Ειδήσεις

Τα ελληνικά αεροδρόμια που πλασάρονται σε καλές θέσεις στην Ευρώπη

Σε τροχιά πλήρους επαναφοράς στα προ-πανδημίας νούμερα έχει τεθεί η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο των αεροδρομίων, τροφοδοτούμενη από τα διεθνή ταξίδια.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με την άνοδο να αποδίδεται κυρίως στην κίνηση εξωτερικού, η οποία ενισχύθηκε κατά 8%, έναντι της κίνησης εσωτερικού που βρέθηκε στο συν 2% συγκριτικά με πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση προσέγγισε την πλήρη ανάκαμψη, περιορίζοντας αισθητά την ψαλίδα στο -3% σε σχέση με τα νούμερα πριν από την πανδημία, με δύο ελληνικά αεροδρόμια, εκείνα της Αθήνας και της Σητείας, να ξεχωρίζουν για τα αποτελέσματά τους.

Για πρώτη φορά από το 2019, η διεθνής επιβατική κίνηση κατέγραψε πλήρη ανάκαμψη, ενώ η κίνηση εσωτερικού εξακολούθησε να υστερεί σε ποσοστό 13% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Τα αεροδρόμια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν αύξηση των επιβατών κατά 8% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Σλοβενίας (29,8%), της Τσεχίας (28,9%), της Μάλτας (22,6%), της Πολωνίας (18,9%) και της Ουγγαρίας (16,6%). Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο σημείωσαν τα αεροδρόμια της Σουηδίας (-1,3%) και της Ολλανδίας (14,5%), ενώ υποτονική ήταν η ανάπτυξη στα αεροδρόμια της Ρουμανίας και της Λετονίας (και τα δύο στο 1,3%) καθώς και σε εκείνα της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Νορβηγίας (όλες στο +1,7%).

Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (Ιανουάριος 2019), η αγορά της ΕΕ βρέθηκε στο -4%, με τα αεροδρόμια που εδράζουν την ανάπτυξή τους κυρίως στα ταξίδια αναψυχής να υπερβαίνουν κατά πολύ τα προ-πανδημικά νούμερά τους. Στους κερδισμένους συμπεριελήφθη η Ελλάδα με αύξηση 12,4%, ενώ πιο ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν Μάλτα (27%), Κύπρος (21,6%) , Πολωνία (20,5%), Κροατία (15,9%), Πορτογαλία (14,8%) και Ισπανία (12,7%). Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Σλοβακίας (-38,8%), της Σουηδίας (-29,2%), της Σλοβενίας (-27,5%), της Φινλανδίας (-24,2%) και της Γερμανίας (‑23,7%) παρέμειναν μακριά από την πλήρη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία τoυ Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe) η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού στα αεροδρόμια της Γερμανίας (-50,9%), της Σουηδίας (-41,6%) και της Φινλανδίας (-31,5%), καθώς και σε αυτά της Γαλλίας (-30,5%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (-21,6%) συνέβαλε σημαντικά στη συνολική υποαπόδοση. Στο άλλο άκρο βρέθηκαν τα αεροδρόμια της Ισπανίας (+12,9%), της Πορτογαλίας (+7,3%), της Ελλάδας (+6,9%) και της Ιταλίας (+1,3%) όπου η εγχώρια επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, δίνοντας ώθηση στις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτά παρουσίασαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η επιβατική κίνηση στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης αυξήθηκε σε ποσοστό 10,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 λόγω της ισχυρής υπερατλαντικής ζήτησης, της σταδιακής επιστροφής των Κινέζων ταξιδιωτών και των αεροπορικών εταιρειών που προσέθεσαν περισσότερες θέσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσουν σχεδόν πλήρη ανάκαμψη στο -1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019.

Τα μεσαίου μεγέθους αεροδρόμια κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις επιβατικής κίνησης, με μέση αύξηση 9,6% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αντίθετα τα μικρά αεροδρόμια σημείωσαν οριακή πτώση -0,7% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο, με τα νούμερά τους να παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε ποσοστό 31%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο της Σητείας συμπεριελήφθησαν στους αερολιμένες που κατέγραψαν επιδόσεις υψηλότερες σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψε αύξηση 15% τον Ιανουάριο σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ενώ εκείνο της Σητείας σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 87,5% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου