που μας αφορά άμεσα, γιατί δοκιμάζει τις αντοχές δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας, που ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ουκρανία».

Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης Δήμων και ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Παπαστεργίου.

«Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα.

Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Η μόνη ρεαλιστική λύση, είπε, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».

Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Σε αφορά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά ακόμη εκκρεμούν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εκ μέρους της πολιτείας, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «αν στα οικονομικά είμαστε σε μία συνεννόηση, δυστυχώς στο θέμα της καταστατικής θέσης μας, στο θέμα των αρμοδιοτήτων και των όποιων αλλαγών σε αυτές, χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια».

Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίσης», Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε τα εξής: Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μετά από ένα τρίμηνο, καθυστερήσεων, όντως το πρόγραμμα έχει ανεβάσει στροφές, φτάνοντας πλέον τις εντάξεις στα 3 δις. ευρώ.

Υπενθύμισε ότι ως ανώτατο όριο εντάξεων στο συνέδριο του Οκτώβρη, ορίστηκαν τα 4,1 δις από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και ζήτησε να ξεκαθαριστεί αν ισχύει αυτό που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη ή τα σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, 3,45 δις ευρώ. Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχουν τα πρώτα έργα, όμως οι προσκλήσεις για τα smart cities, τις αποχετεύσεις σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και τις αναπλάσεις που είναι στον αέρα, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία – ειδικά των μικρών Δήμων – να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νέο ΕΣΠΑ, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αμυδρές θετικές εξελίξεις με τη δεσμευτική συμμετοχή ΚΕΔΕ και ΠΕΔ στον προγραμματισμό των έργων αλλά και στη δυνατότητα εμπλοκής της ΕΕΤΑΑ στην τεχνική βοήθεια για πρώτη φορά, διατάξεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες Βουλή, χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται καμία κοσμογονική αλλαγή προς όφελος του Α’ βαθμού.

.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου