Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η εισήγηση του Προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση για τα επόμενα βήματα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το δίκαιο των διεκδικήσεων ένωσε μεν στην εμβληματική συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις γερμανικές οφειλές, με τις υπαρκτές –πάντως- διαφωνίες να αφορούν την πρακτική πλευρά των επόμενων βημάτων.
Η κυβέρνηση προέβαλε την αποφασιστικότητά της να ανοίξει τη διαπραγμάτευση μέσω ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση ενώ η αντιπολίτευση υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες κινήσεις να κρατηθούν μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα με άξονα την ειλικρίνεια και την επιδίωξη αποτελεσμάτων.
Το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές με την επισήμανση ότι ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της αποτέλεσε τον άξονα για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Οι παραφωνίες επεισοδίων που επεδίωξαν να δημιουργήσουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να εξωθήσουν στα άκρα την κατάσταση και η συζήτηση εξελίχθηκε ομαλά. Μάλιστα αν και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας συχνά η συζήτηση εκτροχιάζεται, χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διαδικασίας ήταν ότι δεν υπήρξαν κορώνες ούτε οξείες αντιπαραθέσεις.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για ιστορικό και ηθικό χρέος, διευκρίνισε ότι το ελληνικό κράτος δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις τις δικές του και των πολιτών και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο. Εξήγησε επίσης ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:
– τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
– Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.
«Όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διαδικασία άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε τη νομική πολυπλοκότητα διακρατικών αξιώσεων», ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι «ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας και αναφέρθηκε σε σχετική εισήγηση του πατέρα του, πριν από 29 χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε επίσης ότι «η πρόκληση είναι να σταθούμε με σθένος απέναντι τόσο στους εθνικιστές όσο και στους λαϊκιστές». Και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε τελικά και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή». Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναγνώρισαν το δίκαιο των διεκδικήσεων καθένας από τη δική του αφετηρία και με ξεχωριστές αναφορές.
Θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο και ταυτόχρονα δίκαιο αίτημα του λαού, είναι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως είπε από βήματος της Ολομέλειας ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ωστόσο, τόνισε ταυτόχρονα ότι από τη μια φέρουν ευθύνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έθεσαν ουσιαστικά
ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Η κυβέρνηση όπως είπε «το θυμήθηκε 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές».
«Ανιστόρητος ο ισχυρισμός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν θέσει το θέμα» των γερμανικών οφειλών, υποστήριξε στην τοποθέτηση της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Επισήμανε ότι «από το 2014 έχουν κατατεθεί προτάσεις που πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει σε διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο» ενώ αναφέρθηκε και στη «ρηματική διακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εξωτερικών». Σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι ελεύθερη να προσφύγει είτε για κρίση είτε για γνωμοδότηση επί του ζητήματος» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς», τονίζοντας ότι ο χρόνος που επελέγη για τη διεκδίκηση αποτελεί «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες. Είδε σκοπιμότητα από την αρχή μέχρι το τέλος στην επιλογή του χρόνου ενώ επέρριψε ευθύνες και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για αδράνεια.
«Οι πολεμικές επανορθώσεις, η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο της μικροκομματικής πρακτικής της διπλής γλώσσας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε μιλήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Αν και αναγνώρισε ότι «η σημερινή συζήτηση είναι μια διακήρυξη της εθνικής ενότητας, μια αναζωπύρωση της ιστορικής μνήμης, μια εκδήλωση σεβασμού της διεθνούς δικαίου, δηλαδή σεβασμού της αρχής του απαραγράπτου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ότι αν η Βουλή θέλει να επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της πρέπει να μιλήσει με αλήθειες και όχι με αναπαραγωγή στερεοτύπων και επανάληψη μύθων, να μιλήσει συγκεκριμένα.