«Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη. Οι συντηρητικές λογικές ή οι προοδευτικές λογικές; Αν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα κερδίσει τις εκλογές νομίζω πως θα μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να αντισταθούμε στη λογική της λιτότητας που έχει επικρατήσει και να βάλουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της κοινωνικής Ευρώπης και τα θέματα των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», εκφράζοντας τις θέσεις της «ΕΛΙΑΣ», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Παντελής Καψής, τονίζει ο κ. Καψής.
«Θα πρέπει στις εκλογές να σκεφθούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας. Πρέπει να δράσουμε με ψυχραιμία πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση. Να υπολογίσουμε πως για να τα βγάλουμε πέρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα του διχασμού που ορισμένοι καλλιεργούν. Η συμμετοχή των πολιτών είναι σημαντική», δηλώνει ο κ. Καψής και προσθέτει πως τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά δείχνουν πως γίνεται μια μάχη στήθος με στήθος.
«Για αυτό είναι πολύ σημαντικό και οι ευρωβουλευτές που θα πάνε στην Ευρωβουλή να στηρίξουν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Ο κ. Παντελής Καψής αναφέρεται στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εκφράζει.
Επισημαίνεται πως η «δ» στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ρόδου, διεκδικώντας την εργασία τους και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Για το λόγο αυτό δεν τέθηκαν στον κ. Καψή ερωτήματα που σχετίζονται με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για το νέο μοντέλο λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών. Στα πλαίσια του διαλόγου για τις ευρωεκλογές τα ερωτήματα εστιάστηκαν στην πολιτική και στην οικονομία.
Η συνέντευξη του κ. Καψή, αναλυτικά:
• Θεωρείτε πως έγινε πραγματικά συζήτηση για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;
Είναι αλήθεια πως τα ευρωπαϊκά θέματα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συμβαίνει πάγια στην Ελλάδα. Έχει τεθεί το θέμα της πολιτικής σταθερότητας που είναι πολύ σημαντικό. Φυσικό είναι να έχει προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για μας το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Μαΐου έχει μεγάλη σημασία. Η ΕΛΙΑ αποτελεί την πρόταση για την ενότητα της κεντροαριστεράς. Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη. Οι συντηρητικές λογικές ή οι προοδευτικές λογικές; Αν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα κερδίσει τις εκλογές νομίζω πως θα μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να αντισταθούμε στη λογική της λιτότητας που έχει επικρατήσει και να βάλουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της κοινωνικής Ευρώπης και τα θέματα των επενδύσεων της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
• Θεωρείτε εφικτό στόχο μια νίκη της Ελιάς στις Ευρωεκλογές;
Τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά δείχνουν πως γίνεται μια μάχη στήθος με στήθος. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό και οι ευρωβουλευτές που θα πάνε στην Ευρωβουλή να στηρίξουν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
• Ο κ. Βενιζέλος έχει προειδοποιήσει ότι αν τα ποσοστά δεν είναι αυτά που πρέπει τότε θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση;
Θα πρέπει να καταλάβει κανείς πως η ΕΛΙΑ και ειδικά το ΠΑΣΟΚ σηκώνει ένα πολύ μεγάλο κυβερνητικό βάρος. Αν ήταν να πάρει ένα χαμηλό ποσοστό 4% θα έμπαινε σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της πολιτικής του και των προσώπων που το στελεχώνουν . Νομίζω πως με αυτή την έννοια ο κ. Βενιζέλος είπε το αυτονόητο για τη συνέχεια της πορεία μας.
• Θεωρείτε πως ήταν σε καλές βάσεις η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Είναι αρνητικός ο λογαριασμός;
Η συγκυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα των εκλογών αφού δεν υπήρξε αυτοδυναμία. Θα θέλαμε μια κυβέρνηση στην οποία να είμαστε εμείς ο βασικός εταίρος και να ορίζουμε εμείς πολύ περισσότερο τους κανόνες. Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει την οικονομία σε υγιέστερες βάσεις και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Φαίνεται πως βγαίνουμε από την ύφεση και μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου έχει γίνει σημαντικό έργο.
• Τι λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να επιδιώκει την διενέργεια εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την ανατροπή της κυβέρνησης συστηματικά και ανά μήνα εδώ και ένα χρόνο. Ελπίζω και πιστεύω πως θα διαψευσθεί για μια ακόμη φορά. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως το συγκεκριμένο κόμμα έχει καταφέρει να μην έχει συμφωνήσει ούτε σε ένα μέτρο την περίοδο της κρίσης. Νομίζω πως κάνει τα πάντα για να κερδίσει δημαγωγικούς πόντους. Το πραγματικό του σύνθημα είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Λαφαζάνη. Μπροστά σε αυτό κρύβει την πολιτική του και λέει ψέματα. Αν ανέβει στην κυβέρνηση θα οδηγηθούμε όλοι σε μεγάλες περιπέτειες.
• Τι λέτε για την πρόταση περί εσωτερικού δανεισμού που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι ένα ακόμη στοιχείο της προχειρότητας και ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζει την οικονομική πολιτική. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οικονομική στρατηγική. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης και έχει μια σειρά πλεονεκτήματα και δεσμεύσεις. Αν πιστεύει ο κ . Τσίπρας ότι μονομερώς μπορεί να σταματήσει να πληρώνει το χρέος απατάται και θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.Αν πάλι αναγκαστεί να συμβιβαστεί τότε θα διασπαστεί και θα οδηγήσει και τους πολίτες που τους τάζει ότι θα επανέλθουμε χωρίς κανένα πρόβλημα στα προηγούμενα στους «αγανακτισμένους». Κατ επανάληψη έχω δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με ημερομηνία λήξης.
• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα που τη μια δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ;
Νομίζω ότι υπάρχουν μια σειρά από συμπεράσματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει το περίφημο ρεύμα ανατροπής που φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ένα πολιτικό σκηνικό που είναι ρευστό. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και υπάρχει ακόμη θυμός για όσα έχουν περάσει. Οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος ή εύκολος δρόμος. Πρέπει να εμμείνουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Με αυτή την έννοια υπάρχει μια αμφιθυμία που δημιουργεί και αυτή τη δημοσκοπική ασάφεια.
• Σας ανησυχούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις;
Ασφαλώς μας ανησυχούν. Νομίζω πως έχουμε σηκώσει δυσανάλογο βάρος απ’ αυτό που μας αναλογούσε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βλέπουμε πως στην πραγματικότητα οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όπου εμφανίζονται ενωμένες, εξακολουθούν να είναι κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό θελήσαμε να εκφράσουμε με την ΕΛΙΑ γιατί είναι κρίμα και ντροπή να μην καθορίζει και αυτή τις εξελίξεις. Αν τα κόμματα που είναι στο χώρο αυτό ήταν ενωμένα θα ήταν ο τρίτος ισχυρός πόλος της πολιτικής μας ζωής. Νομίζω πως αυτό είναι μια αναγκαιότητα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Χωρίς ισχυρό κέντρο νομίζω πως δύσκολα μπορεί να προχωρήσει.
• Η ΕΛΙΑ θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις ευρωεκλογές; Θα μετάσχει στη διενέργεια εθνικών εκλογών;
Η ΕΛΙΑ είναι μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, κινήσεων και προσώπων για την ενότητα της κεντροαριστεράς. Ο στόχος για την ενότητα της κεντροαριστεράς είναι στρατηγικός για όλους μας.
• Θεωρείτε πως μετά τις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;
Νομίζω πως δεν τίθενται έτσι τα θέματα στο ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός είναι πολύ ευρύτερος. Σας επαναλαμβάνω πως θα πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν ώστε η δημοκρατική παράταξη να εμφανιστεί στις βουλευτικές εκλογές με ένα ενωτικό σχήμα.
• Μπορεί στο χρόνο που απομένει να το κάνει;
Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί. Και στο παρελθόν όταν αντιμετωπίσαμε προβλήματα και ήμασταν διασπασμένοι νομίζω πως αυτό λειτουργούσε αρνητικά για τη χώρα και για την παράταξη. Αυτό που λέμε τώρα είναι πως το καλύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε στη συνεργασία με την αριστερά. Είναι ένα στοίχημα αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
• Συμμερίζεστε τις απόψεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας;
Ασφαλώς τα οικονομικά της χώρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές και έχουμε πλεόνασμα. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο απολύσεων και προσλήψεων είναι θετικό και υπάρχει οριακή μείωση της ανεργίας. Νομίζω πως οφείλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμη. Πρέπει να μπει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι και το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών. Πρέπει τα κεφάλαια που ήρθαν να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Στα πλαίσια της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπιστεί η λιτότητα και να υπάρξει και μεταφορά πόρων προς το Νότο.
• Αυτό σημαίνει πως τα δύσκολα για την Ελλάδα πέρασαν;
Όχι, δεν πέρασαν. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας . Θα χρειαστεί καιρός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί το νέο παραγωγικό πρότυπο να δημιουργηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Για να αποδώσουν χρειάζεται χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος που τονίζουμε πως για την ανάπτυξη χρειάζεται η λήψη ισχυρότερων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι 800.000 θέσεις που χρειάζονται για να επανέλθουμε στην προ κρίσης εποχή δεν θα δημιουργηθούν με προσλήψεις στο δημόσιο αλλά με προσλήψεις στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς για όλα αυτά θα απαιτηθεί χρόνος.
• Ενόψει των ευρωεκλογών ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;
Θα πρέπει στις εκλογές να σκεφθούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας. Πρέπει να δράσουμε με ψυχραιμία πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση. Να υπολογίσουμε πως για να τα βγάλουμε πέρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα του διχασμού που ορισμένοι καλλιεργούν. Η συμμετοχή των πολιτών είναι σημαντική. Αν κάτι δεν κάνουμε εμείς θα το πράξουν κάποιοι άλλοι και μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που περιμένουμε.