«Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., παρουσία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, το Συμβούλιο και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αποδέχθηκαν την ελληνική άποψη, η οποία αρχικά αντιμετωπίστηκε από τα ευρωπαϊκά μέσα με κακή πρόθεση, ότι δηλαδή «ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες μπορεί να διακινηθούν και πιθανόν να διακινούνται τρομοκράτες προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος».
«Αυτό αφορά όλη την Ε.Ε. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα», σημείωσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που ξεκινούν με την έγκριση του Συμβουλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στα βόρεια σύνορα της Αφρικής, πρόσθεσε πως αναγνωρίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό και το πρόβλημα που υπάρχει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ελλάδα.
«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως οφείλουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παράλληλα στην αποτροπή της εισόδου σε στοιχεία τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο υπουργός.
O Πάνος Καμμένος ανέφερε ακόμη πως αναγνωρίστηκε επίσης ότι «υπάρχει κίνηση τέτοιων ομάδων στα Βαλκάνια». «Δε θα επιτρέψουμε να εμφανιστούν στα Βαλκάνια τέτοιου είδους ομάδες. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στις προβοκάτσιες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων», είπε.
Κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ ο υπουργός τόνισε ότι «η τρομοκρατία των τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και η εκμετάλλευση πραγματικών η φανταστικών μειονοτικών ζητημάτων συνιστούν εφιαλτικού χαρακτήρα κινδύνους για την Ευρώπη».
Επωφελούμενος -όπως είπε- από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στη σύνοδο, υπογράμμισε ότι οι δύο οργανισμοί (δηλαδή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ) θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, «με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα» και ότι «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής, όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία».
«Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στη περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας» τόνισε ο Π. Καμμένος, σημειώνοντας πως «μια πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία».
«Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication [SLOC]) της Ευρώπης ανοικτές» τόνισε ο υπουργός.
Όσον αφορά, τέλος, την επιχείρηση EUFOR ALTHEA, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «προτού επανεξετάσουμε τον τρόπο δράσης μας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα και από τα πρόσφατα γεγονότα».
Eθνος