Ρεπορτάζ

«Είδος προς εξαφάνιση» οι κρουαζιέρες για φέτος

Η παράταση της αναστολής των κρουαζιέρων μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020 από την Celestyal Cruises, που αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και στην Ανατολική Μεσόγειο, «έσβησε» κάθε προσδοκία για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού. Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε σε ακινησία τα κρουαζιερόπλοια διεθνώς χωρίς να μπορεί κανείς να προσδιορίσει τη δεδομένη στιγμή πότε (και αν) θα…ξεπαγώσει ο θαλάσσιος τουρισμός.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, απαγορεύτηκε ο κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων, στα ελληνικά λιμάνια και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία έως και τις 15 Απριλίου 2020 ενώ το μέτρο παρατάθηκε για ένα ακόμη μήνα. Ωστόσο οι ίδιες οι εταιρείες παρατείνουν την αναστολή των προγραμμάτων τους συνεχώς. Η AIDA προέβη σε ακύρωση των προσεγγίσεών της μέχρι και τις 31 Μαΐου, το ίδιο και η MSC η οποία αναμενόταν να κάνει δυναμικό comeback στη Ρόδο.
«Είναι συγκεχυμένη η εικόνα που επικρατεί γύρω από την κρουαζιέρα τη δεδομένη στιγμή. Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει όλο το φάσμα του τουρισμού με τον κλάδο της κρουαζιέρας να πλήττεται εμφανώς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εταιρείες προβαίνουν σε ακυρώσεις των προσεγγίσεων μέχρι τα τέλη Μαΐου ή και μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο θαλάσσιος τουρισμός θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Θα υπάρξουν βεβαίως ακυρώσεις προσεγγίσεων και σαφώς χαμηλότερες πληρότητες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας κος Παύλος Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για φέτος έφθαναν στις 300 και αναμενόταν να προστεθούν και νέες στο πρόγραμμα, καθώς τα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως θετικά και για το 2020. Όλοι ήλπιζαν στη συνέχεια ενός εξαιρετικού 2019 για τον θαλάσσιο τουρισμό το οποίο έκλεισε με αύξηση 23%.
Συγκεκριμένα, το 2019 κατέπλευσαν στη Ρόδο 258 κρουαζιερόπλοια τα οποία μετέφεραν συνολικά 308.194 επιβάτες, το 2018 210 με 237.808 επιβάτες, το 2017 248 με 274.903 επιβάτες, το 2016 προσέγγισαν το λιμάνι της Ρόδου 299 με 314.689 επιβάτες και το 2015 304 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας 342.063 επιβάτες της μιας ημέρας.
«Υπήρχαν όλες οι προδιαγραφές ώστε το 2020 να εξελιχθεί σε μία εξαιρετική χρονιά για το θαλάσσιο τουρισμό. Η κρίση του COVID-19 άλλαξε ωστόσο άρδην τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να προβούμε σε προβλέψεις, πριν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Μόνο τότε θα είναι σε θέση οι εταιρείες να οριστικοποιήσουν τα προγράμματα των προσεγγίσεών τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν απώλειες, όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά παγκοσμίως. Τηρούμε εν ολίγοις στάση αναμονής και κρατούμε…μικρό καλάθι, τουλάχιστον για φέτος, καθώς το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη στο θαλάσσιο τουρισμό», σημειώνει από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας, κ. Νίκος Ψυλλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχιση των εκδρομών μέσω Τουρκίας αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων (πιθανότατα γύρω στο Μάιο). Εκτιμάται ωστόσο ότι οι αφίξεις επιβατών θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.
Στις συγκεκριμένες εκδρομές συμμετέχουν πολλοί Ευρωπαίοι. Λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται να περιοριστούν οι τουριστικές ροές από και προς την Ευρώπη. Αυτή η μείωση των τουριστικών ροών αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις εκδρομές μέσω της Τουρκίας στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου