Πριν λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με 15 νησιά στα οποία υπάρχουν σοβαρά κενά στις δομές υγείας.
Αναφέρονται από ελλείψεις παθολόγων, καρδιολόγων και άλλων βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, μέχρι ασθενοφόρα χωρίς επαρκές πλήρωμα ή διασώστες. Σε κάποιες περιπτώσεις τις ανάγκες για τη μεταφορά ασθενών καλύπτουν όπως-όπως ένστολοι, που δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων υγείας στα νησιά αναμένεται να γίνει πιο ορατό το Πάσχα, που ο πληθυσμός των νησιών πολλαπλασιάζεται.
Αξιοσημείωτο είναι πως στη λίστα με τις δομές που δεν έχουν γιατρούς και υγειονομικούς, δεν περιλαμβάνονται καν τα απομακρυσμένα νησιά, με χαμηλή επισκεψιμότητα, αλλά κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, με υψηλές τιμές και μεγάλη ζήτηση.
Κι ενώ ήδη στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων καταγράφηκαν πληρότητες που αγγίζουν ως και το 100%, η Τήνος, η Νάξος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, ακόμα και η Σύρος – που είναι και πρωτεύουσα – αντιμετωπίζουν ελλείψεις γιατρών.
Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Λήμνος, των Σποράδων, αλλά και στα δύο μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.
Τι απαντάει το υπουργείο Υγείας
Στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε η Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, κυρίως αναφέροντας θέσεις που…θα στελεχωθούν το επόμενο διάστημα. Αναγνώρισε ότι αρκετές προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται έκτακτες μετακινήσεις που όμως «μπαλώνουν» και δε λύνουν το πρόβλημα.
Τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση στο Χ.
Αναφέρθηκε επίσης στη 2η ΥΠΕ, δηλώνοντας ότι «με τη νέα διαδικασία που εφαρμόζουμε για πρώτη φορά πήγαμε πολύ καλύτερα από ποτέ στην κάλυψη των θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου για τη νέα περίοδο». Έγραψε ότι «προκηρύχθηκαν 151 θέσεις προσωπικών ιατρών και καλύφθηκαν οι 115, ποσοστό κάλυψης 82%».
«Όταν κάποιοι όλοι (sic) ημέρα βλέπουν τις υπαρκτές ελλείψεις εμείς γεμίζουμε τα κενά», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.
Ζητούνται αγροτικοί γιατροί… να στελεχώσουν με το ζόρι τα νησιά
Μόνο που οι «γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου», δηλαδή οι αγροτικοί γιατροί, που καλούνται να στελεχώσουν τις δομές των νησιών, υποχρεούνται να υπηρετήσουν για να πάρουν ειδικότητα και δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί. Όπως διευκρινίζει στο in ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, το υπουργείο Υγείας «βαφτίζει τους αγροτικούς γιατρούς ΄΄προσωπικούς γιατρούς΄΄, αναθέτοντάς τους «με το ζόρι» ιατρονομικά καθήκοντα και ευθύνες ειδικευμένου γιατρού – παθολόγου, παιδιάτρου, γενικής ιατρικής».
Ο θεσμός του «αγροτικού ιατρού» έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αναχρονιστικός και ζητείται η κατάργησή του, καθώς δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη χώρα. Νέοι και άπειροι απόφοιτοι ιατρικής, αντί να ειδικεύονται απευθείας πλάι σε έμπειρους συναδέλφους τους, καλούνται να εκπαιδευθούν «στου κασίδη το κεφάλι», πάνω στους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμα χειρότερα, πολλούς αγροτικούς γιατρούς με το που φθάνουν στο Κέντρο Υγείας, τους μεταφέρουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν έχουν γιατρούς, και μένει ακάλυπτη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το ότι από 141 θέσεις αγροτικού γιατρού – που είναι υποχρεωτικές – σε όλο το Αιγαίο και τον Πειραιά – Θριάσιο, καλύφθηκαν οι 110, μόνο αιτία πανηγυρισμού δεν είναι. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας, ιδίως στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές δεν έχει λυθεί, ενώ τα κίνητρα που δίνονται κρίνονται ανεπαρκή. Για παράδειγμα τα επιδόματα άγονης γραμμής ή ειδικότητας φορολογούνται διπλά και καθίστανται «δώρο άδωρο». Το αίτημα των γιατρών είναι να φορολογούνται αυτοτελώς, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι γίνεται αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να εφαρμόσει.
Απαγορευτικό το κόστος στέγασης στα νησιά
Πλέον αποτρεπτικός παράγοντας για να υπηρετήσουν υγειονομικοί, όπως και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί στα νησιά είναι το υπέρογκο κόστος στέγασης – ιδίως στις τουριστικές περιοχές.
Το μόνο που γίνεται για τη στέγαση όσων υπηρετούν στα νησιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ, είναι κάποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων, ενώ στους πιο ακριβούς τουριστικούς προορισμούς δεν γίνεται ούτε αυτό. Θύματα της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά δεν έιναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες, αλλά και τα δημόσια ταμεία που «αιμορραγούν» οικονομικά από το υπέρογκο κόστος των διακομιδών με πτητικά μέσα.
Μισθός 800 ευρώ, νοίκι 1000 ευρώ
Νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το κόστος στέγασης στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αποκαλύπτει το εκρηκτικό μέγεθος του προβλήματος.
Είναι γνωστές οι ιστορίες εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν βρίσκουν μόνιμη στέγη ή επειδή «τους πετάνε έξω» για τη σεζόν. Θέσεις γιατρών και υγειονομικών κηρύσσονται άγονες, ιδίως επειδή το κόστος στέγασης είναι απαγορευτικό.
«Πώς θα ζήσει στη Σαντορίνη ένα νοσηλευτής που παίρνει 800 ευρώ και ένας τραυματιοφορέας που παίρνει λιγότερα από 700 ευρώ;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Πράγματι, στα πλέον τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25τμ-50τμ, είναι ως και υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών.
Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση για τους εποχικούς εργαζόμενους που πρέπει να αναζητήσουν στέγη για να δουλέψουν «σεζόν».
Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 35τμ κατασκευής στη περιοχή Κανάλια της Μυκόνου, μισθώνεται προς 10.000 ευρώ για τη σεζόν, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος του ρεύματος, αλλά, μόνο το νερό και το internet.
Παρόμοια εικόνα και στην Σαντορίνη, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 25τμ του 2015, αγγίζει τις 7.000€ για τη σεζόν. Στην Πάρο, κατοικία 48τμ μισθώνεται για τη σεζόν προς 8.500€ στην περιοχή Αλυκή.
Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Στη Μύκονο η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων το καλοκαίρι του 2024, αριθμούσε περίπου 4.300 ακίνητα, στην Σαντορίνη 5.100 ακίνητα και στην Πάρο περίπου 3.700 ακίνητα.
«Από τη στιγμή που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μερίδιο ευθύνης για την ραγδαία αύξηση των ενοικίων τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε αστικές περιοχές και επιφέρει έσοδα που αγγίζουν τα 840 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει ένα μέρος των εσόδων αυτών, να ανακατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την δημιουργία στεγαστικών πολιτικών που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που καταγράφουν μεγάλη δυναμική του κλάδου», τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου Ε-Real Estates. Ιδιαίτερα φλέγον είναι να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης των δημόσιων λειτουργών αλλά και των εποχικών εργαζομένων.
Πηγή: in.gr