Ειδήσεις

Η εξωσωματική μπορεί να απογειώσει τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα της κρίσης

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνωρίζει βαθιά μέσα της, ότι η ανάπτυξη θα έρθει και από το κομμάτι αυτό και ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο η Ελλάδα να στηριχθεί, να βγει προς τα έξω και να προβληθεί με πολλαπλό τρόπο, και όχι μόνο με την παλιά κλασική συνταγή, ήλιος και θάλασσα. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η Ελλάδα έχει ανάγκη από πόρους, ενώ παράλληλα διαθέτει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: εξαιρετικής ποιότητας γιατρούς και επιστήμονες, που με το έργο τους μπορούν να στρέψουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Επομένως τι λείπει; Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα στρογγυλέψει τις γωνίες που υπάρχουν (αναφορικά με τα Κέντρα και την λειτουργία τους), θα δώσει νέα πνοή και δυναμική στο ιατρικό αυτό προϊόν made in Greece, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης.

«Έχουμε ανοίξει διάλογο για τον ιατρικό τουρισμό», τόνισε την Πέμπτη στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος και η ομάδα του στο υπουργείο Υγείας προχωρούν το διάταγμα για τα κέντρα εξωσωματικής και μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η απόφαση για τις άδειες των εν λόγω Κέντρων. Ήδη τις ημέρες αυτές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ έχει ήδη δημιουργήσει τη σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθ. Αριστ. Αντσακλή. Οι Βρετανοί έρχονται Ελλάδα γιατί κοστίζει φθηνότερα Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου γιατρούς γυναικολόγους και μαιευτήρες, ειδικούς σε θέματα εξωσωματικής, και για το λόγο αυτό είναι γεγονός ότι έρχονται πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό, κυρίως από τις γειτονικές χώρες, να κάνουν προσπάθειες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των ζευγαριών και των ενδιαφερομένων δεν μπορεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο.

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Evesham Journal αναφέρει την ιστορία ενός ζευγαριού από το Χέρεφορντ της Αγγλίας, το οποίο μιλά ανοικτά για τις προσπάθειες εξωσωματικής και την απόφασή τους να έλθουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος στην χώρα μας είναι πολύ πιο χαμηλό. Η Κίρστι και ο Κάιλ Μόργκαν, βλέποντας τον χρόνο να περνά και να μην μπορούν να γίνουν ακόμη γονείς και να κρατήσουν στα χέρια τους ένα παιδάκι, αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με στόχο να προσπαθήσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Όπως αναφέρουν, στην χώρα τους η κάθε προσπάθεια εξωσωματικής κοστίζει 7.000 λίρες, ενώ στην Ελλάδα σε Κέντρο Εξωσωματικής με την τιμή αυτή, ένα ζευγάρι μπορεί να πραγματοποιήσει δύο προσπάθειες. Το ζευγάρι προσπαθεί για ένα μωρό εδώ και πέντε χρόνια. Τι λέει ο ΙΣΑ Εν τω μεταξύ, την ανάγκη στήριξης της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας, με τη ολοκλήρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει ο ΙΣΑ, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Το θέμα της ημερίδας, στην οποία παρέστη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν «η Εξωσωματική γονιμοποίηση και ο Ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα» και στόχος ήταν η ανάδειξη των μεγάλων πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας στο τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλό επιστημονικό προσωπικό, με μεγάλη εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα που αποτελεί πόλο έλξης για ζευγάρια από όλο τον κόσμο. «Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τους ιατρικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Πατούλης και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων και στην έκδοση των απαραίτητων διαταγμάτων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν στο σημαντικό αυτό αίτημα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας στην ημερίδα είχε αναφερθεί στην σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθ. Αρ. Αντσακλή και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του σημαντικού αυτού τομέα, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Πηγή: www.onmed.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου