Ρεπορτάζ

Στοχευμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της μαζικής απόβασης παράνομων μεταναστών στη χώρα, για τη βελτίωση της πολιτικής προστασίας και για την μείωση της ανεργίας παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο 26χρονος Κώστας Κυρανάκης, είναι πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία.
Είναι ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το πλαίσιο των προτάσεών του για την απασχόληση και τη νεανική ανεργία, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως επεσήμανε, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και απαιτεί μια συνολική πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης δημογραφικής αναπροσαρμογής.
Με τη νεολαία του ΕΛΚ πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης, ταξιδεύοντας στο σημείο που βυθίζονται τα πλοιάρια που μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες στα ανοικτά της θάλασσας του νησιού της Λαμπεδούζας.

Ακολούθως, στο Κέντρο Αποκατάστασης παράνομων μεταναστών στο νησί κατέθεσαν τις ακόλουθες προτάσεις στις αρμόδιες αρχές:
– Το Frontex να αναβαθμιστεί σε πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με έμφαση τη Μεσόγειο, για να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα από παράνομους μετανάστες και να αποτρέπονται οι τραγωδίες που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο.

– Αυστηρότερες κυρώσεις στους δουλεμπόρους σε εθνικό καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Στοχευμένη πολιτική προσφύγων σε εμπόλεμες περιοχές ή κράτη που παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, ούτως ώστε να παρέχεται νομικά η δυνατότητα αίτησης ασύλου από την χώρα προέλευσης μέσω των ευρωπαϊκών πρεσβειών.

– Αναθεώρηση της Συνθήκης Dublin II, για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο σύστημα δίκαιης ανακατανομής των αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βασισμένο στον πληθυσμό, τις υποδομές και την οικονομία κάθε κράτους- μέλους.
– Τα Κέντρα Αποκατάστασης Μεταναστών πρέπει να λειτουργούν υπό ευρωπαϊκό πλαίσιο και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε επιπλέον ότι οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να διεκπεραιώνονται από τις χώρες προέλευσης προκειμένου να υπάρχει αφενός έλεγχος και αφετέρου δικαιότερη κατανομή των μεταναστών με βάση τις δυνατότητες της κάθε χώρας.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία των αρχών της πολιτικής προστασίας για τις φυσικές καταστροφές. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πολιτικός μηχανισμός για τη συνεργασία των 26 διαφορετικών αρχών πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, που θα διασφαλίζει μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Εξήγησε ότι υπάρχει ήδη πλαίσιο το οποίο συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο κ. Κυρανάκης είχε εξάλλου χθες συνεργασία για τα θέματα αυτά με το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία, ενώ επισκέφθηκε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για την ανεργία τόνισε ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως και σήμερα η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει επιδοθεί σε μια μαραθώνια καμπάνια για μια νέα πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Οι 3 βασικές προτάσεις της οργάνωσης είναι:
– Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους (κάτω των 30). Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί με φοροελαφρύνσεις που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως με το κράτος-μέλος.
– Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα) και σε αρκετά άλλα μεμονωμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

– Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες – πολιτική ενός φορέα. Με 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μικρομεσαίες (99% όλων των εταιριών με έδρα την Ε.Ε.) και περίπου 25 εκατομμύρια ανέργους, η δυναμική του τομέα είναι προφανής. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συσταθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί.

Προτείνεται η πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών δομών για τη σύσταση και τις τακτικές πληρωμές καθώς και η δημιουργία ενός μοναδικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω μια ακόμη θέση εργασίας.

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές, μετά από μεγάλη προσπάθεια ομάδας νέων ευρωβουλευτών, έχουν υιοθετηθεί στη βάση τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν αποκτήσει τη στήριξη πολλών επιτρόπων συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο και έχουν ενταχθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μέρος των προτάσεων έχει εφαρμοσθεί μετά από στοχευμένες ενέργειες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία. Η Ιρλαδία σήμερα δημιουργεί κατά μέσο όρο 1200 νέες θέσεις εργασίας την εβδομάδα, η Πορτογαλία ρίχνει το ποσοστό ανεργίας κατά 1% κάθε εξάμηνο και η Σουηδία έχει σημειώσει ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στους νέους κάτω των 23.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου