Ρεπορτάζ

Αταξία και προχειρότητα στο Θεραπευτήριο Κολυμπίων

Ενδεικτική της αταξίας και της προχειρότητας, αν μη τι άλλο, που επικρατούσε στη διαχείριση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου είναι, η έκθεση ελέγχου τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε για τον έλεγχο αναλωσίμων και μη υλικών της αποθήκης του τέως ΚΑΦΚΑ για την περίοδο 2002 – 2012.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, τη διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου ζήτησε, με παραγγελία της προς την Πταισματοδίκη Ρόδου, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση.

Η κ. Εισαγγελέας συγκεκριμένα αφού μελέτησε την προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της υπεξαίρεσης και της απιστίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, μετά από αναφορά του προέδρου κ. Σάββα Πεταλά και μετά από διοικητική έρευνα, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, έκρινε ότι απαιτείται έλεγχος των οικονομικών από ορκωτό λογιστή.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πεταλάς είχε ενημερώσει ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης του Θεραπευτηρίου, διαπιστώθηκε ανορθολογισμός στο σύνολο σχεδόν των τηρούμενων διαδικασιών λειτουργίας του ΘΧΠ Δωδεκανήσου, λόγω παγιωμένων αντιλήψεων ετών, του παρατεταμένου 5μηνου διοικητικού κενού αλλά και της ύπαρξης ενεργών συμβάσεων προμηθευτών, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των δομών του Ιδρύματος.

Παρά τα σωρευμένα διοικητικά και λοιπά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι κατεβλήθη προσπάθεια παρακώλυσης, εκ μέρους του τότε υπεύθυνου αποθήκης, στις προσπάθειες να διαπιστωθεί, εάν ετηρείτο ή όχι το δημόσιο λογιστικό.
Συστήθηκε τριμελής επιτροπή προκειμένου να προβεί σε πλήρη καταγραφή αναλώσιμου και μη υλικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, το οποίο ήταν υποχρέωση της προηγούμενης διοίκησης.

Η τριμελής επιτροπή ελλείψει στοιχείων δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα με αποτέλεσμα να παραγγελθεί η διενέργεια ελέγχου από ορκωτό λογιστή.

Η ΕΚΘΕΣΗ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Όπως αναφέρουν εισαγωγικά τα μέλη της επιτροπής ελέγχου κ.κ. Φιλ. Καλογήρου, Παράσχος Φλεβάρης και Αγγελική Κουντούρη, έχουν παραλάβει και έλαβαν υπόψην τους πρωτόκολλα καταστροφής για τα έτη 2004, 2006 και 2007, και δε γνωρίζουν αν υπάρχουν για τα υπόλοιπα έτη.
Επισυνάπτουν εξάλλου Πρωτόκολλα Εξαγωγής Αναλώσιμου Υλικού της 19/10/2012 (αρ.307-313) και Πρωτόκολλο Εξαγωγής μη Αναλώσιμου Υλικού της 30/04/2004 (αρ. 1-11), από τα οποία απορρέει ότι ο αποθηκάριος χρέωνε, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του για το έτος 2012, αναλώσιμα και μη αναλώσιμα υλικά σε διάφορους υπάλληλους δίχως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία παραλαβής (υπογραφή παραλήπτη).

Επιπλέον, στην αρχή κάθε έτους, ο αποθηκάριος έκανε απογραφή των αναλώσιμων και μη αναλώσιμων υλικών, τα χρέωνε σε υπαλλήλους του Ιδρύματος και στην επόμενη απογραφή χρέωνε όχι μόνο τα νέα αναλώσιμα αλλά και εκείνα που είχε ήδη απογράψει, κατά περιόδους.
Βρέθηκε τιμολόγιο του έτους 2002 όπου φαίνεται ότι αγοράστηκε μπετονιέρα (ROBBIN ΕΥ15) την οποία όμως ο αποθηκάριος τη χαρακτήρισε ως μηχανή μαραγκού.

