Ειδήσεις

Επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν με ποσοστό 87,97%

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, μετάδωσε το Reuters.

Ο ρώσος Πρόεδρος κατέβηκε στην εκλογική αναμέτρηση ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, με αποδεκατισμένη την αντιπολίτευση και το Κρεμλίνο να τονίζει την εθνική ενότητα ως πατριωτικό καθήκον, εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Πούτιν είναι νεκροί, στη φυλακή ή στην εξορία. Η εκστρατεία καταστολής κορυφώθηκε με τον μυστηριώδη θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή σε απομονωμένη περιοχή στη ρωσική Αρκτική.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας). Τα τελευταία εκλογικά τμήματα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Δεκάδες συλλήψεις
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, όπως αναφέρει ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που παρακολουθεί την καταστολή, οι συλλήψεις διενεργήθηκαν κυρίως στην Καζάν, στην κεντρική Ρωσία, και στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα. Διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στον βαθμό που θα φθάσουν σε αυτήν και νέα ονόματα.

Χιλιάδες ψηφοφόροι στο «μεσημέρι κατά του Πούτιν»

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτό που η αντιπολίτευση κατά του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι μια ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια δράση που αποκαλείται “Μεσημέρι κατά του Πούτιν”, Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.

Συνεργάτες του Ναβάλνι ανήρτησαν βίντεο στο YouTube που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία το μεσημέρι οι οποίοι είπαν πως ήταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Ο Ναβάλνι είχε εγκρίνει το σχέδιο για “Μεσημέρι κατά του Πούτιν” με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μετέφεραν οι δικηγόροι του πριν από τον θάνατό του. Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη δράση “πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι”.

Νικητήρια ομιλία Πούτιν στη Μόσχα: Τι είπε για Ουκρανία, Δύση, Ναβάλνι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των πρώτων δηλώσεων που έκανε μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών, ευχαρίστησε τους Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν και που τον εμπιστεύθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφο τους δίνουν την ευκαιρία στη Ρωσία να σταθεροποιηθεί και να γίνει ισχυρότερη.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι οι Δυτικοί που ασκούν κριτική στις ρωσικές εκλογές είναι στην πραγματικότητα εχθροί της Ρωσίας που θέλουν να περιορίσουν την ανάπτυξή της.

Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές ολοκληρώθηκαν σήμερα, έπειτα από μια τριήμερη εκλογική διαδικασία (15-17 Μαρτίου), και σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο 71χρονος Πούτιν παρουσιάζεται να συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 87% σημειώνοντας έτσι την υψηλότερη επίδοση που έχει επιτύχει ποτέ σε εκλογές στη Ρωσία, μια σαρωτική επίδοση την οποία ο ίδιος απέδωσε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια η χώρα του.

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος… με ανεβασμένο ποσοστό

Από το βήμα της ομιλίας που εκφώνησε το βράδυ της Κυριακής στη Μόσχα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η προτεραιότητα για τη Ρωσία θα πρέπει να είναι τώρα να φέρει σε πέρας όλες εκείνες τις αποστολές που σχετίζονται με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως επιμένει να αποκαλεί το Κρεμλίνο τον πόλεμο, και σε αυτό το πλαίσιο να κάνει τον ρωσικό στρατό ακόμη πιο ισχυρό.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προελαύνουν στην Ουκρανία καθημερινά έχοντας εκείνες την πρωτοβουλία στα πεδία των μαχών.

Ο ίδιος σημείωσε, δε, ότι θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συνομιλητής για τη Μόσχα.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης με φόντο την Ουκρανία, ο Πούτιν υποστήριξε ότι όλα είναι πιθανά στον σύγχρονο κόσμο, ακόμη και ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (που μπορεί να προκληθεί λόγω της παρουσίας Δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, όπως είπε). Συνεχίζοντας ωστόσο, ο ίδιος υπογράμισε ότι καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θα ήθελε να δει ένα τέτοιο σενάριο να γίνεται πραγματικότητα.

Ο Πούτιν μίλησε, όμως, και για άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι για παράδειγμα οι σινορωσικές σχέσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον 71χρονο, πρόκειται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Από την ομιλία του Πούτιν δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να λείψουν οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση, στην οποία «δεν υπάρχει δημοκρατία» όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος όμως αναφέρθηκε και στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι την απώλεια του οποίου χαρακτήρισε «λυπηρή».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση του Ναβάλνι, ο 71χρονος Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει πριν από τον θάνατο του 47χρονου να τον ανταλλάξει με κάποιον Ρώσο που κρατείται στη Δύση (σ.σ. ενδεχομένως τον Βαντίμ Κράσικοφ στον οποίο όμως ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά), με την προϋπόθεση όμως ότι ο Ναβάλνι θα έφευγε από τη Ρωσία και ότι δεν θα επέστρεφε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, κατά τα λοιπά, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει μια γαλλική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λαμβάνοντας όμως υπόψη και συνυπολογίζοντας τα ρωσικά συμφέροντα στο μέτωπο των μαχών.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου