Με την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να στηθούν τα πρώτα αναχώματα στην ακρίβεια. Έτσι με τον προγραμματισμό των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 18-22 Απριλίου καταβάλλονται πάνω από 2,4 δις. ευρώ σε πάνω από 5 εκατ. δικαιούχους ενώ έρχεται η μισθοδοσία για δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η καταβολή των δώρων στον ιδιωτικό τομέα.
‘Ηδη, πάντως, η ακρίβεια λόγω και των εορτών, και παρά τη διάθεση για διαφυγή του κόσμου αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο. Άλλωστε το πλάνο για μετακίνηση στο χωριό ή το νησί είναι μια άκρως κοστοβόρα υπόθεση με τα καύσιμα και τα κόστη μεταφοράς να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα (τουλάχιστον κατά 20%), ενώ με βάση τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φέτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 300 ευρώ, ήτοι ακριβότερο κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αναλυτικότερα για τη μέση ελληνική οικογένεια για δέκα κιλά αρνί θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να ξοδέψει περί τα 20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), (15 Απριλίου) η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,80 ευρώ, από 6,00 – 7,70 ευρώ το κιλό το 2021 και πέριξ των 5,50 – 5,80 ευρώ το κιλό το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ΟΚΑΑ “φωτογραφίζουν” την τάση στη χονδρική και άρα οι τιμές στο “ράφι” της λιανικής διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα.
Έρχονται και νέες ανατιμήσεις
Στο μεταξύ ένα νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται καθώς καταγράφεται μια νέα σημαντική άνοδος των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών και πρώτων υλών τον Φεβρουάριο, η οποία ξεπέρασε το 27%. Κάτι που βέβαια θα φανεί στο “ράφι” τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,2%, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,3%, έναντι μείωσης 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%.
Τιμές – φωτιά
Άλλωστε πλέον, παρά το εορταστικό, κλίμα, οι πολίτες καλούνται να ανταπεξέλθουν με τιμές, κατά τον μήνα Απρίλιο, ιδιαίτερα “τσουχτερές” στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου ήδη στο πρώτο 15νθήμερο η μέση τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο πετρέλαιο, όπου πλέον η διεθνής τιμής κινείται σταθερά στην περιοχή των 100-105 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και το φυσικό αέριο με την τιμή της μεγαβατώρας στην περιοχή των 100 ευρώ.
Ρευστότητα
Έτσι εν όψει και των ανακοινώσεων για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από εκταμιεύσεις.
Ειδικότερα:
1.Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 18-22 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες προγραμματισμένες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
➢ Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθούν 552,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου σε 974.228 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ καθώς και αυτούς των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
➢ Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν 741,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.476.228 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
➢ Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Μαΐου στη βάση του Ν. 4778/2021.
➢ Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθούν 742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.477.955 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8).
➢ Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 15,1 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχουςσε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
➢ Τέλος, 13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)
Έκτακτες πληρωμές
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ε-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)
2. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:
➢ 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση200 ευρώ
➢ 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
➢ 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος
➢ 580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα
3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
➢ 9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
➢ 27 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
➢ 700.000. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
➢ 500.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
Πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων
Επίσης, σως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτη θα έχουν φανεί τα χρήματα (ανάλογα με την τράπεζα) και για την προπληρωμή μισθοδοσίας Μαΐου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και στους ενστόλους. Αφορά τους υπαλλήλους κεντρικής κυβέρνησης (κυρίως υπουργείων) και όχι υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως πχ δήμων που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένο για όλους, στις 26 Απριλίου.
Επιπλέον, έως τη Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να έχουν καταβάλει συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το “Δώρο Πάσχα” στους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό Τομέα. Την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί αναλογία Δώρου και από το Κράτος, σε όσους είχαν βγει σε αναστολή τον Ιανουάριο.
Το πλάνο της κυβέρνησης
Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. «Αν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, θα παρέμβουμε εμείς» Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, ο ίδιος τόνισε ότι: «Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».
Ο ΦΠΑ
Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά». «Δημοσιονομικά έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε στην τιμή του ηλεκτρικού» «Οι παρεμβάσεις δε θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ενώ εξήγησε ότι «Κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό».
Μιλώντας τέλος σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Η αύξηση θα είναι γενναία και ρεαλιστική. Ο κατώτατος μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4,5 χρόνια και μετά έγιναν κάποιες μικρές αυξήσεις. Δε χρησιμοποιώ τη λέξη γενναία εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονές των εκλογών του 2015 έλεγε ότι θα πάει κατώτατος μισθός στα 751, και ο μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4 χρόνια».
«Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση από 01/01/23 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε κλείνοντας αναφορικά με τους συνταξιούχους.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr