Ειδήσεις

Το ΔΝΤ αμφισβητεί το… ΔΝΤ για τις αλλαγές στα εργασιακά

Αν όχι την αποτυχία, το αβέβαιο αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση πάντα με τον επιθυμητό στόχο, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, περιγράφει η έκθεση για την παγκόσμια οικονομία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνοντας ένα επιπλέον επιχείρημα στην ελληνική κυβέρνηση που θέτει τις αλλαγές στα εργασιακά ως «κόκκινη γραμμή».

Τη στιγμή που στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αλλά και των υπόλοιπων θεσμών ζητούν επιπλέον παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, επιμένοντας ακόμη και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το ΔΝΤ με την έκθεσή του ενισχύει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, που προωθεί τη μερική ανατροπή των μέχρι σήμερα προωθούμενων αλλαγών.

Οπως αποκαλύπτουν και οι Financial Times, «κρυμμένη» στις τελευταίες σελίδες της έκθεσης του ΔΝΤ είναι μια μικρή μελέτη σχετικά με το πώς η παραγωγικότητα επηρεάζεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, η εφημερίδα επισημαίνει πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρωζώνη, όπου οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν στα πιο αδύναμα μέλη της, όπως η Ελλάδα.

Στο ερώτημα, λοιπόν, εάν οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν αυτό που υπόσχονταν, η απάντηση φαίνεται πως ισχυροποιεί την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι τις επιδιώξεις των ισχυρών της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ξεχωριστά το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και καταλήγει στο ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν βοηθάει καθόλου την παραγωγικότητα, ενώ βραχυπρόθεσμα έχει ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις. Αντίθετα, η απελευθέρωση – μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων έχει μεσοπρόθεσμα θετική επίδραση στην παραγωγικότητα. Βέβαια, το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι και εκεί αρνητικό.

Στην ουσία, αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ είναι ότι ενώ η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων είναι καλή για την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα αλλά δαπανηρή βραχυπρόθεσμα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δείχνει μόνο ουδέτερες ή αρνητικές συνέπειες.

Αλλά και αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, η μελέτη δείχνει πως κάτι λάθος έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς η παραγωγικότητα αυξάνεται όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας. Οπως όμως έδειξε μια άλλη έκθεση, του ΟΟΣΑ, για τη φορολόγηση των μισθών, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τρίτη, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στις οικογένειες μισθωτών που έχουν παιδιά.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σε συνδυασμό και με τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι θαυματουργή θεραπεία – τα αποτελέσματά τους είναι πολύ συχνά αβέβαια», θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης κατά την τρέχουσα αντιπαράθεσή της με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο με το οποίο επανέρχεται σταδιακά στα 751 ευρώ τον μήνα ο κατώτατος μισθός και επανακαθορίζεται ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ανατρέποντας τον κεντρικό πυρήνα των μνημονιακών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου