Πολιτιστικά

Με κάθε λαμπρότητα η Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο (φωτορεπορτάζ)

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, όπως κάθε χρόνο, η Ακολουθία του Νιπτήρα και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης στην Πάτμο. Πρόκειται για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του και την προσευχή του στη Γεσθημανή, λίγες ώρες πριν τη Σταύρωση του.

Πλήθος κόσμου, δεκάδες ξένοι τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες -που ταξίδεψαν αφημερόν στην Πάτμο- αλλά και πάρα πολλά πολιτικά πρόσωπα (βοηθούσης και της… προεκλογικής περιόδου) έσπευσαν στο νησί από νωρίς το πρωί προκειμένου να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και αργότερα, την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, στην πλατεία Εμμ. Ξάνθου (στο Δημαρχείο – Χώρα Πάτμου).

Στην Πλατεία μεταφέρεται κάθε χρόνο και η ιστορική εικόνα του Ελ Γκρέκο ‘Ο ελκόμενος Χριστός’ για να προσευχηθεί ο Ηγούμενος της Μονής λόγω του συμβολισμού της και της ιστορικής καταγωγής της.

Ξεχωριστή σημασία για τους Πατμίους και κυρίως το ποίμνιο των Δωδεκανήσων αποτέλεσε σήμερα το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που ο νέος Ηγούμενος Κύριλλος Πέντες, τέλεσε την συγκεκριμένη τελετή.

Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Δριβελέγκας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, οι βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός (Πασόκ), Βασίλης Υψηλάντης & Μάνος Κόνσολας (ΝΔ), ο νυν Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, υποψήφιοι Περιφερειάρχες κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος και Μπενέτος Σπύρου, πολλοί υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ – ΙΕΡΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ
Το «αντίδωρο» της μέθεξης, Μ. Πέμπτη στην Πάτμο λέγεται «Μαργαρίτης» από τον οποίο εξάγεται ο Άγιος Άρτος, ο οποίος θα φυλαχτεί στο αρτοφόριο για τις ανάγκες των πιστών όλο το χρόνο.

Λίγο πριν το μεσημέρι στο καθολικό της Μονής, δώδεκα ιερείς και μοναχοί ντυμένοι μ’ ομοιόμορφα πορφυρόχρυσα βυζαντινά άμφια, με τις μεγάλες καστροκαμπάνες, ν’ αναπάλλονται στον ρυθμό των ιερών στιγμών με τον Πεντηκοστό ψαλμό σε ήχο βαρύ είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το Πατμιακό Τυπικό σε ένα δρώμενο σπάνιο. Θα αναπαραστήσουν τις συγκλονιστικές στιγμές που προηγήθηκαν της σύλληψης του Κυρίου τη Μ. Πέμπτη, τον Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής.

«Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων», μας πληροφορεί ο συγγραφέας Ι.Μ.Χατζηφώτης. Αυτές οι αναπαραστάσεις, ξεκίνησαν, κατά τον Καθηγητή Φαίδωνα Κουκουλέ, «από τις αρχές του Δ΄μ.Χ αιώνα ως «αντίποδας» του θεάτρου που υμνούσε το δωδεκάθεο και ήταν προσφιλές θέαμα για το λαό της εποχής».

Περιλαμβάνεται στο Τυπικό του Αγίου Σάββα και προφανώς τελείται από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής, στο καθολικό ή την αυλή της.

Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, περί τον 16ο αιώνα μεταφέρθηκε στον εκτός της Μονής χώρο και γίνεται ως τις μέρες μας σε μια απ’ τις πλατείες της Χώρας, πότε Δυτικά, σ΄αυτήν που φέρει το όνομα του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου, ή αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, Ανατολικά, στην πλατεία της Αγιά- Λε (σ)βιάς ή Πατριάρχου Θεοφίλου Παγκώστα όπως λέγεται σήμερα, διότι εκεί εκφωνήθηκε ένας από τους πιο ιστορικούς λόγους κατά την Έναρξη της Επανάστασης του 21. (patmostimes)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου