Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Το περιβάλλον του σχολείου και του νησιού μας” πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη από 2 έως 5 Μαΐου 2015.
Στην εκδρομή συμμετείχαν 22 μαθητές-μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας με συνοδεία των συντονιστών καθηγητών: Νίκου Τσατταλιού , Αναστασίας Βεργωτή και της υποδιευθύντριας Μαριάνθης Διακομανώλη.
Η επιτυχία της εκπαιδευτικής επίσκεψης συνοψίζεται στο παρακάτω κείμενο μαθητών, που αξιολόγησαν την περιβαλλοντική αυτή εμπειρία:
Είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να δούμε, να μάθουμε, να εξερευνήσουμε και να σχολιάσουμε μεταξύ μας τους προορισμούς και τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε αλλά κυρίως είχαμε την μοναδική χαρά να βιώσουμε μέσα από την εκδρομή σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την φύση , την ιστορία και τον μοναδικό πολιτισμό της Κρήτης μας.
Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκδρομής συμπλήρωσε η συμμετοχή μας ως ομάδα στο Πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου Χανίων ” Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό”.
Το πρόγραμμα ήταν διήμερο και διεξήχθη στον χώρο του Κέντρου και στην λίμνη Αγιάς όπου ομαδικά συμμετείχαμε σε βιωματικές δράσεις, μετρήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με το νερό, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Επισκέψεις έγιναν επίσης στο εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, όπου θαυμάσαμε τα αρχαιολογικά ευρήματα πολλών αιώνων, σύμβολα πολιτισμού και ιστορίας.
Το Ενυδρείο του Ηρακλείου , ο “Θαλασσόκοσμος”, έγινε και “δικός μας κόσμος”, μέσα από την εξερεύνηση που πραγματοποιήσαμε. Μπορέσαμε να δούμε από καρχαρίες να κολυμπούν δίπλα μας μέχρι και σπάνια θαλάσσια είδη, για τα οποία φροντίσαμε να μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες.
Ένας ακόμη σταθμός της εκδρομής ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, εμπειρία πρωτόγνωρη καθώς πήραμε μέρος σε προσομοίωση σεισμικού φαινομένου. Μέσα από ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό και καθηλωτικό βίντεο έγινε ανάλυση των ειδών ενός σεισμού, αλλά κυρίως ενημερωθήκαμε για το πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να προφυλαχθούμε σε περίπτωση αληθινού σεισμού. Αυτό σε συνδυασμό με μια έκθεση ολογραμμάτων, πειραμάτων και νόμων της φυσικής καθώς και ομοιωμάτων δεινοσαύρων και ταριχευμένων ζώων έκαναν την επίσκεψη μοναδική.
Επιπλέον, άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά. Ανακαλύψαμε και εξερευνήσαμε έναν συναρπαστικό κόσμο μίας άλλης εποχής με μηχανήματα και μέσα πολύ εντυπωσιακά. Ακολουθήσαμε την εξέλιξη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο ως σήμερα, ακούσαμε τα μηχανήματα να γυρίζουν και μυρίσαμε το φρέσκο μελάνι που έδωσε νόημα στις άδειες σελίδες .
Η περιήγηση στην καταπληκτική πόλη των Χανίων, το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στα Τοπόλια με το μαγευτικό τοπίο της περιοχής, η Μονή Χρυσοπηγής με το εξαιρετικό περιβαλλοντικό κέντρο της Αγίας Κυριακής και την θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τις αδελφές μοναχές, το λαογραφικό μουσείο και το Ρωμαϊκό ελαιοτριβείο στο Γαβαλοχώρι, το γραφικό χωριό Βρύσες, το Πολεμικό Καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στον Πλατανιά, καθώς και στη μαγευτική λίμνη Κουρνά, συμπλήρωσαν τις γνώσεις μας και μας προβλημάτισαν για διάφορα θέματα και ζητήματα που αφορούν κυρίως την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Τέλος, η θερμή υποδοχή και φιλοξενία των ανθρώπων της Κρήτης, τόσο στο ΚΠΕ όσο και των τοπικών αρχών σε οποιοδήποτε μέρος και αν επισκεφθήκαμε, οι γεύσεις της Κρήτης και η ευχάριστη διάθεση όλης της παρέας-ομάδας έκαναν την εκδρομή μια από τις ομορφότερες εμπειρίες μας, συνδυάζοντας διασκέδαση, ψυχαγωγία, δημιουργία, γνώση, μάθηση…