Παρέμβαση με στόχο την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί με ορίζοντα 50 ετών, έκανε η κα Τόνια Μοροπούλου, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, για να μείνει η Ρόδος στη λίστα της Ουνέσκο.
«Με στόχο την διατήρηση του διεθνούς χαρακτήρα της εξωστρέφειας της Μεσαιωνικής Πόλης, που της επέτρεψε την αίγλη της ανά τους αιώνες και με παράλληλη ανάπτυξη αλλά και προβολή της, κάναμε μια στόχευση, να αναπτύξουμε αυτές τις δράσεις μέσα από την επανάχρηση των κτηρίων της Μεσαιωνικής Πόλης που ανήκουν στο Δημόσιο –σε διάφορους φορείς. Στα επόμενα 50 χρόνια εάν οικοδομηθεί σε δύο φάσεις και στοχεύει σε 150 ακίνητα στην α’ φάση και 150 στην β’ φάση, με αξιοποίηση τουριστική, με σκοπό να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια (μέσω ΣΔΙΤ με το ΥΠΟΙΚ κ ΥΠΠΟ) θα επιτρέψει μακροχρόνιες μισθώσεις για να γίνουν και μεγάλα έργα με στόχο την διάσωση της Μεσαιωνικής Πόλης. Αυτού του είδους οι αξιοποιήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν την κοινωνική κατοικία καθώς θα μπορούσαν να πληρωθούν από το Δημόσιο. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του μνημείου», είπε η κ. Μοροπούλου.
Με δηλώσεις της στην «δημοκρατική» η κα Μοροπούλου, τόνισε τα εξής: «Παρουσίασα το όραμα και το σχέδιο για την ολοκληρωμένη δαχείριση, προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης, στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας. Αποτέλεσμα της δουλειάς της επιτροπής που όρισε η υπουργός Πολιτισμού για την προετοιμασία της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ρόδου, όπου μετέχει ο δήμαρχος, η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, η έφορος αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού κι εγώ, εκ μέρους του Πολυτεχνείου. Η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μεγάλης κλίμακας έργα της Μεσαιωνικής Πόλης, των οχυρώσεων και των μνημείων που παρά τις συνεχείς επεμβάσεις από το ΥΠΠΟ απαιτούν πολύ μεγάλη οικονομική κλίμακα, είναι στηριγμένη στην τουριστική επανάχρηση σημαντικής μερίδας (περίπου το 1/3 των ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο στη Ρόδο) και θα δώσει την δυνατότητα της μεγέθυνσης. Δηλαδή, να γίνουν μακροχρόνιες συμβάσεις, μέσα από διαφανείς, διεθνείς διαδικασίες, στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ σε συμφωνία ΥΠΠΟΙ και ΥΠΠΟ έτσι ώστε να αξιοποιήσει ο Δήμος Ρόδου, ως εμπράγματες τις συμφωνίες αυτές, να πραγματοποιήσει με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς αλλά και διεθνείς οργανισμούς χαμηλότοκα δάνεια για να μπορεί το ΥΠΠΟ να κάνει έργα μεγάλης κλίμακας. Από την άλλη μεριά, ο στόχος της εξωστρέφειας μπορεί να καλυφθεί με ενοικίαση εμβληματικών κτηρίων για διεθνείς, διπλωματικούς και άλλους οργανισμούς έτσι ώστε να στηριχθεί από αυτά τα έσοδα ένα μέρος των έργων υποδομής της Μεσαιωνικής Πόλης που πρέπει να πραγματοποιεί το γραφείο συντήρησης (και της Μ.Πόλης και του Δήμου Ρόδου) και βεβαίως η κατά ένα μέρος ανάπτυξη παραδοσιακών τεχνών και χειροτεχνίας σε σχέση με την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων θα παίξει ένα ρόλο ουσιώδη αλλά θα φέρει και πόρους, που θα μπορούν να στηρίξουν το όλο εγχείρημα ενώ ταυτόχρονα, το 1/3 θα αποδοθεί σε κοινωνικές κατοικίες για να διατηρηθεί και η κοινωνική συνοχή αλλά και ο χαρακτήρας της κοινωνίας της Μεσαιωνικής Πόλης. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Στην διαδικασία της συζήτησης του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου είναι η κατάλληλη συγκυρία για να μπει σε δοκιμή σε κρίση όλων και να διαμορφωθεί μία άποψη που θα οδηγήσει στην προς υπογραφή Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης».
Η κα Μοροπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης, καθώς όπως είπε: «Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επεξεργασίας αυτού του οράματος και σχεδίου. Είναι εφικτό, είναι αειφόρο, είναι αξιοβίωτο, γιατί συνδέει την κοινωνία, την εξωστρέφεια, την οικονομία και τον Πολιτισμό».
https://www.dimokratiki.gr/18-04-2018/olokliromeni-diacheirisi-tis-mesaionikis-polis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.