• Υστερεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με άλλα νησιά η Ρόδος • Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου παραδίδει τη σκυτάλη μετά από 23 χρόνια συνεχούς προσφοράς!• Υστερεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με άλλα νησιά η Ρόδος
Μετά από 23 χρόνια, ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά, όπως δήλωσε στη «δ», αφού διανύει τον τελευταίο χρόνο στο τιμόνι μιας επιτυχούς θητείας.
Ο κ. Χριστοφόρου μιλάει για την πορεία της Λέσχης όλα αυτά τα χρόνια και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τους νέους μάγειρες, την προσφορά αφιλοκερδώς της ομάδας του σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις, που ξεχωρίζουν τα προϊόντα και η γαστρονομία των νησιών μας, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, τονίζει ότι η γαστρονομία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τουρισμό στα νησιά, αναφέρει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της γαστρονομίας των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν, τι ευκαιρίες δίνει η Λέσχη σε νέους μάγειρες που θέλουν να ασχοληθούν με την παραδοσιακή κουζίνα, τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τη μεγάλη ικανοποίηση που του δίνει η θέση του προέδρου της Λέσχης όλα αυτά τα χρόνια.
Ο κ. Χριστοφόρου τονίζει ωστόσο ότι η Ρόδος υστερεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σχέση με άλλα νησιά, όπως π.χ. η Κάσος ή η Νάξος.
Με αφορμή και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν και ερωτηθείς, αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προτιμούν και προωθούν τα ντόπια προϊόντα στο πρωινό, ο κ. Χριστοφόρου επισήμανε ότι πράγματι πολλά ξενοδοχεία το εφαρμόζουν και μάλιστα έχουν και το σήμα του ελληνικού πρωινού, οπότε προωθούν αναγκαστικά και τα ελληνικά προϊόντα.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων προσφάτως συμμετείχε στην έκθεση Food Expo 2025 στην Αθήνα, ενώ και την Κυριακή ετοίμασε ένα μοναδικό γαστρονομικό δρώμενο, όπως όλα αυτά τα χρόνια, για τη γιορτή ελιάς στα Λάερμα, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.
«Όλη αυτή η δουλειά που βγαίνει προς τα έξω είναι ομαδική, αγάπη όλων των παιδιών για αυτό που κάνουμε για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, για τη γαστρονομία, για το φαγητό και αξίζουν πολλά εύσημα στα παιδιά γιατί, το να πας σε μία έκθεση δεν είναι εύκολο πράγμα, πρέπει να δώσεις πολύ χρόνο και προσωπικές ώρες», όπως είπε. Ερωτηθείς ο κ. Χριστοφόρου τι ευκαιρίες δίνει η Λέσχη σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την παραδοσιακή κουζίνα, τόνισε ότι τους δίνει το βήμα να δουν τα τοπικά προϊόντα γιατί, δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε σε μία Περιφέρεια με πολλά κομμάτια, οπότε ένα προϊόν από τη Νάξο ή από την Ίο ή από τη Μύκονο είναι πολύ δύσκολο να το γνωρίζουν τα παιδιά και να συνδέσουν όλα αυτά και το αντίθετο από τη Ρόδο ή από την Κω να τα γνωρίζουν οι συνάδελφοι από τις Κυκλάδες, οπότε αυτό είναι ένα ωραίο πάντρεμα που γίνεται μεταξύ μας και μία ανταλλαγή και πληροφοριών και γεύσεων και τα παιδιά αγαπούν και αγκαλιάζουν όλα αυτά τα νέα προϊόντα.
Σε συνάρτηση με αυτό, ο κ. Χριστοφόρου ερωτήθηκε και για το ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της γαστρονομίας των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν και θα πρέπει να “παντρέψουν” οι νέοι μάγειρες και όπως είπε: «Σίγουρα είναι τα τυροκομικά, που δυστυχώς πάλι το έχω πει 100 φορές, θα το ξαναπώ άλλη μία, ότι σε αυτό το κομμάτι το νησί της Ρόδου είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα άλλα νησιά, όταν φανταστείτε ότι η Κάσος, η Ίος, η Νάξος και άλλα νησιά να μην αδικήσω, έχουνε δύο και τρία πιστοποιημένα τυροκομεία κι εμείς με το ζόρι αν έχουμε 1-2, που είμαστε και το μεγαλύτερο νησί.
Δεν πρέπει να λέμε μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, αυτά που πρέπει να διορθώσουμε”. Ο κ. Χριστοφόρου πρόσθεσε ότι “έχουμε πολλά προϊόντα που μπορούμε να ανταλλάξουμε σαν νησιά, έχουμε και πολλά προϊόντα που ακόμα δεν τα γνωρίζουμε, νομίζω όμως ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια πάντα με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, γιατί αν δεν ήταν η Περιφέρεια δεν θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στην Food Expo, είναι πολύ μεγάλο το κόστος το οικονομικό, εισιτήρια, διαμονές κλπ., μπορεί τα παιδιά να συμμετέχουν αφιλοκερδώς, αλλά όμως τα έξοδα τα υπόλοιπα είναι τεράστια”.
Σημειώνεται ότι στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων -ποτών που πραγματοποιήθηκε προσφάτως, το Νότιο Αιγαίο συμμετείχε με 30 εκθέτες από 14 νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και είχε κλέψει τις εντυπώσεις, ειδικά με τις αιγαιοπελαγίτικες νοστιμιές που είχε ετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων, από τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών, και προσέφεραν σε ένα μοναδικό γαστρονομικό δρώμενο σε όλο τον κόσμο στο εκθεσιακό κέντρο στα δύο περίπτερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι παραγωγοί από τα νησιά μας είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους και αναφέρθηκαν στην αξία των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και την εισαγωγή τους στο μενού των επιχειρήσεων. “Αυτό είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο στα παιδιά, γιατί πάντα όποτε παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις, κλέβουν τις εντυπώσεις και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στο ερώτημα αν η γαστρονομία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τουρισμό στα νησιά, δήλωσε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα ότι “το φαγητό είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής, πρέπει να φάμε, αλλά το φαγητό πρέπει κάποιος να το καλλιεργήσει και κάποιος να το φέρει στο τραπέζι μας. Άρα με την γαστρονομία, με τη γεύση που δίνει στον επισκέπτη μας που του αρέσει και αν δουλεύει και τοπικά προϊόντα, δίνουμε και ζωή στη γη, δίνουμε και ζωή στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, γιατί δεν μπορεί να είναι όλοι μάγειρες ή σερβιτόροι, κάποιοι αγαπούν και την ύπαιθρο”.
Για τα τοπικά προϊόντα και αν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ειδικά την τουριστική σεζόν, απάντησε ότι υπάρχει επάρκεια και όταν υπάρχει ζήτηση ο αγρότης θα φροντίσει να βγάλει την αντίστοιχη παραγωγή. Καλό είναι κι εμείς να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Για το ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που του δίνει η θέση του προέδρου της Λέσχης εδώ και 23 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι, ο ίδιος αποκάλυψε ότι φέτος θα είναι για τον ίδιο η τελευταία χρονιά λέγοντας ότι πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη τα νέα παιδιά. “Να μπούν σιγά-σιγά στο πνεύμα της προσφοράς και της αγάπης για τα τοπικά προϊόντα και φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά, αλλά εννοείται ότι θα είμαι πάντα δίπλα στα νέα παιδιά”.
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Χριστοφόρου, για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νέοι επαγγελματίες στον χώρο της γαστρονομίας, ο ίδιος απάντησε ότι “είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και εδώ ήθελα να τονίσω ότι τα νέα παιδιά που μπαίνουν μέσα -δυστυχώς- νομίζουν ότι μπαίνουν σε ένα εύκολο επάγγελμα. Με όλη αυτή τη διαφήμιση και αν αφήσουν ένα μούσι και κάνοντας κι ένα τατουάζ, θα γίνουν μάγειρες; Όχι. Η μαγειρική είναι ένα δύσκολο, πολύ δύσκολο επάγγελμα και για αυτό βγαίνοντας από τις σχολές τα παιδιά κάνουν άλλο ένα λάθος, όπου διαφημίζονται σχολές σεφ, δεν υπάρχει σχολή σεφ, βγαίνουν μάγειρες.