Το έτος 2003, έκανε εξαγωγή του είδους σε τέως υπάλληλο του Ιδρύματος. Η μηχανή φαίνεται στην απογραφή αποθήκης των ετών 2004, 2005 και 2006 ενώ θα έπρεπε να εμφανίζεται μόνο στην απογραφή αποθήκης του έτους αγοράς.

Το 2007 υπάρχει πρωτόκολλο εξαγωγής με άγνωστο όμως παραλήπτη, ενώ στην απογραφή του 2012, δεν εμφανίζεται ως μηχανή μαραγκού, αλλά ως μοτέρ μπετονιέρας ROBIN, μη γνωρίζοντας όμως ότι πρόκειται για το ίδιο είδος.
Επίσης, την ίδια χρονιά αγοράστηκε πιεστικό πισίνας (φίλτρο – αντλία), για το οποίο έγινε εξαγωγή το 2004 σε τέως υπάλληλο του Ιδρύματος. Στην απογραφή του 2012 αναγράφεται ένα προϊόν ως πιεστικό, το οποίο δε προέκυψε αν είναι το ίδιο.

Στην απογραφή του 2004 υπάρχουν δυο δεξαμενές πλαστικές χρεωμένες σε δυο υπαλλήλους. Το έτος 2006 οι ίδιες δεξαμενές εμφανίζονται ξανά στις εισαγωγές και στις εξαγωγές. Το 2008 αγοράστηκε μια νέα δεξαμενή πλαστική και στο δελτίο κίνησης ειδών αποθήκης εμφανίζονται δύο (ενώ θα έπρεπε να υπάρχει αυτή που αγοράστηκε τελευταία, εφόσον το 2004 για τις άλλες δύο έγινε εξαγωγή σε υπαλλήλους του Ιδρύματος).

Το έτος 2010 οι δυο αρχικές δεξαμενές είναι χρεωμένες ξανά σε διαφορετικούς υπαλλήλους. Στην απογραφή του 2012 αναφέρονται, μόνο δυο δεξαμενές πετρελαίου στρογγυλές στην ταράτσα και δεν εμφανίζεται αυτή που αγοράστηκε το 2008.

Ο έλεγχος ειδών καθαριότητας όπως αποφάνθηκε η επιτροπή δεν είναι εφικτός, καθώς ο τρόπος καταγραφής της εισαγωγής των προϊόντων ήταν διαφορετικός από εκείνον που εξάγονταν, με αποτέλεσμα να καθίστατα αδύνατη η σύγκριση εισαγωγών-εξανωγών.
Πιο συγκεκριμένα, για τρία είδη συχνής κατανάλωσης, όπως το χλώριο, το μαλακτικό ρούχων και τη σκόνη πλυντηρίου παρατηρήθηκαν τα εξής:

Για το χλώριο: Ενώ στο τιμολόγιο καταγράφεται το προϊόν και λεπτομερώς η ποσότητα (π.χ. χλώριο των 13lt – τεμάχια 6 & χλώριο των 24lt – τεμάχια 4), κατά το πρωτόκολλο εισαγωγής καταγράφονταν μόνο το προϊόν (χλώριο μπιτόνι) και όχι η ακριβής ποσότητα (π.χ. ένα τεμάχιο των 13lt).

Για το μαλακτικό ρούχων: Ενώ στο τιμολόγιο καταγράφεται το προϊόν και λεπτομερώς η ποσότητα (π.χ. μαλακτικό των 12lt – τεμάχια 6 & μαλακτικό των 20lt -τεμάχια 4) κατά το πρωτόκολλο εισαγωγής καταγράφονταν μόνο το προϊόν (μαλακτικό ρούχων) και όχι η ακριβής ποσότητα (π.χ. ένα τεμάχιο των 12lt). Επίσης, σε άλλα πρωτόκολλα εισαγωγής καταγράφονταν γενικά ως μαλακτικό-τεμάχιο.

Για τη σκόνη πλυντηρίου: Ενώ στο τιμολόγιο υπάρχει σκόνη πλυντηρίου των 20 και των 25 κιλών, στο σύστημα κατά την εισαγωγή τους εμφανίζονται σε κιλά και άλλοτε σε τεμάχια, καθώς και κατά την εξαγωγή τους εμφανίζονται άλλοτε σε κιλά και άλλοτε σε τεμάχια.
Από τον έλεγχο τροφίμων προέκυψαν τα εξής:
1. Σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων δεν υπήρχε μεγάλη διακύμανση στην ποσότητα που καταναλώνονταν από έτος σε έτος. Κάτι τέτοιο φάνηκε να συμβαίνει π.χ. στα μακαρόνια, στην πατάτα, στο ρύζι και στα οπωρολαχανικά.

2. Για το γάλα, το έτος 2004 παρατηρήθηκε μία απότομη αύξηση της ποσότητας που καταναλώθηκε. Από τα δελτία Κίνησης Είδους Αποθήκης διαπιστώνεται ότι προμηθεύονταν κυρίως φρέσκο γάλα, παρά συμπυκνωμένο.

3. Το 2003 παρατηρείται μία αύξηση της ποσότητας του κρέατος που γινόταν εξαγωγή στην κουζίνα, η οποία παραμένει σχεδόν σταθερή για τα υπόλοιπα έτη. Παρατηρείται ότι μειώνεται η ποσότητα του κοτόπουλου που γινόταν εξαγωγή στο ίδιο έτος.

4. Για την κατηγορία του ελαιολάδου δεν υπάρχει δελτίο Κίνησης Είδους Αποθήκης για το χύμα ελαιόλαδο για τα έτη 2004-2011, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι κατανάλωναν πολύ πιο λίγο σε σχέση με τα έτη 2002 και 2003.
Η επιτροπή κατέληξε στα εξής:

«Δεν είναι εφικτή η ακριβής απογραφή και αντιπαραβολή των ειδών, αναλώσιμων και μη, επειδή χαρακτηρίζονταν με διαφορετική ονομασία, συσκευασία, ποσότητα.

Αναφορικά με τα μη αναλώσιμα είδη, παρατηρείται μία κατ’ επανάληψη απογραφή αυτών (εισαγωγή-εξαγωγή) και μάλιστα σε διαφορετικούς υπαλλήλους. Κανονικά θα έπρεπε να γίνεται εισαγωγή του είδους μόνο κατά το έτος αγοράς του, και στη συνέχεια εξαγωγή στον αρμόδιο υπάλληλο του Ιδρύματος. Αν γινόταν αυτό, τότε στην ετήσια απογραφή της αποθήκης δε θα έπρεπε να εμφανίζονται.

Ενώ κάποια είδη είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα της υπηρεσίας ως πρωτόκολλο εισαγωγής στις κινήσεις είδους αποθήκης δεν εμφανίζονται καθόλου!

Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα δαπανών χρήζει βελτιώσεων καθώς οδηγεί σε σφάλματα. Για παράδειγμα καταχωρήσεις των ειδών που είχαν γίνει το έτος 2002 και είχαν χρεωθεί σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, θα έπρεπε να μην μεταφέρονται από το σύστημα στο επόμενο έτος αλλά να μεταφέρονται αυτόματα τα είδη εκείνα που δεν είχαν χρεωθεί σε κάποιον.

Επίσης στον παρόν πρόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα ένα είδος να χαρακτηρίζεται με διαφορετικούς τρόπους, ενώ πιο σωστό θα ήταν να «κλειδώνει» ο πρώτος χαρακτηρισμός και να μην επιτρέπεται καμία μεταβολή σε αυτόν, ώστε να εντοπίζεται το κάθε είδος στα δελτία κίνησης αποθήκης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου