Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των δήμων, είναι το βασικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκαλεί σήμερα η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). «Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε για μία ακόμα φορά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αύξηση του κόστους της ενέργειας στην αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης) και να επανεξετάσουμε τα δεδομένα, προκειμένου να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην «Κ». Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων είναι, επίσης, και η ανάληψη δράσεων εκ μέρους της αυτοδιοίκησης για τη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία.
Το ενεργειακό κόστος για τους δήμους ήταν 300 εκατ. ευρώ σε κανονικές συνθήκες. Λόγω των αυξήσεων, όμως, υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτοτε τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά, και οι εκτιμήσεις δείχνουν πλέον διπλασιασμό του κόστους της ενέργειας για τους δήμους. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε συλλέξει η ΚΕΔΕ από τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και αέριο αγγίζει το 75%.
Πολλές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, με αποτέλεσμα να ζητούν αύξηση δημοτικών τελών. Η αύξηση των δημοτικών τελών για πολλούς αιρετούς, ωστόσο, δεν αποτελεί επιλογή στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την ενίσχυση των δήμων, καθώς αυτοί αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, ακόμη και στην κάλυψη της μισθοδοσίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενα ακόμη αιτούμενο των δήμων είναι η μείωση ή και η αναβολή του τέλους ταφής που θα πρέπει να ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του φθινοπώρου. «Το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που θα κληθούν οι δήμοι να πληρώσουν φέτος με την επιβολή του τέλους ταφής θα πρέπει να απομειωθεί, αν δεν ανασταλεί για δύο χρόνια η επιβολή του», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου. Οι εργασίες της συνάντησης θα γίνουν διά ζώσης, ενώ θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Πηγή kathimerini.gr